תשלום המשכורות לפקידי החמאס יתרום לרגיעה ברצועה אך ישראל מרגילה את ארגון חמאס כי היא נכנעת לסחטנות ומוכנה לדלג על תפקידה של הרש"פ.
מחמוד עבאס מחזיק בידיו את המפתח לרגיעה ברצועה והמשכה מותנה בכך שיחזור לשלוט בה כפי שהבטיח לו נשיא מצרים.
עפ"י גורמים מדיניים בכירים, הקבינט הביטחוני אישר את העברת הכסף הקטארי בסך 15 מיליון דולר במזומן לחמאס באמצעות השליח הקטארי מוחמד אלעמאדי בסוף השבוע שעבר.
ההחלטה היא במסגרת המגמה של רוב השרים בקבינט להגיע להסכם הסדרה עם חמאס ולא להגיע לעימות צבאי נרחב בגבול הדרום.
הגישה השלטת בקבינט היא הגישה של המל"ל (המטה לביטחון לאומי) בראשות מאיר בן שבת, מבכירי השב"כ לשעבר ומי שמכיר היטב את רצועת עזה ואת ארגון חמאס.
למעשה, הקבינט הביטחוני דחה כבר מספר פעמים את הדרישה של שר הביטחון אביגדור ליברמן להנחית מכה צבאית חזקה על ארגון חמאס ברצועה, רוב חברי הקבינט מתנגדים לדרישה של שר הביטחון ומיישרים קו עם עמדת ראש הממשלה נתניהו והמל"ל להגיע להסכם הסדרה עם חמאס.
האם תשלום המשכורות לפקידי חמאס יקדם את הרגיעה? האם ההבנות האלה יחזיקו מעמד לאורך זמן? התשובה איננה ברורה, ייתכן ששר הביטחון ליברמן צודק יש להכות חזק בחמאס מבחינה צבאית לפני כל דבר אחר, הדבר יתברר במשך הזמן.
החמאס רואה בהעברת הכסף במזומן לפקידיו כפי שדרש, ניצחון גדול על ישראל והוכחה ניצחת לאסטרטגיה שקבע יחיא סינוואר כי יש להמשיך בלחץ של צעדות השיבה עד שישראל תתחיל להתקפל ולהסיר בהדרגה את המצור מעל הרצועה.
ישראל מקרבת בחודשים האחרונים את קטאר ונותנת לה דריסת רגל גדולה יותר בנעשה ברצועת עזה למרות שמדובר במדינה שתומכת בטרור ומסוכסכת חזק עם מצרים.
הקטארים לקחו על עצמם לשלם את משכורות פקידי חמאס ברצועה בחצי השנה הקרובה סכום של 90 מיליון דולר בחודש בנוסף למימון של 10 מיליון דולר עבור הסולר התעשייתי עבור תחנת החשמל בעזה כדי להגביר את אספקת החשמל.
זאת בנוסף לתשלום של 100 דולרים לכל משפחה מתוך 50 אלף משפחות נזקקות ברצועה.
בעוד ישראל מקרבת את קטאר, הרש"פ מתרחקת ממנה ותוקפת אותה על כך שהתמיכה שלה בארגון החמאס תביא לפיצולה הסופי של רצועת עזה משטח הגדה המערבית.
קטאר מסוכססת עם מצרים על רקע תמיכתה בתנועת "האחים המוסלמים" ובכירים בחמאס מאשימים אותה בניסיון לפגוע במאמציה של מצרים להשלים את תהליך הפיוס בין פת"ח לחמאס באמצעות תשלום כספי לארגון חמאס.
אחמד מג'דלאני, חבר הועד הפועל של אש"פ, טוען כי השגריר הקטארי מוחמד אלעמאדי הכניס את הכסף המזומן במזוודות עבור חמאס באישור ישראל "בדרך של מבריחים ומאפיה" כדי לפגוע במאמצי הפיוס של מצרים, לדבריו מדובר בסחר בדם של הפלסטינים וכי מדובר בקנוניה של חמאס שמתוזמנת עם הקנוניה הציונית-אמריקנית שמטרתה לנתק את הרצועה משטחי הגדה המערבית.
