בשאר אסד תומך בפלישה הצבאית הרוסית לאוקראינה

המלחמה באוקראינה מעמיקה את הברית האסטרטגית בין מוסקבה לסוריה אשר הפכה ל"עומק האסטרטגי" בעיניו של הנשיא פוטין. סוריה מושפעת ישירות מהמלחמה בתחום הכלכלי, אך היא מקווה שבעקבותיה הנשיא פוטין ירסן את ישראל ויעצור את תקיפות חיל האוויר הישראלי בסוריה.

סוריה יצאה אמש בהודעה רשמית כדי להגן על סוריה בעקבות הפלישה הצבאית לאוקראינה, משרד החוץ הסורי פירסם הודעה רשמית שבה נאמר:


"אנו מגנים בתוקף את קמפיין ההסלמה ההיסטרי ואת עיוות העובדות נגד רוסיה, המערב ואמריקה שהרגו מיליוני חפים מפשע במלחמותיהם כולל בסוריה אין להם זכות לדבר על החוק הבינלאומי והפרת האמנות, ולרוסיה יש את הזכות המלאה להגן על עצמה ועל ביטחונה".


פרשנים בעולם הערבי מבליטים את עובדת נוכחותו של שר החוץ הסורי פייצל אלמקדאד במוסקבה בעת שהנשיא פוטין הכיר בעצמאותם של אזורי דונייצק ולוגנסק באוקראינה ואת ביקורו של שר ההגנה הרוסי סרגי שוויגו בדמשק, לפני כמה ימים, לצורך פגישה עם הנשיא בשאר אסד כחלק מהתיאום הדוק בין סוריה לרוסיה בכל הקשור לפעולותיה הבינלאומיות והניסיון לארגן מחדש את הסדר העולמי, העיתונאית הסורית כנאנה עלוש אף הרחיקה לכת ואמרה כי "הנשיא פוטין התייעץ עם הנשיא בשאר אסד לפני המתקפה על אוקראינה".


הרוסים רואים עם הסורים "עין בעין" את הנוכחות הצבאית האמריקנית בסוריה ובמזרח התיכון, מבחינתם מדובר בנוכחות זרה בלתי חוקית בעוד הנוכחות הצבאית של רוסיה בסוריה היא נוכחות של "אורחים" על פי הזמנה של הנשיא בשאר אסד,זה מה שנותן לנשיא פוטין את הלגיטימציה להקמת בסיסי צבא ונמל ימי ואווירי בסוריה.
לכן, סוריה מיהרה להכיר בעצמאות של שני האזורים הבדלנים באוקראינה והביעה נכונות לקיים עימם קשרים דיפלומטיים.


לסוריה יש חשיבות אסטרטגית עבור הנשיא פוטין בכל הקשור לנוכחות הצבאית של רוסיה במזה"ת ובים התיכון, נראה כי המלחמה באוקראינה והחרם העולמי על רוסיה שבא בעקבותיה, רק יעמיקו את הברית האסטרטגית בין דמשק למוסקבה.


רוסיה וסוריה אף נותנות פומבי להידוק היחסים ביניהן על רקע המלחמה באוקראינה,סוכנות הידיעות הרשמית של סוריה מסרה בסוף השבוע שעבר כי נשיא סוריה בשאר אל-אסד התקשר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין כדי לדון במצב באוקראינה ובמבצע הצבאי של רוסיה במדינה.


על פי ההודעה, במהלך השיחה הדגיש אסד כי "מה שקורה היום הוא תיקון של ההיסטוריה, איזון מחדש של האיזון שהעולם איבד לאחר התפוררות ברית המועצות", וכי "ההיסטריה המערבית שואפת לשמור על ההיסטוריה במקום הלא נכון, לטובת הכאוס המבוקש רק על ידי פורעי חוק", בהתחשב בכך ש"רוסיה כיום מגנה לא רק על עצמה, אלא על העולם ועל עקרונות הצדק והאנושות".


לדברי אסד, "מדינות המערב אחראיות לכאוס ודם, כתוצאה ממדיניותן שמטרתה לשלוט בעם, שכן מדינות אלה משתמשות בשיטות המלוכלכות שלהן כדי לתמוך בטרוריסטים בסוריה, בנאצים באוקראינה ובחלקים שונים של העולם."


הוא גם הדגיש כי סוריה עומדת לצד רוסיה מתוך אמונה בנכונות עמדתה וכי "התמודדות עם התרחבות נאט"ו היא זכותה של רוסיה, משום שהיא הפכה לאיום מוחלט על העולם, והפכה לכלי להשגת מדיניות חסרת אחריות של מדינות המערב, לפגוע ביציבות בעולם".

הקשר בין המצב בסוריה למלחמה באוקראינה

רוסיה הפכה כידוע לבעלת הבית בסוריה והיא לוקחת בחשבון את כל תרחישי המלחמה האפשריים וההשלכות של המלחמה על נוכחותה הצבאית בסוריה.

העיתון "אלערבי אלג'דיד" דיווח ב-25 בפברואר מפי מקורות סוריים כי ארה"ב וסוריה תגברו את הכוחות הצבאיים שלהן בצפון מזרח סוריה ובמזרחה, ההערכה היא כי מדובר בחילופי מסרים של כוח ו"הפגנת שרירים" הדדית, מבחינת הרוסים גם סוריה הינה קו עימות אפשרי עם ארה"ב.

סוריה בהחלט יכולה לנסות ולכרסם באזורים בסוריה שבהם יש השפעה אמריקנית כדי לנסות ולטרוף את הקלפים מחדש במסגרת הסדר העולמי החדש שהיא מנסה לבנות.

איש עדיין לא ידוע כיצד תתפתח המלחמה באוקראינה, צריך לזכור כי מדובר בחזית צבאית ענקית, הנשיא פוטין שומר את הקלפים צמוד לחזה אולם, לא מן הנמנע שהצבא הרוסי יצטרך להעביר כוחות מסוריה לאוקראינה כדי לתגבר את נוכחותו שם, הכל תלו בהיקף ההתנגדות שיגלו הצבא האוקראיני ואזרחי אוקראינה שכ-50 אלף מהם הצטיידו עד כה בנשק.

בראיון לערוץ אל-ג'זירה אמר שר החוץ הסורי פייצל מקדאד כי מטוסי הקרב החדשים ביותר של רוסיה שוגרו מבסיס חמם בסוריה וכי קיים "תיאום אסטרטגי בין סוריה לרוסיה שהוא רציף ועמוק ברמה המדינית הכלכלית והצבאית".

שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו ביקר בסוריה באמצע החודש, על רקע החשש כי מוסקבה תנסה להשתמש בהשפעתה הצבאית בסוריה בעימות שלה עם מדינות נאט"ו על אוקראינה, ביקורו של שויגו התקיים במקביל להשקת התרגילים הצבאיים הרוסיים בים התיכון, שכללו 140 צוללות, פריגטות וספינות, עם חיפוי אווירי של -40 מטוסי קרב.

לפני תחילת התרגילים הביאה רוסיה לבסיס טרטוס שש ספינות נחיתה גדולות מהצי הצפוני ומהים הבלטי, ובסוף ינואר פרסה מטוסי קרב חדשים מסוג סוחוי 34 ו-35 בבסיס האווירי "חמימים", כמו גם מפציצים אסטרטגיים ארוכי טווח.

מטוסי מיג-31 עמוסים בטילים המשמשים לפגיעה בנושאות מטוסים בים הגיעו גם הם החודש לבסיס "חמימים" בסוריה.

השלכות המלחמה על סוריה

גורלה של אוקראינה עדיין לוט בערפל וכלל לא ברור עדיין אם הנשיא פוטין יצליח באמצעות המהלך הצבאי שלו להביא להחלפת המשטר באוקראינה או שימשיך להתבוסס בביצה האוקראינית מבחינה צבאית כשכוחות נאט"ו תומכים מבחוץ בכוחות ההתנגדות האוקראינים.

הנשיא פוטין רואה בסוריה חלק מהעולם החדש שהוא רוצה לעצב אחרי ההתקפה על אוקראינה, סוריה היא "העומק האסטרטגי" של רוסיה במזרח התיכון, ההתערבות הצבאית של רוסיה נגד כוחות האיסלאם הקיצוני שרצו הפיל את הנשיא בשאר אסד מהשלטון הצליחה ובתמורה קיבלה רוסיה "דריסת רגל" קבועה בסוריה שכוללת הקמת בסיסים צבאיים.

