התגובה האיראנית לתקיפת המוסד הישראלי ב-28 בינואר במתחם הצבאי באיספהאן לא איחרה לבוא, היא הייתה צפויה.
רשת ה-BBC בשפה הפרסית דיווחה ב-17 בפברואר כי מיכלית נפט של חברת הספנות "זודיאק", שבבעלות חלקית של המיליארדר הישראל אייל עופר, הותקפה בים הערבי באמצעות כלי שיט ומל"טים של "משמרות המהפכה" של איראן.
על פי הדיווח, ההתקפה על המיכלית Campo Square, ששטה תחת דגל של ליבריה, הייתה לפני שבוע באמצעות מל"ט מסוג "שאהד-136", מאותו הסוג של המל"טים שאיראן סיפקה לרוסיה לצורך המלחמה באוקראינה.
הבסיס של חברת "זודיאק" הוא בבריטניה וביוון.
האתר הסעודי "אילאף" דיווח ב-17 בפברואר כי באותה התקיפה נפגעה גם ספינה נוספת של איחוד האמירויות ששטה בסמוך למיכלית Campo Square.
גורמי ביטחון בישראל מעריכים כי התקיפה האיראנית היא תגובה ישירה של איראן על התקיפה המיוחסת למוסד הישראלי של המתחם הצבאי באיספהאן שעוסק בייצור ופיתוח טילים היפר-סוניים ומל"טים מתקדמים, סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" אישרה את דבר התקיפה.
התגובה הצבאית האיראנית הייתה צפויה ולא הפתיעה את ישראל, האיראנים בחרו להגיב בחזית הימית מכיוון שהם מעריכים כי הם חזקים יותר מישראל בתחום הימי וכי לישראל אין תשובה צבאית מספקת להתמודד עמם בחזית הזו.
בין ישראל לאיראן מתנהלת בשנים האחרונות מלחמה ימית חשאית שבמהלכה נפגעו כבר כמה ספינות איראניות וגם ספינות ישראליות.
המיכלית Campo Square היא הספינה השלישית במספר של חברת "זודיאק" שהותקפה על ידי מל"טים איראניים בשנים האחרונות.
ההתקפות האיראניות על ספינות ישראליות באזור מפרץ עומאן היו בשנים האחרונות בתגובה על התקפות ישראלית על משלוחי נפט של איראן למשטר אסד ועל משלוחי נשק מאיראן לחזבאללה.
איראן שינתה את המדיניות שלה ועברה למדיניות של "עין תחת עין" והיא מבצעת פעולות תגמול על תקיפות ישראליות של מטרות איראניות באמצעות תקיפה של ספינות ישראליות בלב ים.
במערכת הביטחון הישראלית לוקחים ברצינות את החזרה של איראן לתקוף ספינות ישראליות בלב ים ותתבצע הערכה מחדש של המצב, מדובר במצב מורכב וישראל צריכה לטפל בו בזהירות רבה.
לישראל יש כ-300 ספינות השטות ברחבי העולם וחשופות לפגיעה של איראן בהן או של שלוחותיה השונות, פגיעה בהן יכולה להיות פגיעה קשה בכלכלה השראלית, כ-90 אחוזים מן הסחורות שמגיעות לישראל מחו"ל מגיעים דרך הים,כ-12 אחוזים מהסחורות מגיעים דרך מיצרי באב אלמנדב וים סוף.
לאיראן יש את היכולת הצבאית לאיים על שלומן של הספינות הישראליות בלב ים, אך באותה המידה הספינות האירניות חשופות ליכולות המודיעיניות והצבאיות של ישראל, בעיקר באזור מיצרי באב אל מנדב, ים סוף והים התיכון ופחות באזור המפרץ הפרסי, קיים מעין "מאזן אימה" בין שני הצדדים שמבינים את הסכנה בהסלמה ההדדית ולכן הם נמנעים ממנה.
ישראל מודאגת מאוד מיכולת הפיתוח והייצור של איראן בכל הקשור למל"טים ולטילים, שר הביטחון יואב גלנט חשף במהלך ועידת הביטחון במינכן ב-17 בפברואר כי למרות האמברגו שמוטל על איראן, היא מקיימת מגעים למכירת נשק קטלני ל-50 מדינות וציין כי וונצואלה ובלרוס כבר קנו ממנה מל"טים לטווח של 1000 ק"מ.
כזכור, איראן גם התקרבה לרוסיה והיא מספקת לה באופן שוטף מל"טים וטילים לצורך המלחמה באוקראינה.
העמדה הישראלית היא כי הקהילה הבינלאומית חייבת לאחד כוחות ולנקוט בצעדים דחופים ומהירים כדי לעצור את עסקאות הנשק שאיראן מובילה ולייצר מנגנון הרתעה וענישה אפקטיבי שיטפל באיראן.