ישראל חטפה בסוף השבוע ביקורת בינלאומית חריפה בעקבות התמונות אשר שודרו מהלווית כתבת ערוץ אל-ג'זירה, שירין אבו עאקלה, שבהן נראו שוטרים ישראלים מכים באלות כמה מהמשתתפים בהלוויה.
האיחוד האירופי גינה בחריפות את "השימוש המוגזם בכוח בהלווית הכתבת", שר החוץ האמריקני בלינקן גינה את פעולת המשטרה ואמר:" אנו מוטרדים עמוקות מהתמונות, לכל משפחה מגיע לקבור את יקיריה בכבוד וללא הפרעה" ואילו הנשיא ביידן שנשאל בנושא אמר כי איננו מכיר את כל הפרטים אך "אני יודע שיש לחקור את העניין".
בעקבות הביקורת הבינלאומית הורה המפכ"ל קטסע שבתאי על עריכת בדיקה בנושא תפקוד המשטרה בהלווית שירין אבו עאקלה.
בינתיים גם נמשך המאבק המדיני בין ישראל לרש"פ בנושא חקירת נסיבות מותה של העתונאית שירין אבו עאקלה.
הרש"פ דחתה על הסף את מסקנות הביניים שפירסם צוות הבדיקה של צה"ל שהקים הרמטכ"ל ושאומר כי לא ניתן לקבוע אם שירין אבו עאקלה נהרגה מאש של כוח צה"ל שפעל במחנה הפליטים ג'נין לאיתור מחבלים מבוקשים או מאש שירו המחבלים עצמם.
התביעה הכללית של הרש"פ שחוקרת את נסיבות מותה של שירין אבו עאקלה פירסמה מסקנות של דו"ח ראשוני שהכינה שבו נאמר כי היא נהרגה "כתוצאה מפגיעה במוחה של קליע במהירות גבוהה שנורה בירי ישיר".
לדבריה, "מקור האש היחיד בזירת הפשע היה כוחות הכיבוש" מבלי להתייחס כלל לירי חסר האבחנה של המחבלים החמושים במחנה הפליטים.
בהודעת התביעה הפלסטינית נטען כי "מדובר בפשע מלחמה שהוא בסמכות בית הדין הפלילי בהאג" וכי הרש"פ תמשיך בחקירה עד להשלמצה ותפרסם את ממצאיה.
הרש"פ מסרבת למסור לישראל את הקליע שהוציא הפתולוג הפלסטיני מראשה של שירין אבו עאקלה ודוחה את ההצעת הישראלת להקמת וועדת חקירה משותפת בהשתתפות נציגים של ארה"ב.
עם זאת, אמש בירך בכיר הרש"פ חוסיין א-שיח' על אפשרות הצטרפות גורמים בינלאומיים לצוות החקירה של הרש"פ.
בישראל מעריכים שהסיכויים להקמת ועדת חקירה משותפת קלושים ביותר ומקווים שייתכן שהלחץ האמריקני על הרש"פ יניב תוצאות והרש"פ תסכים בסופו של דבר לבדיקה בליסטית משותפת של הקליע.
מועצת הביטחון של האו"ם גינתה בסוף השבוע את מותה של העיתונאית שירין אבו עאקלה וקראה לחקירה שקופה ויסודית בנושא.
האסטרטגיה של הרש"פ
מותה של העיתונאית שירין אבו עאקלה נפל כפרי בשל לחיקה של הרש"פ במאבקה המדיני נגד ישראל.
הכתבת שירין אבו עאקלה הייתה השופר המרכזי של הרש"פ בערוץ התעמולה אל-ג'זירה האנטי ישראלי שמשדר מקטאר בחסות "האחים המוסלמים", היו תקופות בעבר שהרש"פ סגרה את משרדי ערוץ אל-ג'זירה ברמאללה והגבילה את תנועת כתביו בגלל שידורים נגד צמרת הרש"פ ומדיניותה, אך שירין אבו עאקלה לא הייתה מעורבת בביקורת הזו ששודרה מאולפני הערוץ בדוחא שבקטאר, היא הייתה כתבת שטח וותיקה ששידרה מהשטח ב-20 השנים האחרונות, מתקופת האינתיפאדה השנייה ועד היום, וסיקרה את האירועים בגדה המערבית תוך שהיא מבליטה את הנרטיב הפלסטיני ללא שום איזון במגמה לנגח את ישראל.
מובן שאין שום הצדקה למותה בגלל עמדותיה, ישראל מודעת לפעילות התקשורת הזרה בשטחי הגדה ונוקטת בכל הפעולות הדרושות להרחקתה מאזורי לחימה כדי שלא תיפגע אך לצה"ל אין שליטה הרמטית על כניסת עיתונאים פלסטינים שמסתננים אל תוך שטחי הלחימה הצפופים בערים ובמחנות הפליטים הפלסטינים, גם אם בסופו של דבר יתברר, כתוצאה מחקירה שקופה ויסודית שאיננה מוטית, ששירין אבו עאקלה נהרגה מירי צה"ל , ברור שהדבר אירע בשוגג.
בכל מקרה, סירובה של הרש"פ לחקירה משותפת עם ישראל ועם ארה"ב והסירוב למסור את הקליע מעוררים חשדות כי לרש"פ יש מה להסתיר ואת רצונה לעשות שימוש ציני במותה הטרגי של שירין אבו עאקלה ולמנף אותו לטובת האינטרסים המדיניים של הרש"פ.
לרש"פ יש כמה מטרות עיקריות.
א.העמדת ישראל לדין בבית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג על פשעי מלחמה כביכול,מומחיה המשפטיים טוענים ששירין אבן עאקלה נורתה במכוון על ידי חיילי צה"ל וכי הדבר הינו בגדר פשע מלחמה.
גורמים ברש"פ טוענים כי מדובר ב"רצח מכוון" כדי להשתיק את האמת ולהרתיע את העיתונאים הפלסטיניים מלסקר את "פשעי הכיבוש".
ב.הקמת ועדת חקירה בינלאומית-בגלל שתהליך הפניה לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג הינו ארוך ומורכב, הרש"פ דורשת בינתיים הקמת ועדת חקירה בינלאומית בנסיבות הריגתה של שירין אבו עאקלה.
גורמים ברש"פ טוענים כי אפשר להשיג מטרה זאת באמצעות לחץ בינלאומי בעיקר של ארגוני זכויות אדם. לדבריהם, ישראל מקיימת חקירות מטעמה של קצינים וחיילים שהרגו פלסטינים ומעמידה אותם לדין כדי למנוע הגשת תביעות נגדם לבית הדין הבינלאומי בהאג.
ברש"פ מסרבים להקמת ועדת חקירה משותפת בטענה ש"אי אפשר לאפשר לתליין לחקור את הקורבן" וכי הקמת ועדה כזו תאפשר לישראל להתחמק מהביקורת הבינלאומית על מעשיה בשטחים.
ג. השחרת פניה של ישראל בעולם וניסיון להחזיר את הבעיה הפלסטינית לסדר היום העולמי שעסוק במלחמה באוקראינה.
ד. הפעלת לחץ על הנשיא ביידן לקראת ביקורו בישראל בחודש הבא כדי שייענה לדרישת הפלסטינים להעביר את הקונסוליה האמריקנית למזרח ירושלים, דבר שיחזק את טענתם כי מזרח ירושלים הינה בירת המדינה הפלסטינית.
פרשת מותה של הכתבת שירין אבו עאקלה תימשך עוד זמן רב ותשמש ככלי בידי הרש"פ לנגח את ישראל כפי עשתה בפרשת מותו של הילד מוחמד א-דורה באינתיפאדה השנייה.
הרש"פ הפכה את שירין אבו עאקלה לסמל לאומי כדי לאחד סביבה את הפלסטינים, בין היתר בגלל ירידת קרנה ברחוב הפלסטיני והתחזקות מעמדה של חמאס על רקע האירועים האלימים בהר הבית בחודש רמדאן.
לישראל צפוי מאבק מדיני קשה בעוד המערכת הפוליטית הישראלית איננה יציבה ובעוד שלפניה עדיין אתגרים גדולים במלחמה בגל הטרור המתמשך.