סטירת לחי טורקית לישראל

טורקיה הודיעה רשמית כי היא דוחה את דרישת ישראל לגרש את הנהגת חמאס משטחה וכי חמאס איננה ארגון טרור. מדובר בסטירת לחי למדיניות לממשלת לפיד-גנץ והנשיא הרצוג, ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו יצטרך לעשות הערכה מחדש של היחסים עם טורקיה.

נשיא טורקיה ארדואן שיגר איגרת ברכה לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו על ניצחונו בבחירות.
באגרת הברכה הוא הביע תקווה כי הממשלה החדשה בישראל תמשיך את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות בכל התחומים, בדרך שתביא שלום ויציבות לאזור.


הנשיא ארדואן עשה שינוי אסטרטגי בשנה האחרונה ביחס שלו לישראל, לא מאהבת ישראל אלא כתוצאה משיקולים מדיניים וכלכליים כדי לשפר את מעמדה האזורי והבינלאומי של טורקיה והרצון להיות שותף לרווחים ממאגרי הגז הטבעי בים התיכון.


היחסים האישיים בינו לבין ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו הינם גרועים ביותר ובמשך שנות העשור האחרון הוא הרבה לתקוף אישית את נתניהו על יחסו לפלסטינים.


בשבוע שעבר הביכה טורקיה את ממשלת לפיד ואת הנשיא בוז'י הרצוג אשר נענו לחיזורים של הנשיא ארדואן והסכימו לפתוח דף חדש ביחסי ישראל טורקיה.


שר החוץ הטורקי מוולוד אוגולו הודיע באנקרה כי טורקיה דחתה את דרישות ישראל לגרש משטחה את הנהגת חמאס במהלך המגעים הבילטרליים בין שתי המדינות.


הוא הוסיף כי ארצו איננה רואה בתנועת חמאס תנועת טרור ומסרבת לגרש את מנהיגיה מטורקיה.
בחודש שעבר ביקר בטורקיה שר הביטחון בני גנץ ונועד עם הנשיא ארדואן ובין היתר הוא דרש ממנו לגרש את הנהגת חמאס ואת פעילי הזרוע הצבאית שלה מטורקיה.


בחודשים האחרונים עבר מנהיג חמאס אסמעיל הניה ביחד עם בני משפחתו להתגורר באופן קבוע בטורקיה ואליו הצטרפו עוד בכירים מהתנועה, מה שמדאיג מאוד את ישראל הוא דווקא הנוכחות הפיזית של נציגי הזרוע הצבאית של חמאס בטורקיה.

משרד הזרוע הצבאית באיסטנבול

לזרוע הצבאית של חמאס יש משרד גדול באיסטנבול המאוייש בין היתר על ידי מגורשי "עסקת שליט" שגורשו מהשטחים לחו"ל כחלק מהעסקה ב-2011, חלק מהפעילות שלהם עוסק בהכוונת פיגועים בשטחי הגדה ובמזרח ירושלים וניסיונות לגייס לשורות חמאס, חזבאללה ואיראן פלסטינים מהגדה ומזרח ירושלים וסטודנטים מקרב ערביי ישראל הלומדים או מבקרים בטורקיה.


טורקיה באמצעות נשיאה ארדואן מובילה את ציר "האחים המוסלמים" במזה"ת שהיא תנועת האם של חמאס.
לפני יותר משנתיים סיבכה חמאס את טורקיה בפרשת הלבנת והברחת כספים לזרוע הצבאית ברצועת עזה באמצעות 2 משרדי חלפנות כספים גדולים באיסטנבול.


כתוצאה מכך הרשיע בית דין בסעודיה כ-60 פעילים של חמאס שהיו חברים ברשת הזו של הלבנת והברחת הכספים, הם נעצרו בהוראתו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן לאחר שישראל וארה"ב העבירו למודיעין הסעודי מידע מדוייק על פעילותם בסעודיה ובטורקיה, הם נדונו לעונשי מאסר של עד 15 שנים.


מי שאחראי על משרד חמאס בטורקיה הינו צאלח אלעארורי, מספר 2 בארגון המשמש כראש הזרוע הצבאית של חמאס בגדה ואיש הקשר לחזבאללה ואיראן, אולם נראה, על פי גורמים ברצועה, כי השלוחה החשאית באיסטנבול הינה גם פרוייקט אישי של יחיא סינוואר והוא השתמש בה בעיקר למטרות של הזרוע הצבאית ברצועת עזה.


ישראל נכשלה עד כה במאמציה אצל שלטונות טורקיה להביא לסגירת שלוחת הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול, היא מנסה להביא לסגירת המשרד באיסטנבול כבר כמעט כ-10 שנים. על פי גורמים בחמאס, הארגון מפעיל באיסטנבול חדר האזנה משוכלל לאמצעי תקשורת וקשר בישראל ומספק את המודיעין לחזבאללה ולאיראן.


את המשרד הזה מפעיל עבד אלחכים חנאני, נאמנו של בכיר חמאס צאלח אלעארורי, שבעצמו נאלץ לעזוב את טורקיה בעקבות לחץ אמריקני-ישראלי וכיום הוא ממוקם בשכונת א-דאחיה בביירות ומשם הוא מפעיל את המשרד באיטסנבול.


ההודעה הטורקית הרשמית על הסירוב לדרישות ישראל בעניין חמאס היא סטירת לחי פומבית לנשיא הרצוג ולממשלת לפיד, היא נעשתה כנראה לפני כניסת בנימין נתניהו ללשכת ראש הממשלה כדי לקבוע עובדות בשטח.
ההודעה הזו משקפת שוב כי הנשיא ארדואן לא שינה את יחסו לחמאס וכי שיפור היחסים שהוא יזם מול ישראל נועד לשרת אך ורק את האינטרסים של טורקיה מבלי להתחשב בדרישות הביטחוניות של ישראל העוסקות בפעילות הטרור של חמאס מתוך אדמת טורקיה.


ארגוני 'קואלציית משטי החירות" הודיעו כי הם נערכים לחדש את המשטים לרצועת עזה כדי לשבור את המצור הישראלי, ייתכן ששוב הם ינסו להסתייע בארגונים מטורקיה כפי שקרה במשט ספינת ה"מרמרה" בשנת 2010 שהביא למשבר גדול ביחסי ישראל עם טורקיה.


ראש הממשלה המיועד נתניהו יצטרך להעריך מחדש את יחסי ישראל עם טורקיה למרות חידוש הנורמליזציה בין שתי המדינות בשנה האחרונה, לישראל אסור לוותר לטורקיה בנושא פעילות הטרור של חמאס מאדמתה נגד ישראל,בפועל היא נחשבת למדינה תומכת טרור כל עוד הפעילות הזו נמשכת משטחה תוך עצימת עיניים של הנשיא ארדואן.

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי