התחזקותו של הנשיא בשאר אסד והשתלטות צבאו על שטחים בדרום סוריה מחייבת את ישראל להבהיר כי לא תאפשר לפתוח חזית חדשה נגדה ברמת הגולן.
ישראל צריכה להגיע להבנות עם רוסיה שהיא כיום בעלת הבית בסוריה.
האיומים שהשמיע מזכ"ל החזבאללה חסן נצראללה ב-16 בפברואר בעצרת לזכרו של רמטכ"ל החזבאללה עמאד מורנייה, בדבר האפשרות להפציץ את ישראל בטילים, לפגוע במיכל האמוניה בחיפה ולגרום פגיעה והרס "שדומים לפצצה גרעינית ויגרמו למותם של רבבות ישראלים", משקפים את הסכנה בהישארותו של נשיא סוריה בשאר אסד, שהינו בן הברית הנאמן של חזבאללה, על כס השלטון.
המדיניות הישראלית הרשמית לגבי סוריה היא כי ישראל שומרת על נייטרליות ואיננה מתערבת במלחמת האזרחים בסוריה, עם זאת יש לה "קווים אדומים" שאחד מהם הינו שלא לאפשר העברת נשק "שובר שוויון" מידי הצבא הסורי לידי חזבאללה.
עפ"י מקורות זרים מטוסי חיל האוויר תקפו בשנים האחרונות כמה פעמים שיירות שניסו להעביר נשק איכותי ממחסני הצבא הסורי לחזבאללה בלבנון.
לנוכח האדישות של ממשל אובאמה כלפי המתרחש בסוריה ולאור המעורבות הצבאית, חסרת התקדים, של רוסיה בסוריה, יזמה ישראל דיאלוג עם רוסיה והגיעה עמה להבנות בכל הקשור לפעילות האווירית בשמי סוריה כדי למנוע התנגשות באינטרסים של שתי המדינות שעלולה להחריף את המתיחות באזור.
אולם לא ניתן להתעלם מההתפתחויות הצבאיות האחרונות בסוריה שמסמנות את הצלחת המשטר הסורי בהחזרת שטחים נרחבים לשליטתו באזור חלב ובדרום רמת הגולן ומההצהרה של הנשיא בשאר אסד בדבר נחישותו להשתלט מחדש על כל שטחה של סוריה.
האופציה של השתלטותו של בשאר אסד מחדש על שטח סוריה הינה הגרועה ביותר עבור ישראל, פירושה הוא השתלטות מחדש של "ציר הרשע" שכולל גם את איראן וחזבאללה על רמת הגולן ואפשרות הפיכתה לחזית טרור פעילה נגד ישראל.
האופציה הזו תאפשר לחזבאללה שלא להסתכן בפתיחת חזית נגד ישראל משטח לבנון תוך שהוא מקבל סיוע מסוריה ומאיראן.
כזכור, איראן וחזבאללה כבר הקימו תשתית בסיסית של מאות צעירים סורים, חלקם ממוצא דרוזי תושבי רמת הגולן הסורית, כדי שיבצעו פיגועים נגד ישראל ברמת הגולן, ישראל חיסלה במהלך השנה האחרונה את ג'יהאד מורנייה ואת סמיר קונטאר שעסקו בהקמת וארגון התשתית הזו והצליחה לשבש את פעילותה נכון לשעה זו.
אופציית ההשתלטות של ארגוני דאע"ש וג'בהת אלנוצרה על שטח סוריה היא פחות גרועה עבור ישראל, עם כי ברור לה שזו רק שאלה של זמן עד שהם יתחילו בפעילות טרור נגד ישראל.
ההתפתחויות בסוריה משתנות מדי יום אולם ברור כי למרות הצלחותיו האחרונות של צבא סוריה יקשה על הנשיא בשאר אסד לאחד את סוריה מחדש.
הנשיא הסורי יתקל בקשים רבים להחזיר לאחור את הגלגל , דהיינו להחזיר את השליטה של העדה העלווית, המהווה 10 אחוזים בלבד מן האוכלוסיה, על הרוב הסוני במדינה לאחר שהוא טבח בכ 300 אלף אזרחים סונים והפך כ 12 מיליון מהם לפליטים.
למרות ההבנות הרוסיות-אמריקניות בדבר הפסקת אש, המלחמה בסוריה נמשכת, הציר הסוני בראשות טורקיה וסעודיה איננו מוכן להשלים עם הישארותו של הנשיא בשאר אסד בשלטון, תהליך "ועידת ז'נווה 3" תקוע ונראה כי הלחימה תימשך עוד זמן רב.
ההערכה הישראלית שאותה השמיע לפני כמה ימים שר הביטחון משה בוגי יעלון בוועידת הביטחון במינכן היא כי סוריה תחולק למעשה למספר חלקים וייווצרו בה "כיסים" מוגדרים שבהם ישלטו זרמים או עדות שונות.
הפתרון העדיף לישראל, לדעת שר הביטחון, הוא המצאות אזורים שקטים לתקופות קצובות בזמן ולא הסכם שלום כולל בסוריה.
המצב ברמת הגולן
מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה ישראל ניהלה מדיניות של תמיכה בארגוני האופוזיציה הסורים "המתונים" ברמת הגולן ותמכה בהם בנשק, ציוד ובטיפול רפואי כולל אישפוז בבתי החולים בישראל.
צבא סוריה הצליח בשבועות האחרונים להשתלט על העיירה שיח' מסכין ועל העירה עתמאן הסמוכה לדרעא בדרום סוריה.
ישראל עוקבת בדאגה אחר ניסיונות ההשתלטות מחדש של צבא סוריה על אזור דרעא, ישראל יודעת כי במידה שצבא אסד ישתלט מחדש על רמת הגולן הדבר עלול לקדם את חזבאללה ואיראן לגבול עם ישראל ולאפשר להם לפתוח חזית חדשה מהשטח הזה נגד ישראל.
גורמים סורים טוענים כי ישראל מנסה עתה לארגן את פלגי האופוזיציה הסורית ברמת הגולן למתקפת נגד צבא סוריה כדי לנסות ולמנוע את השתלטותו על אזור דרעא.
עפ"י אותם מקורות ההבנות בין ישראל לרוסיה בעניין הטיסות במרחב האווירי הסורי אינן כוללות איסור על מטוסי חיל האוויר הרוסי לתקוף את מעוזי המורדים ברמת הגולן.
מה עדיף לישראל?
האינטרס הישראלי צריך להיות כזה שהנשיא אסד לא יוכל לשוב ולהתחזק ולשלוט על כל שטח סוריה, עדיף לישראל שהוא ימשיך לשלוט רק בחלק קטן של סוריה, שבו הוא שלט עד לא מזמן, והמכונה "מדינת החוף".
האינטרס הישראלי האמיתי הוא שסוריה תישאר מדינה חלשה ובלתי יציבה, כך היא תוכל להרחיק מגבולה ברמת הגולן את חזבאללה ואיראן.
ישראל צריכה לעשות הכל מבחינתה כדי שהצדדים הלוחמים בסוריה ימשיכו במלחמה עוד שנים רבות, יתישו את עצמם וישחקו את יכולותיהם הצבאיות .
במקרה של הסדר מדיני בסוריה, ישראל צריכה לתמוך בחלוקתה של סוריה לקנטונים או לאזורי השפעה ובהקמת מדינונת או אוטנומיה כורדית בסוריה.
סוריה מחולקת ומפוצלת עדיפה לישראל על פני סוריה מאוחדת וחזקה תחת שלטונו של אסד.
בינתיים, עד שהמצב יתברר, ישראל צריכה לעשות הכל כדי להתקרב לרוסיה שהיא כיום בעלת הבית בסוריה והיא זו שיכולה לרסן את חזבאללה ואיראן.
זוהי המדיניות שראש הממשלה נתניהו צריך להוביל.
בנימין נתניהו כבר נפגש בעבר עם הנשיא פוטין והגיע עמו להבנות בעניין הטיסות האוויריות במרחב האווירי של סוריה תוך שמירה על חופש הפעולה של ישראל ועל "הקווים האדומים" שקבעה.
אולם, עפ"י מקורות סורים, הנשא פוטין, לא אהב בלשון המעטה, את חיסולו של סמיר קונטאר בדמשק בפעולה אווירית ישראלית, למרות שהמטוסים הישראלים שיגרו את הטילים שבאמצעותם חיסלו את סמיר קונטאר, בשעה ששהה בדירתו בדמשק, משטח ישראל(מרחק של כ-90 ק"מ) בעת שחגו מעל הכינרת.
מה שנדרש כעת הוא שנתניהו ייפגש פעם נוספת עם הנשיא פוטין לאור ההתפתחויות החדשות בזירת הלחימה בסוריה והתחזקותו של בשאר אסד.
ישראל צריכה להשתדל להגיע להבנות עם רוסיה שיוציאו את רמת הגולן מחוץ למשוואת הלחימה והטרור נגד ישראל כדי שהשקט בה יישמר ולנסות ולשכנע את רוסיה שלא לאפשר לחזבאללה ואיראן נוכחות צבאית על גדר הגבול עמה ברמת הגולן.
זהו "הקו האדום" החדש שישראל צריכה להציב.