פוטין רוצה לשלוט באוקראינה, הוא רואה בה חלק מ"העולם הרוסי" ולא חלק מהעולם המערבי שאליו שועט הנשיא זלנסקי, הוא רוצה ככל הנראה "משטר בובות" שישלוט באוקראינה על פי הוראות שתכתיב מוסקבה.
בשנת -2015, החליט הנשיא פוטין לעסוק בפעילות צבאית בסוריה כדי להפסיק את הכישלונות של הכוחות הסורים במלחמת האזרחים במדינה ומניעת שינוי משטר".

בתמורה השיגה רוסיה פריבילגיות צבאיות גדולות, שהחשובה שבהן היא הקמת בסיס צבאי קבוע בחמיים באזור הכפרי לאד'קיה ובסיס ימי בנמל טרטוס.

ההשפעה של המלחמה באוקראינה על סוריה

אינה מוגבלת רק לממד הצבאי והפוליטי בסוריה ישנן השפעות כלכליות רבות, במיוחד מאחר שדמשק מסתמכת במידה רבה על תמיכת מזון ונפט ממוסקבה כדי להתמודד עם הסנקציות המערביות נגדה, לדמשק לא נותרה ברירה היא תצטרך לקבל החלטה "להדק חגורה" לנוכח ההחמרה של המשבר הכלכלי.

אין ספק שעתידה של אוקראינה ישפיע על מצבה של סוריה בגלל השליטה ששולטת בה סוריה, סוריה הפכה ל" בת ערובה" לפלישה הצבאית של פוטין לאוקראינה והיא תשלם על כך מחיר.

הפלישה של רוסיה לאוקראינה דוחפת את המשטר הסורי לקצץ בהוצאות, ממשלת סוריה המוכה מבחינה כלכלית החליטה בסוף השבוע שעבר לקצץ בהוצאות בניסיון להגביל את השפעת הפלישה הרוסית לאוקראינה, מחשש לעלייה חדה במחירי הנפט והחיטה ולפקח מקרוב על חלוקת הסחורות והקיצוב שלהן.

לנשיא בשאר אסד יש ציפיות שהנשיא פוטין ישנה את היחס כלפי ישראל וירסן את הפעילות הצבאית שלה והתקפותיה בסוריה.

נכון לעכשיו מנגנון התיאום בין צה"ל לבין צבא רוסיה פועל היטב וישראל ממשיכה בתקיפת יעדים איראניים בסוריה, בשבוע שבעבר היו שתי תקיפות כאלה באזור דמשק שיוחסו לישראל על ידי מקורות זרים.
צה"ל אף דחה תקיפה מתוכננת בסוריה בעת ביקורו של שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו בדמשק כדי שלא להביך אותו בפני מארחיו.

עם זאת,לא ברור אם "הרומן" הישראלי-רוסי יימשך לאורך זמן נוכח המלחמה באוקראינה, הנשיא פוטין עלול "להתקרר" ולשנות את היחס כלפי ישראל ואז להגביל את פעילות חיל האוויר הישראלי בסוריה.

הרוסים הציבו בסוריה מערכות הגנה אווירית חדשות מסוג S-300 ו-S-400, שיכולות גם לכסות שטחים נרחבים בתוך מדינת ישראל עד כה הנשיא פוטין לא נתן "אור ירוק" לצבא הרוסי להשתמש בהן וגם לא העביר את הידע הטכני להפעלתן לידי הצבא הסורי, כל זאת עלול להשתנות.
חופש הפעולה האווירי של צה"ל במרחב האווירי הסורי הוא חשוב ביותר לישראל כדי למנוע את ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה והעברת אמל"ח מתקדם לחזבאללה, לכן יש להחזיק אצבעות שהדרג המדיני בישראל לא יעשה טעויות ויסבך את היחסים עם הקרמלין, דבר שישליך ישירות על חופש הפעולה של חיל האוויר הישראלי בשמי סוריה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי