הממשל האמריקני מאיים על הרש"פ בסגירת משרד אש"פ בוושינגטון לקראת פרסום התוכנית המדינית החדשה שלו והפלסטינים נערכים למאבק מדיני בעזרת מדינות ערב.
גם ישראל עלולה להידרש לשלם מחיר מדיני עבור התייצבות ממשל טראפ לצידה ונראה כי שני הצדדים ידרשו לויתורים כואבים.
נראה כי ממשל טראמפ איננו תולה תקוות רבות בלחץ שהפעילה סעודיה על יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בשבוע שעבר בעת שביקר בריאד, כדי שיסכים לתוכנית המדינית החדשה המכונה "עסקת המאה", והוא פונה בעצמו כדי להפעיל לחץ ישיר על הרש"פ.
ההודעה בכתב ששיגר משרד החוץ האמריקני לרש"פ ובה איום לסגור את משרד אש"פ בוושינגטון היכתה בהלם את צמרת הרש"פ.
עפ"י גורמים בכירים ברש"פ, האיום האמריקני נועד להשיג שתי מטרות עיקריות.
א.סיכול הכוונה של הרש"פ לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי כדי להעמיד לדין ישראלים בשל "פשעי מלחמה".
ב.הפעלת לחץ על הנהגת הרש"פ כדי שתסכים לחדש את המו"מ הישיר עם ישראל ותקבל את התוכנית המדינית החדשה של הנשיא טראמפ שעדיין לא הוצגה בפני הפלסטינים אך להערכתם כוללת פגיעה קשה ב"קווים האדומים" שלהם ומכילה סעיפים שמשמעותם ויתור על "זכות השיבה", על ריבונות בבקעת הירדן ודחיית הדיון בנושא עתיד ירושלים.
עיתוי פרסום האיום האמריקני על הרש"פ מעיד על כך שהממשל עוסק באינטנסיביות בהכנת התוכנית המדינית החדשה שלו ושהוא מתכנן להציגה לשני הצדדים ולפרסמה בקרוב.
הפלסטינים טוענים כי הממשל פועל בתיאום מלא עם סעודיה,מנהיגת המחנה הסוני המתון, כדי להריץ תוכנית ל"שלום אזורי" שיכלול גם כינוס ועידת שלום אזורית בהשתתפות מדיניות ערביות ותחילתו של תהליך נורמליזציה עם מדינות ערב לפני שנמצא פתרון לבעיה הפלסטינית.
עפ"י גורמים בפת"ח, ההנהגה הפלסטינית תתכנס השבוע לדון באיום האמריקני החדש אך מאחורי הקלעים התחילו כבר מגעים עם עבדאללה מלך ירדן כדי שיפעל מול הבית הלבן כדי לרכך את האיום האמריקני.
משרד אש"פ בוושינגטון נפתח בשנת 1994 בתקופתו של הנשיא קלינטון לאחר שהוא ביטל חוק שמנע זאת אך הדגל הפלסטיני הונף במשרד הזה רק בשנת 2011.
לפלסטינים יש ארכה של 90 יום להיענות לדרישה האמריקנית ולכן הם רואים באיום האמריקני "ניסיון סחיטה פוליטי" מכיוון שממשל טראמפ עשה לינקג' בין המשך פתיחת משרד אש"פ בוושינגטון לבין חידוש המשא ומתן עם ישראל.
מחמוד עבאס הודיע בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם לפני חודשיים על כוונת הרש"פ לרדוף ישראלים ולהביא להעמדתם לדין בפני בית הדין הפלילי הבינלאומי אך הוא הופתע ולא העריך נכון את התגובה האמריקנית על דבריו,ממשל טראמפ התייצב ללא היסוס לצדה של ישראל והמהלך האמריקני נועד להבהיר למחמוד עבאס שהממשל לא מקבל את האסטרטגיה שלו לבינאום הסכסוך והוא מצפה ממנו לחזור לאפיק המשא ומתן הישיר עם ישראל.
הממשל רוצה ליצור אווירה מדינית "נקייה" ולמנוע תופעות כמו "חרב דמוקלס" מדינית פלסטינית המרחפת מעל ראשה של ישראל לקראת חידוש המשא ומתן והוא מנסה לנטרל את הלחצים הבינלאומיים שהפלסטינים מנסים להפעיל.
התגובה הפלסטינית להודעה האמריקנית הייתה מהירה ותקיפה, הרש"פ השיבה בכתב לממשל כי אם ייסגר משרד אש"פ בוושינגטון ישעו הפלסטינים את כל הקשרים עם הממשל עד שהמשרד יפתח מחדש.
קו ההסברה המדיני של הרש"פ הוא שהמהלך האמריקני האחרון בעצם פוסל את ממשל טראמפ מלהיות "מתווך הוגן" בסכסוך הישראלי פלסטיני מכיוון שהוא מוטה לטובת ישראל ומדיניותו מתואמת עם ממשלת נתניהו.
נביל אבו רודיינה, דובר הנשיאות הפלסטינית אמר כי מדובר ב"מהלך חסר תקדים שיהיו לו השלכות מסוכנות על תהליך השלום ועל היחסים האמריקנים עם מדינות ערב".
שר החוץ הפלסטיני ריאד אלמאלכי כבר נועד בקהיר עם מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אלריט כדי לדון בהתפתחות הזו ונראה כי הרש"פ נערכת כדי לגייס לחץ ערבי על הממשל כפי שעשתה לפני כשנה כדי למנוע את העברת שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים.
שר החוץ המצרי סאמח שוכרי שוחח בטלפון עם שר החוץ האמריקני רקס טילרסון ודן עמו בהשלכות של סגירת משרד אש"פ בוושינגטון, הוא הדגיש בשיחה את החשיבות בשמירת ערוצים פתוחים בין הרש"פ לממשל כדי להכשיר את האויירה המתאימה לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
הרש"פ נערכת למאבק מדיני לקראת הגיבוש הסופי של התוכנית המדינית האמריקנית החדשה כדי לנסות ולמנוע תוכנית שאינה לרוחה למרות שהממשל עדיין לא הציג בפניה את התוכנית.
גם ישראל עלולה לשלם מחיר מדיני, הממשל עלול לדרוש ממנה ויתורים מדיניים בתמורה לכך שהוא מנסה להגן עליה מפני תביעות של הרש"פ בבית הדין הפלילי בהאג.
אין זה סופה של הפרשה שמתרחשת עקב כינוס הפלגים הפלסטינים בקהיר לדיון בנושא הפיוס, מחמוד עבאס רוקד בכל החתונות האפשריות ושומר לעצמו גם את האופציה להתפייס עם חמאס וליצור "אחדות פלסטינית" נגד התוכנית המדינית האמריקנית החדשה.
חולשתו המדינית של מחמוד עבאס היא גם כוחו,הממשל האמריקני יתקשה מאוד למצוא פרטנר פלסטיני שעמו ניתן לנהל משא ומתן והמתנה ליורשו של מחמוד עבאס תיקח כנראה זמן רב.
מחמוד עבאס יודע זאת ולכן הוא נעמד כבר עכשיו על הרגליים האחוריות, הוא מעריך כי אם יתקפל עכשיו בפני הממשל לא יהיה זה הויתור האחרון שהוא ידרש אליו.
האווירה המדינית מתחממת לקראת פרסום התוכנית המדינית האמריקנית החדשה והדרך לחידוש המשא ומתן איננה אמורה להיות סוגה בשושנים עבור ישראל והרש"פ כאחד.