לקראת הפיכה בקטאר?

המשבר במפרץ מתארך ושליט קטאר מסרב להיכנע לדרישות של מדינות ערב ממנו.

באופזיציה בקטאר מדברים כבר על החלפת השליט וקוראים למדינות ערב להתערב צבאית במדינה.

המשבר בין קטאר למדינות ערב תקוע, ארה"ב מתאמת את פעילות התיווך במשבר עם כווית אך אין עדיין שום פתרון באופק.

מדינות ערב הטילו מצור על קטאר כדי למנוע את התקרבותה לאיראן ואת תמיכתה בפעילי וארגוני טרור, אך מקורות במפרץ טוענים כי אין ציפיות גבוהות ששליט קטאר השיח' תמים בן חמד ייענה לדרישות ממנו ולכן אין מנוס מהחלפתו כדי שניתן יהיה לשנות את המדיניות ולקיים ללא בעיות את משחקי הגביע העולמי בדוחא בשנת 2022.

התרחישים לגבי המשבר עם קטאר נעים בין הסלמה חמורה במתיחות ועד  לפשרה שעשויה קטאר לעשות שבמסגרתה היא תגיש ויתורים קטנים אך לא תנתק את קשריה עם איראן ועם תנועת "האחים המוסלמים".

תרחיש נוסף הוא שהלחץ המדיני והמצור הכלכלי המופעלים על קטאר יביאו להופעת אופזיציה חזקה בזירה הפוליטית הקטארית שתחליף את שליט קטאר.

ברהן קוזו, חבר בפרלמנט של טורקיה וחבר במפלגת "הצדק והפיתוח" גילה ב-12 ביוני כי אילו נענה שליט קטאר להזמנתו של הנשיא טראמפ לבוא לשיחות בוושינגטון כדי לפתור את המשבר הייתה מתרחשת נגדו הפיכה בקטאר בזמן היעדרו מן הנסיכות.

גורמים באופוזיציה הקטארית טוענים כי יש זעם רב בקרב אזרחי קטאר על השליט השיח' תמים בן חמד על תמיכתו ב"אחים המוסלמים" ומתן חסות לפעילי וארגוני טרור ויש קריאות להחלפת השלטון.

יש גם ניסיונות לארגן הפגנה גדולה בהשתתפות כל הסקטורים בקטאר בדרישה להדיח את שליט קטאר מתפקידו, אך מנגנוני הביטחון של  השלטון עצרו בימים האחרונים 200 צעירים ברחבי קטאר כדי למנוע את ההפגנה.

האמיר הקטארי פועל לדכא ביד ברזל כל התנגדות שלטון במיוחד בתקופה הזו.

ביקורת על הגעת כוחות זרים לקטאר


שני נושאים מסעירים את האופוזיציה הקטארית, הראשון הוא המצור הכלכלי החסר תקדים שהטילו מדינות ערב על קטאר, דבר שפגע בה מאוד ולא ברור כלל מתי הוא יוסר, והשני, העובדה ששליט קטאר אפשר דריסת רגל צבאית לכוחות זרים בנסיכות.

מדובר ביחידות של "משמרות המהפכה" האיראניים וכוחות צבא מטורקיה שהגיעו כדי לאבטח את ארמונו של שליט קטאר מפני הפיכה צבאית.

העיתון המצרי "אליום א-סאבע" דיווח ב-11 ביוני על קרע בצבא קטאר.

כמה קצינים בכירים הודיעו על פרישה מן הצבא במחאה על כך ששליט קטאר אישר הכנסת כוחות זרים לנסיכות.

עפ"י הדיווח, מינה שליט קטאר את הגנרל הטורקי טייב אורל, מפקד הכוחות הטורקים בקטאר, לתפקיד חשוב ורגיש במשרד ההגנה של קטאר.

החשש בצמרת הצבא הוא שהנוכחות של הכוחות הזרים בנסיכות מהווה תקדים מסוכן שיאפשר להם בהמשך להשתלט בכוח על הנסיכות.

 הכעס בציבור הקטארי הוא על השלטון שמדיניותו הביאה לבידודה של קטאר שלא לצורך והכנסתה למצור מיותר.

 קשה להעריך אם האופזיציה הקטארית ביחד עם קצינים בכירים שפרשו מהצבא מסוגלים להניע הפיכה צבאית נגד שליט קטאר, או שהלחץ הציבורי יביא לכך שהמשפחה השלטת תיזום חילופי שלטון, עפ"י דיווחים בעיתונות המצרית ישנם 4 נסיכים שרוצים לרשת את השליט תמים בן חמד.

החלפתו של שליט קטאר תביא ללא ספק להסרת המצור מעליה, שליט חדש יגבש מדיניות שונה כלפי איראן וכלפי ארגוני הטרור ויש להניח כי הוא יישר קו עם המדיניות של שאר מדינות המפרץ.

בצד האפשרות  להחלפת השלטון בקטאר בדרך של "הפיכה שקטה" קיימת גם האופציה הצבאית.

האופוזציה הקטארית קוראת לסעודיה ומדינות המפרץ להתערב לאלתר מבחינה צבאית  במדינה כדי למנוע השתלטות עליה ע"י יחידות הצבא של איראן וטורקיה.

פרשנים בעולם הערבי לא פוסלים תרחיש דומה לתרחיש שבו השתלט שליט עיראק סדאם חוסיין על כווית באוגוסט 1990.

להערכתם ניתן להשתלט על מוקדי השלטון בדוחא באמצעות כוח של שתי חטיבות של כוחות מיוחדים שיגיעו מסעודיה וממאע"מ בחיפוי אווירי של מצרים ולאחר קבלת "אור ירוק" מארה"ב.

ממשל טראמפ מעדיף למצוא פתרון דיפלומטי למשבר, הנשא טראמפ נכון לשנות את המדינות המסורתית של קטאר בתמיכה בטרור כפי שהוא הבהיר בפומבי ובנחרצות בסוף השבוע שעבר.

אם שליט קטאר לא יתרצה וימשיך להתעקש אפשר שהנשיא טראמפ ייתן "אור ירוק" לפלישה צבאית לקטאר או יעודד הפיכת חצר.

אי אפשר לפסול את שני התרחישים האלה  וככל שחולף הזמן הם הופכים ליותר סבירים.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי