הועידה למען טראמפ

ועידת הפסגה הערבית בירדן לא קיבלה שום החלטה חדשה בענין הסכסוך הישראלי- פלסטיני.

הועידה היתה הצגה של אחדות ערבית שנועדה לנסות ולהתיישר עם הממשל החדש בארה"ב.

ועידת הפסגה הערבית ה-28 במספר התכנסה בירדן והוקדשה באופן ברור לשני נושאים עיקריים, הסכנה האיראנית והסכסוך הישראלי- פלסטיני  בעיקר כדי לרצות את נשיא ארה"ב החדש דונלד טראמפ אשר פעל מאחורי הקלעים להכין את "הסדר החדש"   שהוא רוצה להשליט במזה"ת.

הועידה אירחה כמשקיף את ג'ייסון גרינבלט, יועצו המיוחד של הנשיא טראמפ, אשר קיים בשולי הועידה פגישות בילטראליות עם מנהיגי האזור ויועציהם ואף שידר מסרים שריככו את הודעת הסיכום.

בועידה בירדן, בניגוד לועידה בשנה שעברה במאוריטניה, הייתה נוכחות מרשימה והשתתף בה מספר שיא של מנהיגים ערבים, 18 במספר, תודות לפעילותו האינטנסיבית של עבדאללה מלך ירדן שהיה המארח של הועידה.

המלך הירדני עשה מאחורי הקלעים את פעילות השכנוע עבור הנשיא טראמפ להקמת קואליציה ערבית סונית נגד התפשטותה של איראן במזה"ת ובימים הקרובים הוא ייצא לוושינגטון לעדכן את הנשיא בתוצאות הועידה.

עפ"י מקורות ערביים, גם הפיוס בועידה בין הנשיא א-סיסי לבין מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז הוא תוצאה של לחץ אמריקני מאחורי הקלעים.

הענין סוכם בפגישתו בשבוע שעבר של בנו של המלך, שר ההגנה מוחמד בן סלמן, עם הנשיא טראמפ בבית הלבן שהייתה מוצלחת מאוד.

לכן, אין זה פלא שהנשיא המצרי הדגיש בנאומו בועידה את הצורך להתנגד בכוח  להתפשטותה של איראן במזרח התיכון, זה בדיוק המסר שהנשיא טראמפ רצה שהוא ישמיע למשתתפים.

מי שהיה שונה בנאומו היה שליט כווית, צבאח אלאחמד אלצבאח, אשר קרא לדיאלוג עם איראן כדי להשיג ביטחון ויציבות, אין זה מפתיע, זו המדיניות הקבועה של כווית ואין בה כל חדש.

הודעת הסיכום של הועידה סיכמה למעשה את מהות הקואליציה החדשה שהנשיא טראמפ רוצה להקים נגד איראן, היא קראה להפסיק את ההתערבויות החיצוניות בעניינים הפנימיים של מדינות ערב מבלי להזכיר מפורשות את איראן וגינתה את הניסיונות(של איראן) לסכסך בין השיעה לסונה.

הנושא הפלסטיני


הודעת הסיכום של ועידת הפסגה בנושא הפלסטיני היתה צפויה וידועה מראש.

היא הדגישה את עיקרון "שתי המדינות" כפיתרון היחידי לבעיה הפלסטינית שיבטיח הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בקווי 57 שמזרח ירושלים היא בירתה.

הועידה שבה ואימצה את יוזמת השלום הערבית ללא שום שינויים וקראה למדינות העולם שלא להעביר את שגרירויותיהן לירושלים.

כמו כן היא קראה ליישם את החלטת מועצת הביטחון 2334 נגד ההתנחלויות.

למעשה, הועידה שרטטה את "הקוים האדומים" של הפלסטינים ושל מדינות ערב לגבי אופי ההסדר בין ישראל לפלסטינים.

זה היה צפוי, הועידה מנסה להשפיע על הדיונים בצוותו של טראמפ העוסק בימים אלה בגיבוש הצעה להסדר בין ישראל לפלסטינים.

העולם הערבי לא רוצה להרגיז את הנשיא טראמפ, אבל "הקוים האדומים" שהוא שרטט בועידה יצטרכו להתגמש ולהשתנות מכיוון שאיתם לא ניתן להגיע להסדר שלום עם ממשלת ימין בישראל.

ההחלטות של הועידה היו צפויות מראש, היא היתה משעממת והתמונות של כמה ממנהיגי ערב שנרדמו על כיסאותיהם הפכו ללעג ושנינה בקרב תושבי השטחים שהיו אדישים לועידה מלכתחילה.

הדעה הרווחת ברחוב הפלסטיני היא שמדובר בפסגת חנופה לכבוד הנשיא החדש טראמפ וכי כל ההצהרות החיוביות בה הן בבחינת "מס שפתיים" כדי לקבל את תמיכתו.

מה שחשוב הוא מה שיקרה אחרי הועידה, נשיא מצרים א-סיסי קיבל את הזמנתו של המלך סלמאן לבקר בסעודיה, הוא ייצא לשם בקרוב כדי לדון בהקמת הציר הסוני החדש נגד איראן.

עבדאללה מלך ירדן, הנשיא א-סיסי ומחמוד עבאס, שלושתם יפגשו בחודש הבא בנפרד עם הנשיא טראמפ בבית הלבן.

העליה לרגל לוושינגטון החלה כדי "לישר קו" עם הנשיא האמריקני טראמפ שרוצה לעשות סדר חדש במזרח התיכון ומוכן להפגין יד תקיפה מול איראן בניגוד לקודמו ברק אובאמה, זה מה שהמדינות הסוניות חיכו לו.

אבל בנושא הפלסטיני יש לנשיא טראמפ תוכניות אחרות, עפ"י מקורות שונים הוא רוצה לאמץ את רעיון המדינה הפלסטינית הזמנית שתקום על 60 אחוזים משטח הגדה, זהו למעשה השלב השני של מפת הדרכים שלה הסכימו שני הצדדים בעבר עם הסתיגויות.

הנשיא טראמפ רוצה גם להשיק את חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים באמצעות ועידה אזורית והוא יבקש ככל הנראה מנשיא מצרים וממלך ירדן לתת חסות למהלך הזה.

השאלה היא כיצד יגיב מחמוד עבאס למהלכים החדשים שמתכנן הנשיא טראמפ, החלטות ועידת הפסגה הערבית הן מבחינתו ניסיון לחשק את הנשיא טראמפ ולכבול אותו ליוזמת השלום הערבית.

נראה כי החלטות ועידת הפסגה הערבית ישארו רק בבחינת "דיו על הנייר" כמו ההחלטות של הועידות הקודמות, הן לא הרגיזו את הנשיא טראמפ אך יש לו רעיונות משלו כיצד לעשות את "העסקה"DEAL)) שהוא מדבר עליה בין ישראל לפלסטינים.

נראה אם יצליח לשכנע את המנהיגים הערביים שיגיעו אליו לבית הלבן בחודש הבא, זהו המבחן האמיתי ולא ועידת הפסגה הערבית בירדן.

כדאי לשים לב להודעה שפירסם ג'ייסון גרינבלט, יועצו של הנשיא טראמפ בסוף הועידה, בהודעה נאמר כי הנשיא טראמפ מאמין שהשגת שלום בין ישראל לפלסטינים איננה רק אפשרית אלא שהיא אף תיצור הדהוד חיובי באזור ובעולם.

הנשיא טראמפ משדר אופטימיות אבל המשימה הקשה עוד לפניו, להפגיש את שני הצדדים ולפשר ביניהם, עד כה כל הנשיאים האמריקנים לפניו נכשלו במשימה הזו, נראה מה יילד יום.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי