מי מעכב את הבחירות בשטחים?

ארגון חמאס מאשים את הרש"פ וישראל בנקיטת סחבת בנושא אישור הבחירות בשטחים ובניסיון לסרס את כוחו הפוליטי של הארגון בגדה.
ברש"פ טוענים כי העיכוב נובע מהמתנה לתשובת ישראל בנושא השתתפות תושבי מזרח ירושלים בבחירות, אולם גם צמרת פת"ח מעוניינת בדחיית הבחירות בגלל קרב הירושה.
הפלגים הפלסטינים ובראשם ארגון חמאס ממתינים שיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס יפרסם את הצו הנשיאותי הקובע את מועדי הבחירות לפרלמנט ולנשיאות בשטחים לאחר שהודיעו לו במכתב רשמי על קבלת המתווה שהציע: תחילה בחירות למועצה המחוקקת (פרלמנט) ו-3 חודשים לאחר מכן בחירות לנשיאות.
ברשתות החברתיות אף נפתח האשטאג "היכן הצו הנשיאותי"?
כבר שבועיים חלפו מאז נמסרה הסכמת הפלגים לבחירות אך מחמוד עבאס עדיין לא פירסם את הצו, גורמים ברש"פ טוענים כי הוא ממתין לתשובת ישראל הרשמית על השתתפותם של תושבי מזרח ירושלים בבחירות, אם תגיע תשובה שלילית של ישראל הרי שהבחירות בשטחים לא יתקיימו, מבחינת הרש"פ והפלגים הפלסטינים, ירושלים הינה "קו אדום" ואי אפשר להתפשר בנושא הזה.
אולם, בחמאס חושדים כי מחמוד עבאס רקח את המרקחה הזו עם ישראל וכי הוא עומד לדרוש מהפלגים להסכים מראש לתנאי שכל המפלגות שישתתפו בבחירות יקבלו עליהן כי אש"פ הינו הנציג הבלעדי והיחיד של העם הפלסטיני ויכבדו את ההסכמים שעליהם חתם עם ישראל.
בארגון חמאס טוענים כי ישראל והרש"פ משתפות פעולה בינהן כדי לסרס את כוחה של חמאס בגדה, גורמי הביטחון של ישראל עצרו בימים האחרונים כ-10 בכירים בחמאס בשטחי הגדה,רובם באזור חברון הנחשב למעוז העיקרי של הארגון, גם מנגנוני הביטחון של הרש"פ עצרו וזימנו לחקירה עשרות פעילים של חמאס בגדה, רשמית נמסר כי הפעילות הזו באה לקראת יום השנה ה-32 להקמת ארגון חמאס כדי שפעילי הארגון לא יארגנו הפגנות בשטח, אך בחמאס טוענים כי הדבר נועד להחליש את כוחו של הארגון בגדה לקראת הבחירות.
בין הבכירים שנעצרו: מוחמד א-נטשה חבר המועצה המחוקקת,עבד אלח'אלק א-נטשה, השיח' ג'וואד א-נטשה ועומר אלקוואסמה.
בחמאס אומרים כי ישראל והרש"פ חוששות כי ארגון חמאס יחזור על ההצלחה הגדולה שהייתה לו בבחירות לפרלמנט ב-2006 כאשר הביס את תנועת פת"ח והשיג כ-2 שלישים מהמקומות בפרלמנט.
בכיר חמאס נאיף רג'וב אמר ב-13 בדצמבר, כי בכירי חמאס שנעצרו על ידי ישראל אמורים היו להתמודד בבחירות והם נעצרו כדי למנוע את השתתפותם בתהליך.
רג'וב טוען כי מחמוד עבאס רוצה להמשיך ולהחזיק במושכות השלטון לבדו מבלי להתחלק עם חמאס בשלטון וחושש כי תנועת פת"ח שהוא עומד בראשה תפסיד בבחירות.
"גם אם יתקיימו הבחירות, הן תהיינה באותה המתכונת של הבחירות במדינות ערב, ללא שקיפות וטוהר בחירות", אמר רג'וב.
בכירים בחמאס אומרים כי הטענה הישראלית כי מעצרי בכירי חמאס בגדה על רקע אירועי יום השנה ה-32 להקמת הארגון היא שקרית וכי ישראל פועלת לחסל את הקאדרים הפוליטיים של חמאס בגדה כדי להקל על פת"ח לנצח בבחירות.
ישראל עדיין בוחנת את בקשת הרש"פ לאישור השתתפותם של תושבי מזרח ירושלים בבחירות על כל השלכותיה.
בכיר אש"פ צאיב עריקאת אמר כי "ירושלים הינה לב הבעיה הפלסטינית והיא הבירה הרוחנית, ההיסטורית והמדינית של הפלסטינים, אי אפשר
לקיים את הבחירות בלעדיה, העמדה הזו הינה קונסנזוס של כל הפלסטינים".
בתוך צמרת פת"ח יש כמה בכירים הדורשים ממחמוד עבאס לדחות את הבחירות לפחות ב-9 חודשים מכיוון שהתנועה איננה ערוכה היטב בשטחי הגדה וכי קיומן כעת יביא לניצחונו של ארגון חמאס.
בכירים בפת"ח הרואים עצמם כמתמודדים על ירושתו של מחמוד עבאס חוששים כי בחירות ישאירו אותם מחוץ למשחק בשנים הקרובות.
ברקע הדברים גם כוונתם של מוחמד דחלאן ומרוואן ברגותי, מתנגדיו המרים של מחמוד עבאס, להשתתף בבחירות, דבר שעלול לפגוע בכוחה של תנועת פת"ח בבחירות לפרלמנט וגם מהווה איום ישיר על מחמוד עבאס בבחירות לנשיאות, מרוואן ברגותי, האסור בכלא הישראלי ומרצה עונש של 5 מאסרי עולם על רצח ישראלים, נהנה מפופלאריות עצומה בשטחים וסקרי דעת הקהל מנבאים לו ניצחון על מחמוד עבאס בבחירות לנשיאות, אם אכן יתקיימו.
ההחלטה על קיום הבחירות בשטחים נתונה בידי ישראל, ירושלים היא המפתח לקיום הבחירות, השאלה היא אם ממשלת ישראל תחזור על הטעות שעשתה ב-2006 כשנכנעה ללחץ הנשיא בוש והתירה לתושבי מזרח ירושלים להשתתף בבחירות שבהן ניצחה בסופו של דבר תנועת חמאס.
מאז השתנו התנאים המדיניים, ארה"ב הכירה בירושלים כבירת ישראל והעבירה את שגרירותה מתל אביב לירושלים, להשתתפותם של תושבי מזרח ירושלים בבחירות הפלסטינית יש השלכה ישירה על מעמדה המדיני של ירושלים כבירת ישראל.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי