התגברות התקריות האלימות בגבול סוריה ירדן בין מבריחי סמים לצבא הירדני, בתמיכה של הצבא הסורי והמליציות הפרו איראנייות, מדאיגות את מלך ירדן שביקש סיוע מוושינגטון. סוריה הינה המייצרת והמפיצה העיקרית במזה"ת של סם הקפטגון, על מערך ההברחות אחראי הגנרל מאהר אלאסד, אחיו של נשיא סוריה.
בתחילת השבוע הרגו חיילי צבא ירדן 4 מבריחים ופצעו כמה נוספים בהיתקלות בגבול סוריה ירדן בצפון הממלכה, הצבא הירדני תפס כמות גדולה של סמים ובהם גלולות של סם קפטגון וחבילות חשיש וגם כמה כלי נשק מסוג קלשניקוב.
בשלוש השנים האחרונות החריפה תופעת ההברחות מסוריה לירדן והנושא מדאיג מאוד את הממסד הביטחוני הירדני.
עבדאללה מלך ירדן סייר בעצמו בגבול סוריה-ירדן, בתוקף היותו המפקד העליון של הצבא, והוא העלה את הנושא בפני בכירי הממשל בביקורו האחרון בוושינגטון, לא מדובר רק בבעייה פלילית חמורה אלא בבעיה ביטחונית, ירדן טוענת כי איראן וגורמים בכירים בצבא סוריה עומדים מאחורי תופעת ההברחות מסיבות כלכליות אך גם מתוך רצון לזעזע את היציבות של הממלכה ההאשמית.
ירדן החליטה לצאת לקמפיין תקשורתי בנושא, בעוד ירדן נלחמת בנחישות בתופעת ההברחות הרי שסוריה לא עושה שום פעולה למנוע אותה.
מתחילת השנה תפסו שלטונות ירדן 20 מיליון גלולות של סם הקפטגון שהוברחו מסוריה לירדן לעומת 14 מיליון גלולות של הסם שנתפסו בשנה שעברה.
המבריחים הסורים החלו להשתמש ברחפנים ומל"טים לצורך ההברחות מדרום סוריה לצפון ירדן וצבא ירדן שוקל אף הוא להשתמש ברחפנים או מל"טים כדילנסות וליירט את כלי הטיס הבלתי מאויישים שבהם משתמשים המבריחים.
על פי מקורות ירדנים, על כל הברחה מקבלים המבריחים סכום כסף שנע בין אלפיים לעשרת אלפים דינאר. הקולונל מוצטפא אלחיארי, מנהל מחלקת ההסברה בצבא ירדן אמר השבוע בראיון לטלוויזיה הירדנית כי "ארגונים איראניים מסוכנים מנסים לפגוע בביטחון הלאומי הירדני וכי צבא ירדן מנהל מלחמת סמים בגבול הצפוני עם סוריה".
הוא הוסיף כי מדובר בתופעה מאורגנת של הברחות על ידי ארגונים נתמכים על ידי גופים חיצוניים, לדבריו, איראן ממלאת את הוואקום שנוצר בדרום סוריה בעקבות יציאה משם של כוחות צבא רוסיה כדי להשתתף במלחמה באוקראינה.
לדבריו, כנופיות המבריחים מקבלות תמיכה מקבוצות במשמר הגבול הסורי ומקבוצות נוספות.
הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר
אודות יוני בן מנחם
יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'.