משלחת חמאס השיגה בביקורה במצרים הפוגה זמנית במתיחות בינה לבין השלטון המצרי בעקבות מעורבותה בהתנקשות בחיי התובע המצרי הכללי.
מדובר בהפוגה שברירית מאוד ולמצרים יש מנופי לחץ חזקים על חמאס כדי שתחדל מפעילות הטרור בשטחה.
משלחת חמאס שיצאה בתחילת השבוע למצרים לשיחות עם בכירי המודיעין הכללי המצרי, בעקבות האשמותיו של שר הפנים המצרי מג'די עבד אלע'פאר כי פעיליה היו מעורבים בהתנקשות בחיי התובע המצרי הכללי השאם ברכאת, סיימה שלושה ימים של דיונים אינטנסיביים ויצאה לקטאר ב-17 במרץ מבלי שנודעו תוצאות ביקורה במצרים.
כמה מאמצעי התקשורת במצרים דיווחו כי הביקור נכשל אך בכירי חמאס מיהרו להכחיש את הדברים.
מוסא אבו מרזוק כתב בדף הפייסבוק שלו כי "השיחות התנהלו באווירה כנה וכי רצועת עזה לא תשמש מקלט למי שפוגע בביטחונה של מצרים" ואילו חבר המשלחת, ח'ליל אלחיה, פרסם הודעה כי "השיחות התנהלו באחריות ובשקיפות".
אולם, יש לשים לב לכמה נקודות חשובות.
הנהגת חמאס בחו"ל גייסה את מלך סעודיה לעזרתה כדי שיפעיל לחץ על מצרים לאפשר את הביקור לאלתר בגלל החשש שלה מנקיטת סנקציות מצריות מיידיות נגדה, דבר שעלול לזעזע את יציבות שלטונה ברצועת עזה.
בתנועת חמאס חששו מסגירה טוטאלית של מעבר רפיח ואף מהפצצה של מטוסי קרב מצרים על עמדות הזרוע הצבאית של התנועה ברצועת עזה בעקבות האשמותיה של מצרים בדבר שיתוף הפעולה שלה בתחום הטרור עם תנועת "האחים המוסלמים" ועם שלוחת דאע"ש בצפון סיני.
מצרים לא פרסמה שום הודעה רשמית בתום הביקור של משלחת חמאס בקהיר ולא חזרה בה מההאשמות שהטיח שר הפנים המצרי עבד אלע'פאר בחמאס.
ההאשמות נותרו תלויות ועומדות ובמהלך הביקור אף קראו כמה פרשנים בעיתונות המצרית הרשמית לשלטון המצרי להתחשבן עם חמאס על חלקה בפעולות הטרור במצרים.
בניגוד לציפיות ברצועת עזה, מצרים לא הודיעה על שום הקלות, בעקבות ביקור משלחת חמאס, בכל הקשור לפתיחת מעבר רפיח, נכון לעכשיו אין שום שינוי במדיניות המצרית לגבי פתיחת המעבר.
בתום הביקור יצאה משלחת חמאס לדוחא שבקטאר ומשם היא אמורה להמשיך ולסעודיה ולטורקיה.
מדובר בשלוש מדינות התומכות בתנועת חמאס ונראה כי הביקור נועד לעדכן אותן בתוצאות המגעים עם בכירי המודיעין המצרי ולהתייעץ עמן לגבי ההמשך.
יצויין כי סעודיה היא שתיווכה בין תנועת חמאס למצרים והביקור של משלחת חמאס בקהיר היה כאמור תוצאה של לחצים שהפעיל מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז על הנשיא א-סיסי.
הפוגה במתיחות
נראה כי הביקור של משלחת חמאס בקהיר הניב תוצאות חלקיות בלבד שגולת הכותרת שלהן היא הפוגה זמנית במתיחות בין התנועה למצרים.
על פי מקורות מצריים ופלסטינים הושגו בשיחות הדברים הבאים:
א. נכונות של תנועת חמאס להתנתק מהקשר עם תנועת "האחים המוסלמים" במצרים כפי שעשתה תנועת "האחים המוסלמים" בירדן.
ב. חמאס הביעה נכונות להעביר למצרים מידע מודיעיני על פעילות שלוחת דאע"ש בצפון סיני.
ג. חמאס הביעה נכונות להתחייב שלא להעביר לשלוחת דאע"ש בסיני אמצעי לחימה וסיוע כספי.
ד. חמאס הביעה נכונות להתחייב פומבית כי לא תהייה מעורבת בשום פעולה שעלולה לפגוע בביטחון הלאומי המצרי.
ה. חמאס הביעה נכונות שמצרים תשוב ותתווך בינה לבין תנועת פת"ח בנושא הפיוס הפנים-פלסטיני וכי לא יהיו מעורבים בתיווך הזה גורמים ערביים או אזוריים אחרים.
חמאס דחתה את דרישת מצרים להסגיר לידיה פעילים של הזרוע הצבאית שלה ברצועת עזה שהיו מעורבים בפעילות טרור בשטח מצרים.
מצרים דרשה מחמאס להעביר את השליטה במעבר רפיח לידי המשמר הנשיאותי של מחמוד עבאס כדי שניתן יהיה להפעיל באופן שוטף את המעבר והיא דחתה את דרישת חמאס להפסיק ולהציף במי ים את מנהרות ההברחה באזור רפיח.
עוד סוכם כי הדיאלוג בין תנועת חמאס למצרים יימשך לאחר שהמשלחת תסיים את התייעצויותיה בחו"ל עם יו"ר הלשכה המדינית ח'אלד משעל ועם טורקיה, סעודיה וקטאר.
חמאס הצליחה לבלום בינתיים, בלחץ של סעודיה, סנקציות חריפות נגדה אולם נראה כי גם למצרים יש אינטרס להגיע להסדר עם חמאס שיסייע לה להילחם ביתר יעילות בטרור של דאע"ש בצפון סיני.
כאמור, במתיחות בין חמאס למצרים יש כעת הפוגה זמנית אך מדובר בהפוגה שברירית מאוד.
תנועת חמאס נמצאת בעמדת מגננה, חובת ההוכחה מוטלת עליה ואם היא לא תצליח לשכנע את מצרים כי איננה פועלת נגדה היא צפויה להכרזה מצרית כי היא "ארגון טרור" על כל המשתמע מכך, כולל אפשרות לפעילות צבאית מצרית נגדה בתוך תחומי רצועת עזה.