המזה"ת מתבוסס בבעיותיו

שני מפגשי פסגה חשובים היו בחודש האחרון במזרח התיכון אך הם לא הפחיתו את הסכנה האיראנית לישראל ולמדינות המפרץ ולא פתרו שום סכסוך או מחלוקת. העולם הערבי נערך לחדש את מפגשי הפסגה השנתיים, מפגש הפסגה הבא יתקיים באלג'יריה ובמרכז המגעים הניסיון של סוריה לחזור לחיק הליגה הערבית.

המזרח התיכון היה עד באחרונה לשני מפגשי פסגה חשובים, האחד מפגש הפסגה בג'דה שבסעודיה של הנשיא ביידן עם מנהיגי מדינות המפרץ ומנהיגי מצרים ירדן ומרוקו וזמן קצר לאחריו מפגש פסגה משולש בטהרן בין הנשיא ראיסי לנשיא רוסיה פוטין ונשיא טורקיה ארדואן, אולם שני המפגשים האלה לא שינו מאומה במצבו של המזרח התיכון שממשיך להתבוסס בבעיותיו.

המפגשים האלה לא הביאו לשום חדש במזרח התיכון: הם לא הפחיתו את הסכנה הנשקפת לישראל ולמדינות המפרץ מהגרעין האיראני ומהטילים הבליסטיים והכטבמ"ים שלה. הבעיות של סוריה, הפלסטינים והמפרץ נותרו בעינן בעוד איראן ממשיכה להתקדם לעבר פצצת הגרעין שלה מבלי לחזור להסכם הגרעין משנת 2015.

יש סימנים מדאיגים שמדינות המפרץ כמו סעודיה, איחוד האמירויות מסתייגות מהרעיון האמריקני, שהתחיל עוד בתקופת ממשל טראמפ, להקמת ברית צבאית של ארה"ב, ישראל ומדינות המפרץ נגד הסכנה האיראנית.

מדינות אלה חוששות מאוד מאיראן ומעדיפות לרקוד בכל החתונות, כולל לפתוח שגרירויות בטהרן ולהדק עמה את הקשרים.

שתי הבעיות הנפיצות של המזרח התיכון: סוריה והפלסטינים ממשיכות להוות פצצת זמן המאיימת להתפוצץ שוב באופן מפתיע, שלושת המנהיגים: פוטין, ראיסי וארדואן לא הצליחו להגיע להבנות על המצב בסוריה ואילו הנשיא ביידן קבר את הבעיה הפלסטינית עוד יותר עמוק באדמה, הוא רוצה בהמשך ניהול הסכסוך ולא בפתרון הסכסוך.

אין כרגע שום אופק מדיני לסוגייה הפלסטינית והעולם הערבי ממתין לתוצאות הבחירות בישראל בתחילת חודש נובמבר.

הנשיא ביידן ניסה באמצעות ביקורו בישראל, הרש"פ וסעודיה להעביר את המסר כי ארה"ב לא ויתרה על המזה"ת ולמנוע וואקום מדיני שאליו יכנסו רוסיה וסין.

המשימה היא קשה ואם ביידן לא יגלה נחישות והתמדה הוא לא ישיג את המטרה הזו.

הכנות לפסגה ערבית

על רקע ההתפתחויות האלה החלו מגעים בעולם הערבי לכינוס ועידת פסגה כבר בחודש נובמבר הקרוב, הפסגה תתקיים באלג'יריה והיא תהיה הראשונה מזה שלוש שנים לאחר שנדחתה בעקבות מגיפת הקורונה.

השתתפות סוריה בועידת הפסגה עומדת במרכז המגעים בין מדינות ערב, אלג'יריה המארחת דוחפת חזק להזמין את סוריה שהודחה מהליגה הערבית בנובמבר 2011 על רקע מעשי הטבח של בשאר אסד בבני עמו במהלך מלחמת האזרחים.

השתתפותה של סוריה במפגש הפסגה הערבי מצריכה הסכמה רחבה אך כרגע כמה מדינות ערביות מסרבות להסכים לקלוט אותה מחדש בחיק הליגה הערבית.

שר החוץ האלג'יראי רמטאן למארה התארח בדמשק לפני כמה ימים, הוא נפגש עם הנשיא אסד ודן עמו בנושא.
נושאי מחלוקת נוספים בעולם הערבי שיידונו בפסגה הם: הבעיה הפלסטינית ונושא הנורמלזיציה בין ישראל למדינות ערב.

הבעיה הפלסטינית תקועה עמוק עוד יותר לאחר ביקורו של הנשיא ביידן במזה"ת, אלג'יריה היא תומכת גדולה של הפלסטינים ומתנגדת חריפה של ישראל, עם זאת תהיה לה בעיה לתקוף מדינות ערביות שחתמו על הסכמי שלום ונורמליזציה עם ישראל או כאלה שנמצאות בתחילת הדרך כמו סעודיה.

עדיין לא ברור אם מרוקו תשתתף בפסגה הערבית לאור הסכסוך הארוך בינה לבין אלג'יריה שהביא לניתוק היחסים הדיפלומטיים ביניהן בסוף השנה שעברה.

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי