הנשיא טראמפ אמור לסגור "עסקה" עם סעודיה לאספקת נשק במאות מיליארדי דולרים.
טראמפ משלב את האינטרסים הכלכליים האמריקנים עם מדיניותו החדשה במזה"ת ושומר בסוד את "העסקה" שהוא מתכנן עבור ישראל והפלסטינים.
מסתבר ש"העסקה" שהנשיא טראמפ רוצה לעשות בין ישראל לפלסטינים איננה ההעסקה היחידה שהוא רוצה לעשות במזרח התיכון, למרות בחירתו לנשיא ארה"ב הוא ממשיך לחשוב גם כאיש עסקים.
גורם בכיר בבית הלבן מסר לסוכנות הידיעות "רוייטרס" כי כבר בתחנתו הראשונה בביקורו במזרח התיכון, שתהייה בסעודיה, צפויה להיחתם שורה של עסקות נשק לסעודיה בסכום עתק של למעלה מ 100 מיליארד דולר בשלב הראשון וכי העסקה בכללותה תעלה על 300 מיליארד דולר במהלך 10 השנים הקרובות.
מטרת העסקות לחזק את יכולות ההגנה של סעודיה אל מול האיומים שבפניהם היא עומדת.
העסקות כוללת מערכות נשק אמריקניות הגנתיות בתחום ההגנה האווירית, ספינות וחוזי אחזקה.
בהדלפה ל"רוייטרס" הודגש כי העסקות האלה לא יפגעו בישראל וכי יישמר יתרונה האיכותי.
אכן הנשיא טראמפ בהחלט מודאג ממצב ביטחונה של סעודיה שהינה מנהיגת העולם הסוני מול התפשטותה של איראן השיעית, כשהסכם הגרעין שחתם עמה הנשיא אובאמה משמש לה כרוח גבית במזרח התיכון, סעודיה גם עומדת בראש הקואליציה הערבית הנלחמת בתימן נגד המורדים החות'ים השיעים שהינם שלוחיה של איראן.
אבל, היא אפשר להתעלם מחשיבות העסקות האלה עבור הכלכלה האמריקנית, מי שסבר כי הנשיא טראמפ בחר בסעודיה כתחנתו הראשונה בביקורו באזור רק בגלל חשיבותה הדתית לאסלאם (בה נמצאות הערים מכה ומדינה), יכול לראות כיצד הנשיא טראמפ מתנהל גם כאיש עסקים הדואג לכלכלתה של ארצות הברית ולאינטרסים של תעשיית הנשק האמריקנית.
המסר בעסקות הנשק האלה הוא כפול, מסר אחד לסעודיה ולמדינות המפרץ האומר כי "אין ארוחות חינם", ארה"ב מוכנה לשמור עליכן מפני איראן אולם יש לזה מחיר גבוה והיחסים הידידותיים צריכים להיות הדדים, והמסר השני לישראל ולידידיה בקונגרס האומר כי ממשל טראמפ מחוייב לביטחון ישראל ולשמירה על יתרונה האיכותי בכל עסקת נשק שיעשה במזרח התיכון עם מדינות ערב.
מי שהניח את הבסיס לעסקות הנשק האלה היה שר ההגנה הסעודי מוחמד בן סלמאן שהיה בין המנהיגים הערבים הראשונים שהנשיא טראמפ פגש מייד עם כניסתו לבית הלבן.
סעודיה יודעת בדיוק מהו המחיר הגבוה שהיא נדרשת לשלם, אבל היה חשוב לה מאוד לייסד יחסים טובים כבר מההתחלה עם הממשל האמריקני החדש ולמחוק את הזכרונות הרעים מממשל אובאמה אשר העדיף את איראן על פניה ועל פניהן של מדינות המפרץ.
לא ברור מהיכן תגייס סעודיה הסובלת ממצוקה כספית ומגרעון שנתי של 84 מיליארד דולר את הסכומים האלה, אבל כנראה שהסעודים יצליחו להסתדר, מה שחשוב להם יותר הינו היציבות השלטונית של בית המלוכה והיחסים ההדוקים עם הממשל האמריקני החדש המהווה "תעודת הביטוח" שלהם מול איראן.
בישראל עוקבים בעניין רב אחרי עסקות הנשק הצפויות עם סעודיה וזה כנראה יהיה גם אחד הנושאים שיעלה בשיחות בין הדרג המדיני בישראל לבין הנשיא טראמפ בביקורו בירושלים.
כדאי לשים לב ל"עסקה" הזו של הנשיא טראמפ עם סעודיה המשלבת את העקרונות שקבע, עקרון "אמריקה תחילה" ביחד עם המדיניות החדשה שלו במזרח התיכון שמטרתה להקים ציר ערבי סוני חדש שיבלום את התפשטותה של איראן.
ב"עסקה" הזו עם סעודיה היא השיג שתי מטרות חשובות ויייתכן בהחלט שגם "העסקה" שהוא רוצה לעשות בין ישראל לפלסטינים תהייה עסקה יצירתית שכמה צדדים ירוויחו ממנה.
הנשיא טראמפ משחק בינתיים בזהירות רבה בכל הקלפים שברשותו, גם בקלף של העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים,אמש כבר "גלגל" שר החוץ רקס טילרסון את הכדור הלוהט הזה לפתחה של ירושלים.
הנשיא טראמפ עושה הכל כדי לנסות ולהגיע למקסימום הישגים במהלך ביקורו במזרח התיכון, לא רק מול סעודיה אלא גם מול ישראל והפלסטינים.