גורמים ברצועת עזה טוענים כי ישראל הסכימה להכנסת הכסף הקטארי עבור המשכורות לחמאס בתנאי שיתקיים פיקוח ביטחוני על חלוקת הכספים וכדי למנוע הגעתם לזרוע הצבאית של חמאס.
עפ"י הגורמים הפלסטינים, ישראל התנגדה לכך שיותר מ-2000 שמות ברשימת השמות של פקידי חמאס יקבלו משכורות, מכיוון שמדובר באנשי הזרוע הצבאית, ודרישתה התקבלה.
הוקם מנגנון פיקוח כדי לרצות את ישראל ומפקחים קטארים פיקחו על חלוקת המשכורות.
מקבלי המשכורות מטעם חמאס נדרשו להוכיח את זהותם ונלקחו מהם טביעות אצבע כדי להוכיח כי הם פקידים אזרחיים ואינם משתייכים לזרוע הצבאית "עז א-דין אלקסאם".
עפ"י גורמים בכירים ברש"פ, מחמוד עבאס פנה מספר פעמים לשליט קטאר השיח' תמים בן חמד והביע את התנגדותו לסיוע הכספי שקטאר נותנת לחמאס, הוא הסביר כי הסיוע הכספי לחמאס יחזק את פיצולה של הרצועה מהגדה,ירחיק את סיכויי הפיוס בין פת"ח לחמאס ויסייע להעביר את התוכנית המדינית האמריקנית החדשה הנקראת "עסקת המאה".
קטאר הציע בתגובה כי הכסף לחמאס יעבור דרך הרש"פ אך מחמוד עבאס דחה את ההצעה מכיוון שהדבר יחזק לדעתו את שלטון חמאס ברצועה וימנע ממנו לחזור ולשלוט בה.
בתנועת פת"ח מנצלים את הכנסת הכסף הקטארי במזומן לרצועת עזה כדי לנגח את ארגון חמאס ולטעון נגדו כי "ההתנגדות" איננו מעניינת אותו וכי הוא מכר אותה עבור בצע כסף, מצד אחד טוען ארגון חמאס כי איננו מכיר בישראל ורוצה בהשמדתה ומאידך גיסא הוא משתף עמה פעולה ומונע פעילות בשטח נגדה בתמורה לתשלום משכורות לאנשיו.
ואכן, בשבועיים האחרונים הוריד ארגון חמאס את רף האלימות בגבול הרצועה,אין עוד ירי רקטות ופחת משמעותית שיגור בלוני התבערה, הדבר מוכיח כי כל הטענות על ירי רקטות ע"י ארגונים "סוררים" או סלפים, ירי כתוצאה מפגיעת ברק במשגרי הרקטות ועוד הינן רק תירוצים, ארגון חמאס שולט במאה האחוזים במתרחש ברצועת עזה והא האחראי הראשי להנמכת או הגבהת הלהבות של אש הטרור.
תשלום המשכורות לפקידי חמאס ירגיע בודאי את השטח לתקופת מה, אבל ישראל הרגילה את חמאס לסגנון של סחטנות והחלישה את מעמדה של הרש"פ בכך שדילגה מעליה, כפי שהדברים נראים הקבינט הביטחוני איננו מעוניין בהפלת שלטון חמאס ובהחזרת שלטון הרש"פ לרצועת עזה, הוא רואה בהמשך הפיצול בין הגדה לרצועה אינטרס ביטחוני ישראלי.
הרבה תלוי גם מה יקרה בשיחות במצרים, האם המודיעין המצרי יצליח להשלים את המהלך ולהשיג רגיעה של שנתיים ימים כפי שהוא מתכנן.
האם הנשיא א-סיסי יעמוד בהבטחותיו ליו"ר הרש"פ כי חמאס יתפרק מנשקו וכי מחמוד עבאס יחזור לשלוט ברצועה?
מחמוד עבאס עדיין מחזיק בנשק הסנקציות והפסקת המימון החודשי בסך 96 מיליון דולר לרצועה, אם יעשה זאת הדבר יביא לפיצוץ גדול ברצועה ולא יעזור שום סיוע כספי מקטאר.
לכן, ליו"ר הרש"פ עדיין יש את הכוח להשפיע על המשך הרגיעה במצב הביטחוני ברצועה, השאלה מהי התמורה שהוא יקבל ומה יעשה אם היא תבושש להגיע.