על פי גורמים בחמאס, ביקור הפיוס של משלחת חמאס בדמשק ,בשבוע שעבר, בראשותו של ח'ליל אלחיה והפגישה עם הנשיא בשאר אלאסד היה מוצלח.
בפגישה הושגו הסכמות לתחילת צעדים לבניית אמון בין שני הצדדים.
גורמים סורים מסרו כי ח'ליל אלחיה התנער מפעילות של פעילי חמאס בסוריה שנלחמו לצד המורדים נגד כוחות המשטר הסורי ואמר כי מדובר ב"מעשי בודדים שאינם מייצגים את עמדת התנועה".
תנועת חמאס מבקשת לפתוח מחדש את משרדיה בדמשק אך הסורים עומדים על כך שהנציג שיגיע יהיה איש הזרוע הפוליטית ולא איש הזרוע הצבאית שאין לו דעה קדומה כלפי סוריה.
גורמים בחמאס הביעו התנגדות לכך שחזרת נציגי התנועה לדמשק תהיה תלויה בשינויים שעלולים להיות בבחירות לנשיאות בטורקיה בשנה הבאה.
הם חוששים מהתגברות הלחץ הטורקי על חמאס בעקבות ההתקרבות החודשת בין טורקיה לישראל שעלול להביא לגירוש בכירי חמאס מטורקיה.
האווירה עדיין מתוחה בין הנהגת חמאס לבין המשטר הסורי שמתקשה למחוק את משקעי העבר, ישראל וממשל ביידן הביעו זעם על ההתקרבות המחודשת בין חמאס לסוריה.
דובר מחלקת המדינה נד פרייס אמר השבוע כי "משטרו של בשאר אסד מתקרב לתנועת חמאס בגלל בידודו וזה פוגע באינטרסים של העם הפלסטיני ובמאמצי העולם להילחם נגד הטרור באזור ומחוצה לו."
הוא הדגיש כי ארה"ב תמשיך להתנגד לכל תמיכה במשטר של בשאר אסד ובארגוני טרור כמו חמאס.
חמאס דחתה את דבריו והאשימה כי מדובר באימוץ העמדה הציונית וכי וושינגטון שותפה לתוקפנות הישראלית כלפי סוריה.
ביקורת על הנהגת חמאס
ההחלטה של הנהגת חמאס להתפייס עם המשטר הסורי התקבלה ברוב של חברי ההנהגה ובברכת מועצת השורא, אולם יש גם ביקורת בשורות התנועה על ההחלטה.
עיסא אלג'עברי, שר לשעבר בממשלת חמאס הודיע כי הוא מתנער מהודעת התנועה וקרא למנהיגיה לנקוט עמדה נכונה כלפי המשטר הסורי "הפושע".
גורמים בכירים בחמאס דחו את עמדתו והכחישו כי ההתקרבות של התנועה לסוריה נעשת בלחץ של איראן ואמרו כי חמאס פועלת על פי האינטרסים שלה בלבד.
גם תנועת "האחים המוסלמים" שהיא תנועת האם של תנועת חמאס ניסתה לפני 3 חודשים למנוע את הפיוס בין חמאס למשטר הסורי.
נציגיה נפגשו בטורקיה עם מנהיג חמאס אסמעיל הניה וניסו לשכנעו להימנע ממהלך הפיוס אך הוא דחה את בקשתם.
ח'אלד משעל,שהיה יו"ר הלשכה המדינית ושהמחלוקות בינו לבין הנשיא הסורי בשאר אסד על מלחמת האזרחים בסוריה הביאו ב-2012 לניתוק הקשר בין תנועת חמאס למשטר הסורי, מתנגד בתוקף לחידוש הקשרים של תנועתו עם המשטר הסורי ועמו כמה בכירים בתנועה.
כמה בכירים בחמאס רואים בזגזוג של אסמעיל הניה כלפי סוריה התנהגות שמנוגדת לעקרונות התנועה המפחיתה את האמון בה ברחוב הפלסטיני ושנועדה לשרת את האינטרסים של איראן במזה"ת.
גם הרחוב הפלסטיני מתקשה לשכוח את מעשי הטבח של המשטר הסורי העלווי בבני עמו הסונים במהלך מלחמת האזרחים החל משנת 2011.
ההתקרבות של הנהגת חמאס בראשות אסמעיל הניה למשטרו של בשאר אסד מסמלת התנערות נוספת של התנועה מכבלי תנועת "האחים המוסלמים", לאחר שאסמעיל הניה זכה בקדנציה נוספת בבחירות הפנימיות בתנועה, ונקיטת עמדה עצמאית הנובעת משיקולים פוליטיים ולא מעמדה דתית.
ההחלטה של הלשכה המדינית של חמאס נתמכת גם על ידי ראשי הזרוע הצבאית של הארגון, צאלח אלעארורי, יחיא סינוואר ומוחמד דף המקורבים לאיראן ולחזבאללה אשר תיווכו בין הנהגת חמאס לנשיא בשאר אסד כדי להשיג את הפיוס.
מקורביו של אסמעיל הניה טוענים כי מה שהאיץ את ההחלטה להתקרב מחדש לסוריה היה תהליך הנורמליזציה בין מדינות ערב לישראל וההתעלמות הגוברת של מדינות ערב מהבעיה הפלסטינית, הבעיה הפלסטינית נמצאת במשבר קשה ללא תמיכת מדינות ערב והנהגת חמאס רואה במשטר הסורי גורם חשוב שיכול לסייע לתנועה להתגבר על הבידוד והוואקום האסטרטגי שגורמות להם מדינות ערב.
לדברי הגורמים האלה, חידוש היחסים בין הנהגת חמאס למשטרו של בשאר אסד אין פירושו תמיכה בדיכוי האכזר של המשטר הסורי כלפי בני עמו בשנים האחרונות.