אחרי הבחירות לנשיאות בארה"ב

לישראל צפוי מאבק מדיני קשה אחרי הבחירות לנשיאות בארה"ב.

על הפרק תוכניות לתעל את ישראל לכיוון פתרון שתי המדינות, כינוס ועידה בין לאומית והחלטה במועצת הביטחון נגד ההתנחלויות.

הלחץ המדיני על מדינת ישראל יגבר כנראה אחרי הבחירות לנשיאות בארצות הברית.
הנשיא אובאמה רוצה להשאיר את חותמו על הערוץ הישראלי-פלסטיני והפלסטינים נחושים לגרור את ישראל למוסדות הבינלאומיים במסגרת האסטרטגיה של מחמוד עבאס לבינאום הסכסוך.
הפעולות האלה מתוכננות להתבצע ב"אזור הדמדומים" לפני שיכנס לבית הלבן הנשיא החדש ויקבע את מדיניותו במזרח התיכון.
עפ"י מקורות אמריקנים, ממשל אובאמה בוחן כמה אפשרויות ובהן קידום החלטה בנושא הישראלי-פלסטיני במועצת הביטחון של האו"ם או בפורום בינלאומי אחר, לשימור האפשרות ליישום פיתרון שתי המדינות בעתיד.
לא רק האמריקנים מתכוונים לנסות ולהוביל את ישראל למחוזות מדיניים חדשים גם הפלסטינים פועלים באותה המגמה.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ינסה להוביל לפחות שני מהלכים בזירה הבינלאומית כדי להפעיל לחץ על ישראל, האחד בשיתוף עם צרפת לכינוס ועידה בינלאומית עפ"י היוזמה הצרפתית, והשני, הגשת הצעת החלטה למועצת הביטחון של האו"ם שתגנה את מדיניות ההתנחלויות של ישראל.
בנאומו בשבוע שעבר בעצרת הכללית של האו"ם התייחס יו"ר הרש"פ לנושא הפניה למועצת הביטחון  והודיע כי הפלסטינים יגישו את הצעת ההחלטה אלה בזמן המתאים תוך שהוא מביע תקווה כי ארצות הברית לא תטיל עליה וטו.
עפ"י מקורות בתנועת פת"ח, מחמוד עבאס קיבל הבטחה כלשהי משר החוץ האמריקני ג'ון קרי, בפגישתם בשבוע שעבר בניו יורק, ובתמורה הוא מיתן את נאומו בעצרת הכללית של האו"ם והוציא ממנו את "ההפתעה המדינית" שהכין ושמהותה אינו ידוע באופן ודאי.
 שה"ח  ג'ון קרי הבטיח לו כנראה את תמיכתה של ארה"ב בכינוס ועידה בינלאומית ועפ"י כמה מקורות פלסטינים אף את האפשרות שהנשיא אובאמה ישא נאום ובו יתווה את קווי המתאר של ההסדר הישראלי-פלסטיני העתידי.
בראיון שהעניק יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לעיתון "אל-איאם" ב-25 בספטמבר הוא גילה שאכן שר החוץ ג'ון קרי הודיע לו שארה"ב תומכת במאמציה של צרפת לכנס ועידה בינלאומית אולם מאידך גיסא יש כמה צעדים שארה"ב עושה שיוצרים את הרושם שהיא רוצה להכשיל את הועידה הבינלאומית.
ברש"פ מעריכים כי גם אם הועידה הבינלאומית לא תצא לפועל השנה, צרפת תכיר בכל מקרה במדינה הפלסטינית והכרתה בה תגרור עוד 11 מדינות ללכת בעקבותיה.
הרש"פ קיימה  בחודשיים האחרונים התייעצויות עם כמה מדינות ערביות אשר לא גילו התלהבות מכוונתה להגיש למועצת הביטחון של האו"ם הצעת החלטה שתגנה את מדיניות ההתנחלויות של ישראל.
ההערכה של מדינות ערב הייתה כי הממשל האמריקני יטיל וטו על החלטה כזו והמטרה לא תושג, מדינות ערב המתונות הפעילו לחצים על יו"ר הרש"פ שלא ללכת למהלך כזה אך הוא החליט לשמור אותה כאופציה שתנוצל בעיתוי המתאים מבחינתו.
עיתון "אלחיאת" היוצא לאור בלונדון דיווח ב-25 בספטמבר מפי מקורות פלסטינים כי ההערכה היא שהרש"פ תגיש את ההצעה למועצת הביטחון בנושא ההתנחלויות רק לאחר הבחירות לנשיאות בארה"ב ב-9 בנובמבר.
ככל הנראה יגישו הפלסטינים את הצעתם למועצת הביטחון במרווח הזמן שבין יום בחירת הנשיא החדש לבין מועד כניסתו לבית הלבן.
לפני כן תגשש הרש"פ כדי לראות מה מידת רצינות הכוונה של ממשל אובאמה להטיל וטו על החלטה כזו במועצת הביטחון.
מחמוד עבאס מעריך כי אחרי ה-9 בנובמבר ירגיש הנשיא אובאמה משוחרר יותר מכבליו המדיניים ומהמחויבות שלו כלפי ישראל.
ייתכן גם שהפלסטינים ידחו את הפניה למועצת הביטחון עד לאחר כניסתו של הנשיא החדש לבית הלבן אם תיבחר לתפקיד מועמדת המפלגה הדמוקרטית הילארי קלינטון, מקורות ברש"פ מעריכים כי אם ייבחר דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב יטיל ממשלו מייד וטו על הצעת החלטה כזו במועצת הביטחון.
יו"ר הרש"פ סבור שהלחצים האמריקנים עליו מקבלים רוח גבית מהחולשה שמפגינות מדינות ערב המתונות ואי רצונן להתעמת עם ממשל אובאמה.
מחמוד עבאס מעריך כי אם יעמוד איתן מול הלחצים של מדינות ערב הן יקבלו בסופו של דבר את העמדה הפלסטינית ויתקפלו.
העיתון "ראי אליום" דיווח ב-25 בספטמבר כי ירדן העבירה מסר לרש"פ מסר באמצעות הגנרל מאג'ד פרג', ראש מנגנון המודיעין הכללי הפלסטיני הרואה עצמו כיורשו של מחמוד עבאס, כי היא חוזרת בה מהתערבותה בנושא המצב הפנימי בתנועת פת"ח ובעצם מהדרישה שהפנתה למחמוד עבאס להתפייס עם יריבו המר מחמד דחלאן.
ירדן העבירה גם לרש"פ רשימה של 16 פעילים שגורשו מתנועת פת"ח ודרשה להחזירם לשורות הארגון, דבר שיצר "משבר שקט "בינה לבין הרש"פ.
עכשיו התקפלה ירדן לאור התנגדותו התקיפה של מחמוד עבאס.
גם שר החוץ המצרי סאמח שוכרי הודיע ב-25 בספטמבר כי למצרים אין שום כוונה לכפות את עמדתה על הרש"פ או על העם הפלסטיני.
יו"ר הרש"פ מעודד מן ההתפתחויות האלה, בכל מקרה הוא איננו מעוניין בשינוי המצב הנוכחי, הוא רוצה לבנאם את הסכסוך עם ישראל ולהיכנס לנרטיב הלאומי הפלסטיני כאסטרטג שהצליח לבנאם את הסכסוך ולמלכד את ישראל בזירה המדינית הבינלאומית ובמוסדותיה מבלי שעשה שום ויתור על "הקוים האדומים" של הפלסטינים.


הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי