הבחירות ו"עסקת המאה"

הממשל האמריקני יעשה הערכת מצב מחודשת לגבי קידום תוכנית "עסקת המאה" בחודשים הקרובים בעקבות ההחלטה לקיים בחירות חדשות בישראל.

הפלסטינים מקווים שהסדנא הכלכלית בבחריין תבוטל וכי הבחירות החדשות יעכבו את "עסקת המאה" שאמורה להחליף את הסכם אוסלו ואת יוזמת השלום הערבית.

השליחים האמריקנים ג'ראד קושנר וג'ייסון גרינבלט שהגיעו אמש לישראל לאחר ביקור במרוקו וירדן יפגשו היום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לדון בהתפתחויות המדיניות האחרונות ובהשלכות המצב הפוליטי בישראל בעקבות החלטת הכנסת לקיים בחירות חדשות ב-17 בספטמבר.

הממשל האמריקני יצטרך לעשות הערכת מצב מחודשת לגבי פרסום תוכנית "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ ולהחליט אם בעקבות הבחירות בישראל הוא יקיים במועדה את הסדנא הכלכלית בבחריין,שתדון בחלקים הכלכליים של תוכנית השלום החדשה,או לדחות אותה עד לאחר הבחירות.

גורם במחלקת המדינה אמר אמש כי הסדנא הכלכלית בבחריין תתקיים במועד שנקבע ב-25 ביוני, לגבי ההמשך אמר הגורם כי "עסקת המאה" תפורסם בזמן הנכון כשהממשל יחשוב כי יש לה את סיכויי ההצלחה הטובים ביותר.

דחייה אפשרית של  כינוס הסדנא הכלכלית בבחריין תשרת את הרש"פ אשר מחרימה אותה ופועלת בכל הכוח כדי לשכנע את מדינות ערב ומדינות נוספות בעולם שלא להשתתף בכינוס בבחריין, יו"ר הרש"פ מנסה להרוויח זמן כדי לחבל במאמציה של ארה"ב כדי לקדם את תוכנית השלום החדשה שלה ולכן נראה שהממשל האמריקני ימשיך בהכנות לועידה כדי להפגין "עסקים כרגיל".

בכיר אש"פ צאיב עריקאת אמר כי ההחלטה לקיים בחירות חדשות בישראל גרמו לכך ש"עסקת המאה" של טראמפ יורדת מהפרק ועוברת למאה הבאה.

הרש"פ ניצבת מול עריכת ארבע ועידות פסגה בעולם הערבי עד סוף החודש הבא,כינוס ועידת מדינות המפרץ וועידת הפסגה הערבית במכה שבסעודיה ב-30 במאי,כינוס ועידת הפסגה האסלאמית במכה ב-31 במאי וכינוס הסדנא הכלכלית בבחריין ב-35 ביוני.

הרש"פ מחרימה כאמור את הפסגה הכלכלית בירדן שבה משתתפת ישראל לצד מדינות ערב מכיוון שהיא עוסקת בהיבטים הכלכלים של "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ.

הרש"פ נמצאת במשבר כספי גדול בעקבות קיצוץ הסיוע האמריקני וסירובה לקבל את כספי המיסים שגובה עבורה ישראל, למרות זאת, אף מדינה ערבית לא מתנדבת להעביר לה כסף כדי לחלץ אותה מן המשבר.

מדינות המפרץ העשירות פועלות ביחד עם ממשל טראמפ כדי להפעיל לחץ על יו"ר הרש"פ להסכים ולהשתתף בסדנא הכלכלית בבחריין שאותה הוא מחרים.

מחמוד עבאס יקבל שפע של הצהרות נבובות והבטחות שדופות של תמיכה מצד מדינות ערב, בתכלס, שום אגורה שחוקה לא תגיע לקופת הרש"פ והוא יצטרך להתמודד לבד עם המשבר הכלכלי שהביא על עצמו בגלל העימות המדיני עם ממשל טראמפ ועם ישראל.

נראה כי ממשל טראמפ שועט קדימה ודורס את הרש"פ, למרות החרם של הרש"פ על הכינוס בבחריין הוא נחוש להמשיך בהכנות לקראת תוכנית "עסקת המאה" אשר אמורה להחליף בפועל את הסכם אוסלו ואת יוזמת השלום הערבית.

מהסכם אוסלו שנחתם ב-1993 לא נותר הרבה, מלבד התיאום הביטחוני בין ישראל לרש"פ וההסכם הכלכלי("הסכם פאריז") שהרש"פ דורשת  להחליפו בהסכם אחר.

יוזמת השלום הערבית יצאה לדרך ב-2002 אך מאז היא נכנסה להקפאה עמוקה, ישראל דוחה אותה והיא מונחת בארכיונים של מדינות ערב.

הנשיא טראמפ מנסה לעשות את הבלתי אפשרי, להניע  תוכנית שלום לסיום הסכסוך  הישראלי פלסטיני, הסדנא הכלכלית בבחריין ב-25 ביוני אמורה להיות השלב הראשון בתוכנית "השלום הכלכלי" שבמסגרתה הממשל אימץ חלק ניכר מתפיסתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בשנת 2008.

גם ממשל טראמפ יודע כי מחמוד עבאס איננו מעוניין שבתקופת כהונתו כיו"ר הרש"פ יושג הסדר מדיני עם ישראל, לכן הוא נלחם מלחמת חורמה נגד הממשל האמריקני בטענה כי איננו מתווך הוגן והוא מוטה לטובת ישראל.

מחמוד עבאס רוצה לעשות אינתיפאדה מדינית במזה"ת נגד "עסקת המאה" של טראמפ ולפרוש מתפקידו באש ובתמרות עשן, כמו קודמו יאסר ערפאת, מבלי לוותר על סנטימטר מ"הקווים האדומים" של הפלסטינים.

 מדינות ערב המתונות מצפצפות על מחמוד עבאס ומקיימות בפועל נורמליזציה עם ישראל מאחורי הקלעים בניגוד לדעתו, בסדנא הכלכלית בבחריין בסוך החודש הבא ישבו נציגי מדינות ערב בגלוי לצד נציגי משלחת ישראל מול כל עדשות המצלמות של הערוצים הערביים,יהיה זה מפגן של נורמליזציה בשידור חי.

יו"ר הרש"פ יודע כי הפסיד בקרב מול ממשל טראמפ וכי לא יוכל למנוע ממנו מלפרסם את "עסקת המאה", אולם הוא אינו מתכוון להיכנע, הוא אומר לבכירי פת"ח כי "אין שום כוח בעולם שיוכל לכפות על הרש"פ למכור את הזכויות הלאומיות של העם הפלסטיני בעבור חופן דולרים וכי סופה של "עסקת המאה" להגיע לגיהנום".

גם הנשיא טראמפ אינו משלה את עצמו כי הרש"פ תיכנע לדרישותיו, ניתן להעריך כי הוא מעוניין לקדם את "עסקת המאה" כדי לחשוף בפני העולם את סרבנותו של מחמוד עבאס, בדיוק כפי שועידת קמפ דיוויד ביולי 2000 חשפה את הפנים האמיתיות של יאסר ערפאת.

המשוואה שנראה כי הנשיא טראמפ מתכוון להציג בכינוס בבחריין מבוססת על העיקרון "שלום תמורת כלכלה חזקה לפלסטינים".

הפלסטינים ישפרו משמעותית את חייהם מבחינה כלכלית, תהייה להם ריבונות סמלית בשטחים בגדה אך ישראל תשלוט ביטחונית בגדה ולאורך בקעת הירדן, מדינות המפרץ מאמצות בפועל את התפיסה הזו, למרות שרשמית הן מצהירות כי הן תומכות ביוזמת השלום הערבית.

אולם, כולם יודעים כי מדובר ב"מס שפתיים" וכי "עסקת המאה" היא המשחק היחיד בעיר שקיים כרגע.

דחייה של הפלסטינים את תוכנית "עסקת המאה" רק תחמיר את מצבם, ישראל תמשיך להתחזק והממשל צפוי לתת "אור ירוק" לישראל לעשות צעדים חד צדדים בגדה כמו החלת הריבונות הישראלית על גושי ההתנחלויות ועל שטחים אסטרטגיים באזורי C.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי