איראן מחזקת את שליטתה בארגון הג'יהאד האסלאמי

תנועת הג'יהאד האסלאמי סיימה את תהליך הבחירות הפנימיות ובחרה בזיאד אלנח'אלה לקדנציה שנייה כמזכ"ל הארגון. זיאד אלנח'אלה הינה נציגה המובהק של איראן וניצחונו בבחירות הפנימיות מבטיח את המשך שליטתה של איראן בתנועה שהינה ארגון הטרור השני בגודלו ברצועת עזה ושהקימה לעצמה מאחז גדול בצפון השומרון.

לפני כמה ימים הסתיימו הבחירות הפנימיות בתנועת הג'יהאד האסלאמי וזיאד אלנח'אלה נבחר כמזכ"ל התנועה לקדנציה שנייה של ארבע שנים.


אלנח'אלה נבחר לתפקיד לראשונה בבחירות פנימיות שהיו בתנועה ב-2018 והוא החליף בתפקיד את ד"ר רמאדאן שלח שמת ממחלה קשה.


בחירתו של זיאד אלנח'אלה המקורב מאוד להנהגה האיראנית מסמלת את המשך השליטה של איראן בתנועת הג'יהאד האסלאמי שתלויה בה באופן בלעדי בסיוע כספי ובאמצעי לחימה.


בניגוד לתנועת חמאס, תנועת הג'יהאד האסלאמי נשלטת באופן מלא על ידי איראן והיא נחשבת לשלוחה הקדמית שלה ברצועת עזה.


בשנה וחצי האחרונות הגבירה איראן את השפעתה גם בשטחי יהודה ושומרון, באמצעות תנועת הג'יהאד האסלאמי, אשר הקימה קבוצות טרור חמושות בצפון השומרון במימון של "משמרות המהפכה" אשר דאגו גם להברחת כמויות גדולות של נשק ותחמושת דרך ירדן לחברי קבוצות הטרור החדשות.


זיאד אלנח'אלה שולט ביד רמה בתנועה, בזכות התמיכה של איראן הפכה התנועה לארגון הטרור השני בגודלו ברצועת עזה שמאתגר את תנועת חמאס שהיא הריבון ברצועה ואת ישראל.


הבחירות הפנימיות בג'יהאד האסלאמי התקיימו לאחר סבב לחימה קצר של התנועה נגד ישראל בגבול רצועת עזה באוגוסט 2022.


הג'יהאד האסלאמי ניהל את סבב הלחימה מול צה"ל ללא השתתפות תנועת חמאס אשר עמדה מן הצד והוא איבד במהלך סבב הלחימה שני מפקדים בכירים בזרוע הצבאית שלו, את תייסיר אלג'עברי, מפקד החטיבה הצפונית שלו ברצועת עזה ואת חא'לד מנצור מפקד החטיבה הדרומית ברצועה.


בבחירות הפנימיות החודש נבחרו גם 9 חברי הלשכה המדינית החדשה של התנועה ובהם אכרם אלעאג'ורי, ראש הזרוע הצבאית של התנועה שאחראי על הקמת קבוצות הטרור החדשות בצפון יהודה ושומרון שישראל מנסה לחסל כבר כמה שנים.


עוד נבחרו ללשכה המדינית יוסף אלחסאינה, נאפז עזאם, מוחמד אלהינדי, עלי אבו שאהין, ווליד אלקטטי, אחמד אלמודלל, מוחמד חמיד וסולימאן עטאיא.

מיהו זיאד נח’אלה?

כאמור, זיאד נח’אלה נבחר ב-2018 בבחירות פנימיות לתפקיד המזכ”ל של תנועת הג’יהאד האסלאמי, תפקיד שאותו מילא במשך כשנה כממלא מקום לאחר שהמזכ”ל עבדאללה רמאדאן שלח לקה בשיתוק מוחי, בתנועה הכחישו בעקשנות שמועות שנפוצו בעולם הערבי כי עבדאללה שלח הורעל בידי ישראל.


זיאד נח’אלה נולד בעזה ב-1953, הוא בוגר המכון להוראה בעזה, הוא נעצר בשנת 1971 על פיגוע שעשה נגד חיילי צה”ל ונשפט למאסר עולם.


ב-1985 שוחרר מהכלא במסגרת “עסקת ג’בריל” והפך לחבר ב”מועצת השורא” של התנועה בראשותו של פתחי שקאקי.


במהלך שנת 1985 היה לו תפקיד חשוב ביחד עם מקלד חמיד ובשיר אלדבש בהקמת הזרוע הצבאית של התנועה הנקראת כיום “סראיא אלקודס”(פלוגות ירושלים).


אח”כ היה לו חלק נכבד בפעילות התנועה באינתיפאדה הראשונה ב-1987 והוא היה נציג התנועה ב”מפקדה המאוחדת” של האינתפאדה ברצועת עזה.


ב-1988 הוא נעצר וגורש ע”י ישראל ביחד עם פעילי החמאס והג’יהאד האיסלאמי למחנה מרג’ א-זהור שבלבנון בגלל חלקו באינתיפאדה, לאחר חיסולו של פתחי שקאקי במלטה ב-1995 הוא התמקם בבירות והפך ליד ימינו של ראש הארגון החדש עבדאללה רמדאן שלח.


בינואר 2014 הכלילה אותו ארה”ב ו ברשימת הטרור בגלל תמיכתו בארגוני הטרור ברצועה וחלקו בהברחת נשק לעזה והקציבה פרס של 5 מיליון דולר למי שיביא למעצרו.


ב-2014 נהרגו גיסתו ובנה בהפצצה של צה”ל ברצועת עזה.


בבחירות הפנימיות שנערכו ב-2018 הביס זיאד נח’אלה את מוחמד אלהינדי והשיח’ עבאללה עזאם מרצועת עזה אשר רצו את התפקיד, ונבחר בלחץ איראני כבד.


נח’אלה מקורב למנהיג חזבאללה השיח’ חסן נצראללה ויש לו קשרים הדוקים ביותר עם הגנרל קאסם סולימאני, מפקד גיס “אלקודס” ב “משמרות המהפכה” האיראניים והוא פעל עפ”י הוראותיו, לאחר חיסולו על ידי צבא ארה"ב הידק זיאד נח'אלה את הקשרים עם מחליפו, הגנרל אסמעיל קאאני.


מאז שהחל קמפיין “צעדת השיבה” ברצועה הוביל זיאד נח'אלה קו קיצוני מאוד,הייתה לו ביקורת קשה על המודיעין המצרי על כך שהוא איננו משתף אותו בשיחות על הסכם הרגיעה עם ישראל ומחלוקות עם יחיא סינוואר על אופי התגובה נגד ישראל על מותם של מפגינים בגבול הרצועה, זיאד נח’אלה גורס כי המגעים על רגיעה עם ישראל אינם צריכים להפריע לכך שארגוני הטרור ברצועה יגיבו בירי רקטות ופצמ”רים לעבר ישראל בכל פעם שנהרגים מפגינים בגבול וכי המו”מ צריך להתנהל “תחת אש” כדי להרתיע את ישראל.


הוא התרברב כמה פעמים באמצעי התקשורת כי ביכולת ארגונו להפוך את ישובי עוטף עזה ל”מקום שלא ראוי לחיות בו”.


מאז מבצע צה"ל ברצועת עזה במאי 2021( "שומר החומות") ועד היום קיימת מתיחות בין תנועת הג'יהאד האסלאמי לבין תנועת חמאס, מדובר בשתי תנועות שהן שלוחות של איראן ברצועת עזה אבל יש ביניהן מאבק על הבכורה למרות שארגון חמאס הוא גדול יותר עם הרבה יותר אמצעי לחימה וכסף.

התחזקות מעמד תנועת הג'יהאד האסלאמי ברחוב הפלסטיני הינה שלב נוסף בתהליך ההקצנה של החברה הפלסטינית, מעמדה של הרש"פ נשחק לגמרי, התמיכה הציבורית במשא ומתן מדיני כדרך לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני ירדה מהפרק והרחוב הפלסטיני מאמץ את רעיונות "ההתנגדות" של חמאס והג'יהאד האסלאמי.


אירוע הבריחה המוצלח של ששת המחבלים מכלא גלבוע בספטמבר 2021, שחמישה מהם הם אנשי הג'יהאד האסלאמי, הקנתה לארגון כבוד גדול ברחוב הפלסטיני, 5 המחבלים נחשבים בעיני תושבי השטחים ל"גיבורים" שניפצו את אגדת מערכת הביטחון הישראלית הכל יכולה והצליחו להשפיל אותה.


בג'יהאד האסלאמי טוענים כי ירי הרקטות לעבר ישראל יימשך וכי האסטרטגיה של זיאד נח'אלה היא להתיש את ישראל באופן קבוע ולערער את יציבותה.


הג'יהאד האסלאמי מקפיד לשמור על עיקרון "איחוד החזיתות" והוא משגר רקטות לעבר ישראל בכל פעם שצה"ל מחסל מחבלים בכירים בצפון השומרון, לכן הוא זוכה לפופולאריות גדולה בקרב הדור הצעיר בגדה וברצועה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי