הדרג המדיני ביטחוני בישראל נכנע לאיומי ארגוני הטרור והסכים לשחרר את האסיר המנהלי הישאם אבו הוואש כדי לקנות שקט זמני. מערכת הביטחון ניהלה את המשבר באופן חובבני והפכה את אבו הוואש ל"גיבור לאומי" פלסטיני.
הפלסטינים השיגו ניצחון תדמיתי על ישראל בשבוע שעבר, הדרג המדיני והביטחוני נכנע, והסכים שלא להאריך את צו המעצר המנהלי של פעיל הג'יהאד האסלאמי הישאם אבו הוואש, ששבת רעב במשך 141 ימים במחאה על מעצרו, בתמורה לכך שיפסיק את שביתת הרעב שלו הוא ישוחרר בסוף חודש פברואר, שביתת הרעב שלו גרמה לישראל נזק מדיני בעולם ואיימה להביא לירי רקטות מרצועת עזה לעבר ישראל והפרות סדר נרחבות בשטחי הגדה.
למרות שמדובר במעצר מנהלי ללא הרשעה במשפט,הישאם אבו הוואש אינו שה תמים, הוא ריצה כמה שנים בכלא הישראלי ב-2006 על עבירות ביטחוניות ועל פי המידע של השב"כ הוא המשיך לעסוק בפעילות טרור, הוא לא הועמד לדין מכיוון שהשב"כ לא רצה לחשוף את מקורות המידע המודיעיני לגביו, לכן המעצר היה מנהלי.
מערכת הבטחון ניהלה את המערכה המשפטית –ביטחונית באופן חובבני בלשון המעטה, ההסדר שהושג עמו הינו בבחינת "כיבוי שריפות", הבעיה עלולה לצוץ מחדש בשביתת הרעב של העציר המנהלי הבא.
הישאם אבו הוואש הפך לגיבור בעיני הפלסטינים למרות שאינו האסיר הביטחוני המנהלי הראשון שהצליח להכניע את הממסד הביטחוני הישראלי באמצעות שביתת רעב.
בחודש יולי 2021 שוחרר מהכלא הישראלי בכיר ארגון הג'יהאד האסלאמי חדר עדנאן בעקבות שביתת רעב שבה פתח, הייתה זו שביתת הרעב ה-6 במספר שלו, הוא שבת במשך 25 ימים כדי למנוע את מעצרו המנהלי והצליח לקפל שוב את ישראל. במהלך 9 השנים האחרונות ניהל חדר עדנאן כמה שביתות רעב שהביאו לשחרורו, הוא שבת רעב למשך תקופות של 66 ימים, 52 ימים ו-59 ימים במחאה על מעצריו המנהליים, הישאם אבו הוואש לא המציא את השיטה הזו של שביתת רעב להפעיל לחץ על ישראל, הוא פשוט אימץ שיטה שהוכיחה כבר את יעילותה.
שביתות הרעב של האסירים הביטחוניים בבתי הכלא הישראלים היו במשך עשרות שנים כלי נשק במאבק של האסירים הביטחוניים לשפר את תנאי המאסר שלהם בבתי הכלא הישראלים, בשנים האחרונות אימצו אותן גם העצירים המנהלים כדי להפעיל לחץ על ישראל לקצר את תקופת המעצר המנהלי או לא לחדשו.
מי שניהל מטעם הפלסטינים את המשא ומתן עם ישראל על הפסקת שביתת הרעב של הישאם אבו הוואש היה הגנרל מאג'ד פרג', ראש מננגון המודיעין הכללי הפלסטיני בהנחיתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס שחשש שמותו של הישאם אבו עוואש בכלא יצית גל של מהומות בשטחים שיערער את יציבות שלטונו, עכשיו מנסה הרש"פ לקטוף את הקרדיט על הצלחת המאבק לשחרורו של הישאם אבו הוואש.
אולם, אין מדובר בהצלחה של הרש"פ אלא בכניעה של ישראל, הרש"פ פשוט שימשה כצינור טכני לתאם את תנאי השחרור של אבו הוואש.
הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר
אודות יוני בן מנחם
יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'.