מדינות ערב מתנגדות לאינתיפאדה שלישית בשטחים ואינן מוכנות לתמוך בה מבחינה מדינית וכלכלית.
הרש"פ מנסה לכוון את גל האלימות באופן שישמש כמנוף לחץ מדיני על ישראל.
גל הטרור והאלימות הפלסטיני האחרון במזרח ירושלים ובגדה תפס את העולם הערבי בהפתעה כשהוא עסוק בעצמו, במלחמות הפוליטיות והעדתיות הפנימיות בין השיעה לסונה.
הנושא העיקרי המעסיק כיום את המשטרים הערביים הוא המצב בסוריה בעקבות ההתערבות הצבאית הרוסית וההשלכות על המזרח התיכון.
אווירת האדישות של העולם הערבי והאסלאמי לנעשה במזרח ירושלים ובגדה, למרות שמעורב בו נושא מסגד אלאקצאא', היא בולטת ומדאיגה את הפלסטינים,מוסדות העולם הערבי כמו הליגה הערבית,"וועדת ירושלים" וארגון "הוועידה האסלאמית" אפילו אינם מתכנסים לדון במצב בשטחים.
מה שמדאיג את תנועת חמאס, שמנסה ללבות את האלימות הקיימת בשטח לכדי אינתיפאדה שלישית, הוא שמדינות ערב אינן מוכנות לתמוך מדינית וכלכלית באינתיפאדה פלסטינית שלישית, לכן יצא אסמעיל הניה,סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס בקריאה ב-9 בנובמבר למדינות ערב לספק לפלסטינים רשת ביטחון מדינית וחומרית לאינתיפאדה החדשה.
סוריה, מצרים, ירדן ובעודיה עסוקות בעניניהן הפנימיים וגם לטורקיה וקטאר, שהן תומכות מובהקות של תנועת חמאס, יש עדיפויות אזוריות הקשורות לנושאים אחרים במזרח התיכון כמו המצב בסוריה, עיראק, תימן, לבנון ולוב.
עפ"י דיווח בעיתון "ראי אליום" ב-10 באוקטובר,מפי מקור בכיר המקורב ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, יש מגעים של גורמים בינלאומיים עם ירדן, מצרים וסעודיה כדי שיפעילו את השפעתן על מחמוד עבאס להרגיע את המצב בשטח.
הגורמים האלה העבירו מסרים מישראל כי אין בכוונת ראש הממשלה נתניהו לשנות את הסטטוס קוו בשטח, הוא אסר על ביקור פוליטיקאים בהר הבית ועצר את תוכניות הבניה במזרח ירושלים ובגדה.
כוחות הביטחון של ירדן נקטו בסוף השבוע שעבר צעדים מעשיים ופיזרו הפגנה מול שגרירות ישראל בעמאן, עפ"י גורמים מצרים גם משטרו של הנשיא א-סיסי אינו מתכוון לשנות יחסו לישראל, בעקבות האירועים האחרונים, ולשגר בקרוב את חאזם ח'ירת, השגריר המצרי החדש לישראל.
בסוף השבוע שוחח שר החוץ הסעודי עאדל ג'ביר בטלפון עם מחמוד עבאס וביקש ממנו לפעול להרגעת המצב.
תנועת "האחים המוסלמים" העולמית התומכת בחמאס ובתנועה האסלאמית בישראל מנסה להתסיס את העולם הערבי וללבות אינתיפאדה חדשה בשטחים, ג'מיל אבו בכר, אחד ממנהיגיה בירדן הזהיר ב-10 באוקטובר את המשטרים הערבים מהתעלמות מהנעשה בשטחים, הוא קרא גם לרש"פ לתמוך באינתיפאדה ולאפשר לצעירים הפלסטינים להתעמת עם חיילי צה"ל.
עבדאללה אלאשעל, מנכ"ל משרד החוץ המצרי לשעבר, אמר ב-10 באוקטובר לאתר "אלרסאלה" המזוהה עם חמאס כי "הסביבה המדינית הערבית והבינלאומית איננה תומכת באינתיפאדה הפלסטינית ".
ואכן משלחת של הרביעיה הבינלאומית הכוללת נציגים של האו"ם, רוסיה, ארצות הברית והאיחוד האירופי תגיע השבוע לישראל ותיפגש בנפרד עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ועם ראש הממשלה נתניהו.
הביקור תוכנן בעקבות נאומו האחרון של מחמוד עבאס בעצרת הכללית של האו"ם אולם גל האלימות הפלסטיני האחרון הגביר את הדאגה של הקהילה הבינלאומית שרואה בראש ובראשונה את המשימה להרגיע את השטח ורק אח"כ לבדוק דרכים חדשות לחדש את המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים.
גם הרש"פ מודאגת מפני אינתיפאדה שלישית שעלולה להביא לידי אובדן שליטה והתמוטטותה,אבל היא מעוניינת שהאירועים יימשכו תחת שליטה כדי שישמשו כמנוף לחץ על ישראל, הטיב לתאר זאת בסאם אלצאלחי, חבר הוועד הפועל של אש"ף אשר אמר לעיתון "א-שרק אלאווסט" ב-10 באוקטובר: "גל ההתעוררות העממית צריך להתרחב אך במסגרת של התנגדות עממית ללא מאפיינים צבאיים".