מוחמד דחלאן ויחיא סינוואר מקדמים בשטח תהליך פיוס בין משפחות מתנועות פת"ח וחמאס כדי לנטרל את אפשרות "נקמת הדם" על רקע אירועי הדמים ב-2007.
עשרות משפחות גדולות ברצועה כבר הסכימו להשתתף בתהליך אשר אמור ליצור בסיס לפיוס לאומי בעתיד.
מחמוד עבאס יצא לפני כמה ימים לטורקיה לפגישה עם הנשיא ארדואן כדי להיעזר בקשריו הטובים עם תנועת חמאס ולנסות ולהגיע להסכם פיוס חדש עמה.
את המידע על סיבת נסיעתו של יו"ר הרש"פ לטורקיה הפיצו גורמים בתנועת פת"ח, אולם גורמים בתנועת חמאס טענו בתגובה כי כוונותיו של יו"ר הרש"פ אינן טהורות והוא מנסה להביא באמצעות המהלך הזה לשיבוש או טרפוד ההבנות שהושגו בקהיר באחרונה בין תנועת חמאס למוחמד דחלאן.
נראה כי מחמוד עבאס מודאג מאוד מההתקרבות הזו בין יריבו הפוליטי המר לבין תנועת חמאס, יישום ההבנות יביא שוב את מוחמד דחלאן לקדמת הבמה הפוליטית ויחזק את כוחו כשחקן חשוב המתמודד על תפקיד יו"ר הרש"פ הבא.
בעוד מחמוד עבאס נאבק במישור המדיני נגד מוחמד דחלאן, החלו מנהיג חמאס ברצועה, יחיא סינוואר ומוחמד דחלאן ביישום מעשי ברצועת עזה של ההבנות שהושגו בינהם בקהיר כדי ליצור עובדה מוגמרת.
יחיא סינוואר נותן גיבוי מלא להבנות אליהן הגיע עם דחלאן בקהיר בחסותה של מצרים למרות התנגדותה הנחרצת של הרש"פ ושל גורמים בהנהגת חמאס.
לרבים בהנהגת חמאס, כמו למשל לד"ר מחמוד א-זהאר, יש חשבון ארוך עם מוחמד דחלאן עוד מתקופת שלטונו של יאסר ערפאת ברצועה, אז שימש דחלאן כראש מנגנון הביטחון המסכל ברצועה, חמאס מאשימה את המנגנון הזה בחיסול, מעצר ועינויים של פעילי חמאס ברצועה.
יחיא סינוואר ומוחמד דחלאן ניצלו את האווירה ברצועה לקראת חג הקורבן, עיד אלאדחא, ליישם את השלב הראשון של הפיוס בין משפחות פעילי פת"ח למשפחות פעילי חמאס שנהרגו באירועי הדמים ברצועה ב2007.
עפ"י נתונים פלסטינים, במהלך ההשתלטות הצבאית של תנועת חמאס על הרצועה לאחר ניצחונה בבחירות לפרלמנט ב2006, נהרגו 313 פלסטינים מפת"ח ומחמאס ונפצעו עוד 800 אחרים במסגרת מה שמוגדר כ "חיסולים פנימיים" ובמהלך הקרבות בין שני הצדדים.
בהתאם להבנות שהושגו בקהיר בין שני הצדדים, שוחררו לקראת חג הקורבן 3 פעילים של פת"ח מהכלא של חמאס אשר היו מעורבים באירועי הדמים ב 2007.
אולם, הצעד המשמעותי יותר היה הסכם פיוס שהושג השבוע בין 10 חמולות גדולות המזוהות עם פת"ח וחמאס בכמה ישובים בדרום הרצועה ובצפונה.
חמאס ופת"ח הפעילו את מנגנון ה"סולחה" השבטי המקובל בחברה העזתית כמנגנון לפתרון בעיות שונות, כדי לנטרל את מנהג נקמת הדם בין המשפחות שבניהן נהרגו במהלך העימותים בין פת"ח לחמאס.
את הסולחה הובילה "ועדת הפיוס החברתי" שהוקמה לצורך העניין, בועדה משתתפים נציגים של 8 פלגים פלסטינים מתוך 13 והפתרון המוצע למשפחות ההרוגים באירועי הדמים ב 2007 הוא קבלת פיצויים כספיים על מות בניהן, ברצועה יש כמה משפחות שאיבדו גם את בתיהן במהלך העימותים בין פת"ח לחמאס באותה התקופה.
מקורביו של מוחמד דחלאן מעריכים כי נדרש סכום של כ 50 מיליון דולר כדי לפצות את כל המשפחות שנפגעו, חלק מהכסף כבר גוייס מאיחוד האמירויות(מאע"מ) ושאר הסכום יושלם בקרוב.
עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס ברצועה, אמר כי מדובר ביישום הסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס שנחתם בקהיר עוד בשנת 2011 וכי מדובר בצעד חשוב בדרך להשגת פיוס לאומי.
לאחר חג הקורבן, יימשך תהליך הפיוס, עפ"י גורמים בתנועת פת"ח, עשרות משפחות נוספות שנפגעו כבר הסכימו לקיים את הליך הסולחה.
המהלך זה מצטרף להבנות נוספות שהתחילו מוחמד דחלאן ויחיא סינוואר ליישם בשטח, משלחת פלסטינית משותפת לכמה פלגים יצאה לקהיר שם נפגשה עם משלחת של מאע"מ אשר הסכימה להעביר סכום של 15 מיליון דולר מדי חודש לביצוע פרוייקטים חיונים ברצועה.
כמה הצעות לפרוייקטים האלה כבר הועברו למאע"מ אשר תתחיל לממן אותם בקרוב.
הזרם הנאמן למחמוד עבאס בתנועת פת"ח ברצועה איננו מרוצה מיישום ההבנות האלה אך איננו מעז לנסות ולפגוע בהן מכיוון שחמאס היא השולטת ברצועה.
כך נוצר מצב שבפועל מצליחים מוחמד דחלאן ויחיא סינוואר לקדם את ההבנות בינהן, על אפו וחמתו של מחמוד עבאס, ומנסים לשקם את המרקם החברתי שנפגע כתוצאה מאירועי הדמים ב2007.
המהלך המשותף הזה זוכה לתמיכה רחבה של הציבור הפלסטיני אשר קץ מזמן בפיצול בין הגדה לרצועה והסכסוכים בין פת"ח לחמאס שנמשכים כבר 11 שנה ומונעים השגת אחדות לאומית פלסטינית.
למרות היריבות הפוליטית בין מוחמד דחלאן לבין מחמוד עבאס, יישום ההבנות האלה בשטח מסייע ביצירת קרקע פוריה לפיוס לאומי רחב יותר בעתיד והוא בבחינת הכשרת קרקע ראשונית כדי לנטרל את נקמת הדם שעלולה להרחיב עוד יותר את מעגל האיבה בין פת"ח לחמאס.