השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר והיועץ לביטחון לאומי צחי הנגבי נפגשו השבוע בוושינגטון עם ג'ק סאליבאן היועץ לביטחון לאומי ודנו עמו בסכנת הגרעין האיראני בעוד שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין מבקר בכמה מדינות במזרח התיכון.
ארה"ב מהדקת את שיתוף הפעולה האסטרטגי והמודיעיני עם בנות בריתה במזרח התיכון נוכח הפיכתה של איראן ל"מדינת סף" גרעינית והתקרבותה לאפשרות העשרת האורניום לרמה של 90 אחוזים, דבר שיאפשר לה לייצר פצצה גרעינית.
איראן ממשיכה לרמות את העולם, צריך לקחת בזהירות את הודעתו של רפאל גרוסי ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בדבר ההבנות שהגיע אליהן בפגישתו עם נשיא איראן אברהים ראיסי על הפעלה מחדש של מצלמות הפיקוח בכמה מתקנים איראניים וביקור של פקחי הסוכנות ב-3 אתרים בלתי מוכרים, האיראנים מיהרו להכחיש פומבית את הודעתו, האיראניים כבר הבטיחו דברים בעבר ואחר כך חזרו בהם מההבטחות שנתנו למערב.
גרוסי אמר בזמן ביקורו באיראן כי כל התקפה על מתקני הגרעין באיראן היא בלתי חוקית, דבריו נועדו לרצות את ההנהגה האיראנית , אולם, הם מתפרשים אצל האיראנים כחולשה, איראן מאיימת בגלוי ובאופן ישיר בהשמדת ישראל ולמדינת ישראל עומדת זכות ההגנה העצמית, במיוחד נוכח הדהירה של איראן לעבר פצצת הגרעין.
גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי איראן מרמה את הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, החשש בישראל היא שאיראן תודיע בתוך זמן קצר כי יש בידיה פצצה גרעינית ראשונה ותעמיד את העולם בפני עובדה מוגמרת והוא יצטרך לקבל זאת.
ההנהגה האיראנית מוליכה שולל את העולם מכיוון שאין שום שינוי בהתנהגותה, הקיצוניות הדתית היא חלק מה-DNA שלה והיא איננה יכולה להשתנות, היא ממשיכה לחלום על הפצת רעיונות המהפכה האסלאמית, על התפשטות לתוך המדינות המוסלמיות הסוניות במזרח התיכון ועל השמדת ישראל.
למען השגת המטרות האלה, איראן מאיצה את התקרבותה לפצצת הגרעין וממשיכה לספק אמצעי לחימה מתקדמים לשלוחות שלה בלבנון, סוריה, עיראק, תימן ורצועת עזה.
להערכת גורמי מודיעין במערב, הסיכויים לחזור להסכם הגרעין מ-2015 בין המעצמות לאיראן הם קלושים בעיקר נוכח התקרבותה לרוסיה , האספקה הצבאית שלה לרוסיה של טילים ומל"טים לצורך המלחמה באוקראינה ודיכוי זכויות האדם במהלך "מחאת החיג'אב", אולם, מדינות המערב ובראשן ארה"ב אינן רוצות עימות צבאי עם איראן, האיראנים אינם מוגבלים , על פי הסכם הגרעין מ-2015 בייצור טילים בליסטיים או מל"טים והם הפכו כבר ל"מדינת סף" גרעינית.
אין זה מן הנמנע שהמנהיג העליון עלי ח'מינאי ירצה בכל זאת לחזור להסכם הגרעין, ראש ה-CIA וויליאם ברנס אמר לפני כמה ימים כי הוא מעריך שח'מינאי עדיין לא קיבל את ההחלטה על ייצור פצצת הגרעין, ייתכן שח'מינאי ירצה כעת בכל זאת לחזור להסכם הגרעין כדי להקל את הסנקציות שהוטלו על ארצו ולקבל כטריליון דולר כתוצאה מהחזרה להסכם הגרעין משנת 2015 ולמנוע בכך גם התקפה צבאית מצד ישראל על מתקני הגרעין.
להעניש, לבודד ולהרתיע!
איראן הצליחה ליצור מצב מסוכן מאוד והיא גורמת במעשיה להאצת מרוץ החימוש הגרעיני באזור, סעודיה, מצרים וטורקיה כבר רוצות גם כן פצצה גרעינית כדי לשמור על איזון צבאי מול איראן.
מדינות המערב צריכות להגיע בהקדם להחלטה על פעולה צבאית נגד מתקני הגרעין באיראן נוכח התנהגותה של ההנהגה האיראנית, הנשיא ביידן הבטיח למנוע מאיראן נשק גרעיני אך הוא בעד הפתרון המדיני ולא בעד האופציה הצבאית.
עד שתתקבל ההחלטה הזו, העולם צריך לפעול על פי העיקרון שיש להעניש את איראן, לבודד אותה מבחינה מדינית ולהרתיע אותה באיומים צבאיים.
עד למכה הצבאית על מתקני הגרעין האיראניים אפשר לנקוט בצעדים הבאים.
א. הטלת סנקציות נוספות על איראן והגברת בידודה הכלכלי.
ב.הקפאת החברות של איראן במוסדות בינלאומיים.
ג. הכשרת דעת הקהל האמריקנית והעולמית לאופציה הצבאית.
ד.הגברת האימונים הצבאיים של צבא ארה"ב עם צה"ל וצבאות סעודיה ואיחוד האמירויות על תרחישים של תקיפת מתקני הגרעין באיראן.
ה. אספקת מטוסי בואינג 46-KC, לתדלוק מטוסים באוויר, למטוסי חיל האוויר הישראלי עוד השנה.
נקיטת הצעדים האלה תשרת את ממשל ביידן, הם יגבירו את הלחץ על איראן ובפועל ימנעו מישראל לתקוף חד צדדית את מתקני הגרעין באיראן באופן מפתיע.
איראן משוכנעת שארה"ב לא תתקוף את מתקני הגרעין באיראן ואף תמנע מישראל לעשות זאת, לכן על ממשל ביידן להניח על השולחן אופציה צבאית אמינה שתרתיע את איראן מלהתקדם לעבר פצצת הגרעין.