מותו המסתורי של מוצטפא בדר א-דין

חיסולו של בכיר חזבאללה מצטפא בדר א-דין מהווה מכה קשה ליכולת המבצעית וליוקרתו של חזבאללה.
החיסול  מסמל חילוקי דעות קשים בציר הרוסי איראני –סורי והינו סימן נוסף לשקיעתו של חזבאללה בביצה הסורית.
בסוף השבוע שעבר חוסל בסוריה בנסיבות מסתוריות בכיר חזבאללה מצטפא בדר א-דין אשר החליף את קרוב משפחתו עמאד מוע'נייה, בתפקיד "רמטכ"ל החזבאללה".

בעוד שחיסולו של עמאד מוע'נייה ב2008  מיוחס למבצע משותף של המוסד הישראלי ביחד עם הCIA- , נמנע ארגון חזבאללה מלהאשים את ישראל באחריות למותו.

ארגון חזבאללה פרסם הודעה רשמית שבה טען כי מצטפא בדר א-דין נהרג מירי ארטילרי על אחד הבסיסים שבהם שהה סמוך לשדה התעופה הבינלאומי בדמשק והטיל את האחריות על המורדים (אלג'מאעאת אלתכפיריה-בערבית) מבלי לציין ארגון ספיציפי האחראי לחיסול.

ייתכן שהארגון מנסה לרמוז למעורבות עקיפה של סעודיה בהתנקשות שהרי ידוע שהיא תומכת בחלק מארגוני המורדים, לסעודיה יש חשבון ארוך עם מצטפא בדר א-דין שהיה מעורב בהתנקשות בחיי בן בריתה, ראש ממשלת לבנון רפיק אלחרירי, ב2005.

סעודיה יזמה באחרונה גם את ההכרזה על חזבאללה כארגון טרור בליגה הערבית.

חיסול בכיר בחזבאללה ברמתו של מוצטפא בדר א-דין הינו הישג גדול שכל ארגון אופוזיציה סורי היה רוצה להתהדר בו, למרות זאת אף ארגון אופוזיציה סורי לא לקח את האחריות על החיסול, זאת ועוד, ארגוני האופוזיציה הסורים, המרוחקים מרחק של כ 12 ק"מ משדה התעופה של דמשק שבו חוסל בדר א-דין,טוענים כי לא היה שום ירי ארטילרי לעבר שדה התעופה.

השאלה הנשאלת באופן טבעי היא מדוע לא הטיל ארגון חזבאללה את האחריות על ישראל כפי שעשה בקשר לחיסולים דומים של בכיריו?

נראה כי קיימים כמה הסברים אפשריים לשאלה הזו.

א.חזבאללה איננו מעוניין במתן "קרדיט" לישראל על חיסול דמות כה בכירה בארגון והוא מנסה לחפות על הכישלון המודיעיני שאיפשר את ההתנקשות בחיי מצטפא בדר א-דין.

עד כה ייחס הארגון לישראל את חיסולם של בכירי החזבאללה, עמאד מוע'נייה, בנו גי'האד וסמיר קונטאר.

האשמת ארגוני המורדים בחיסולו של מצטפא בדר א-דין הינה האשמה כללית, חזבאללה נמנע מלציין שם של ארגון ספיציפי כדי שאף ארגון לא יוכל להכחיש את הדברים דבר שמאפשר לו לחפות על מי שאחראי באמת לחיסול.

ב.אם יאשים חזבאללה את ישראל הוא יתקשה להסביר כיצד הצליחה ישראל לפגוע נקודתית במטרה כה רחוקה סמוך לדמשק נוכח ההבנות בין ישראל לרוסיה בנוגע למרחב האווירי הסורי.

האשמת ישראל תתפרש כי רוסיה הייתה מודעת מראש לחיסול והסכימה לו והרי רוסיה פועלת לצידם של סוריה, איראן וחזבאללה במלחמת האזרחים. האשמת ישראל הינה באופן עקיף גם האשמתה של רוסיה.

ג.חזבאללה מנסה לכסות על הסכסוכים הפנימיים בתוך הארגון והאפשרות כי מצטפא בדר א-דין חוסל על ידי מתנגדיו בחזבאללה או באיראן.

 

ההערכות של פרשנים ערבים בסוריה ובלבנון הן כי מדובר ב "חיסול פנימי", אף אחד לא קונה את ההסברים הדחוקים של חזבאללה לחיסול והאצבע איננה מופנית הפעם כלפי ישראל.

אחת השאלות המרכזיות היא איזה מנגנון ביטחון סורי אחראי היה לאבטחתו של מצטפא בדר א-דין במתקן שבו שהה סמוך לדמשק.

גורמים באופוזיציה הסורית טוענים כי החיסול הינו תוצאה של מאבק בין מנגנוני הביטחון הסוריים וכי באחרונה תומכים חלק מהם במדיניותה של איראן לעומת החלק האחר התומך במדיניות של רוסיה בנושא מלחמת האזרחים, לדבריהם, רוסיה והנשיא בשאר אסד ניסו באמצעות ההתנקשות לאותת לאיראן כי עליה ועל חזבאללה לסגת לאלתר מסוריה.

 גורמים אחרים באופוזיציה הסורית טוענים שמדובר בחיסול שנעשה על ידי ארגון חזבאללה עצמו.

ההסברים המגומגמים של חזבאללה על נסיבות מותו של מצטפא בדר א-דין מאפשרים לו "לעבור לסדר היום" ולהמשיך בשגרת הלחימה בסוריה מבלי לפתוח חזית חדשה נגד ישראל, אם היה מאשים אותה במעשה הדבר היה יוצר ציפיות בסוריה ובלבנון לתגובה חזקה שלו כפי שהיה במקרה חיסולו של עמאד מוע'נייה.

בכל מקרה חיסולו של מצטפא בדר א-דין מסמל גם את שקיעתו של ארגון חזבאללה בביצה הסורית, יש הבדל גדול בין סוריה ללבנון וארגון חזבאללה נתקל בקשיים עצומים להגן על בכיריו כפי שהוא מצליח לעשות בלבנון באופן כללי  או ספיציפית בשכונת א-דאחיה בביירות, נראה כי הארגון עלול לספוג עוד אבידות קשות וחיסולו של מצטפא בדר א-דין איננו המילה האחרונה בנושא.

עפ"י מקורות בלבנון ארגון חזבאללה הקים ועדת חקירה בנסיבות מותו של בדר א-דין ומנהיג חזבאללה השיח' חסן נצראללה אמור לשאת נאום בחלוף שבוע מיום מותו של מצטפא בדר א-דין, ייתכן שהנאום הזה יכיל פרטים חדשים על נסיבות מותו.

חיסולו של מצטפא בדר א-דין פוגע ביכולת המבצעית של חזבאללה שכן הוא היה יד ימינו של השיח' נצראללה וגם במורל ובביטחון העצמי של בכירי הארגון.

הרושם המתקבל בעולם הערבי הוא כי הארגון הפך לחדיר מבחינה מודיעינית לא רק על ידי ישראל אלא גם על ידי גורמים אחרים דבר שפוגע קשות ביוקרה של חזבאללה.

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי