התסיסה נגד נשיא מצרים א-סיסי

הרחוב המצרי יצא לרחובות בסוף השבוע במחאה על תופעת השחיתות אך תנועת "האחים המוסלמים" בסיוע אמצעי התקשורת של קטאר וטורקיה מגזימה בתיאור ההפגנות ומנסה לשלהב את הרחוב.
הנשיא א-סיסי יצטרך להקל את מדיניות "יד הברזל" במצרים כדי למנוע את הפיכת ההפגנות לכדור שלג שיאיים על המשך שלטונו.
בכמה מחוזות במצרים היו בסוף השבוע הפגנות בקריאה להדחתו של נשיא מצרים א-סיסי מתוך היענות לקריאתו של הקבלן המצרי מוחמד עלי המתגורר בספרד להדיח את הנשיא המצרי בשל מעשי שחיתות שלו ושל רעייתו ושל צמרת הצבא המצרי.
הקבלן מוחמד עלי הפיץ ברשתות החברתיות סרטונים שבהם טען כי ההפגנות הן רק השלב הראשון של המחאה נגד הנשיא וכי הן יסלימו ביום שישי הבא אם שר ההגנה מוחמד זכי לא ידיח את הנשיא מתפקידו.
מוחמד עלי קרא לצבא המצרי לצאת נגד ההנהגה המצרית ולהדיחה כדי למנוע שפיכות דמים.
ההפגנות בסוף השבוע היו הוכחה נוספת לכוחן של הרשתות החברתיות להניע את הרחוב המצרי,
כבר לפני כשבועיים השיב הנשיא א-סיסי בצעד חסר תקדים להאשמותיו של הקבלן מוחמד עלי ואמר כי הוא "נאמן למולדת, מכובד ומעל לכל חשד" וכי מדובר ב"שקרים והמצאות", " הארמונות ששופצו הם עבור מצרים ולא עבורי", טען הנשיא א-סיסי.
הנשיא א-סיסי הפגין ביטחון עצמי וטס לניו יורק להשתתף בדיוני העצרת הכללית של האו"ם והשאיר את הטיפול במפגינים לכוחות הביטחון שלו שפיזרו חלק מההפגנות באמצעות גז מדמיע וערכו מעצרים.
לראשונה מאז עליית הנשיא א-סיסי לשלטון התקיימו הפגנות נגדו בכיכר תחריר אשר הפכה באירועי "האביב הערבי" לסמל להפלתו של הנשיא חוסני מובארכ.
מספר המפגינים שנוי במחלוקת, שלטונות מצרים טוענים כי תנועת האופוזיציה " האחים המולמים" ניפחה את מספר המפגינים בכך שטענה כי "מאות אלפים" השתתפו בהפגנות, בפועל, בסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות נראים מאות מפגינים בקהיר, אלכסנדריה,סואץ ודקהליה בדלתא של מצרים.
תנועת "האחים המוסלמים" פירסמה גילוי דעת שבו טענה כי ההפגנות מוכיחות כי "המאבק במצרים הוא בין המשטר הצבאי לבין העם שאיננו יכול לסבול את השחיתות והעריצות ושאף לשלטון אזרחי לאומי מכובד".
אמצעי התקשורת בקטאר, אוייבתה של מצרים, דיווחו כי ההפגנות בקהיר בסוף השבוע מזכירות את ההפגנות בזמנו נגד הנשיא מובארכ או ההפגנות נגד העברת האיים טיראן וסנאפיר לסעודיה.
השאלה היא האם המשטר המצרי יצליח לדכא את ההפגנות שאמורות להימשך גם בשבוע הבא, מדובר בתופעה חמורה וחדשה שהופיעה בסוף השבוע לראשונה מאז עלייתו של הנשיא א-סיסי לשלטון ביולי 2013.
גורמים במצרים טוענים כי נשבר "מחסום הפחד" שכפה השלטון המצרי על העם המצרי לאחר הדחתו של נשיא מצרים לשעבר מוחמד מורסי מן השלטון ב-2013.
הנשיא המצרי א-סיסי הינו המנהיג האמיץ ביותר במזה"ת הנלחם  בנחישות בטרור של האסלאם הקיצוני, דבר שמעורר עליו ביקורת קשה במערב על הפרות של זכויות האדם.
העיתון הקטארי "אלערבי אלג'דיד" דיווח ב-20 בספטמבר מפי גורמים מצרים כי ייתכן שקצינים בכירים לשעבר בצבא המצרי משלהבים את הרחוב המצרי נגד נשיא מצרים.
בין השמות שהוזכרו היו הגנרל אחמד שפיק, מפקד חיל האוויר לשעבר והגנרל סאמי ענאן, רמטכ"ל הצבא המצרי לשעבר שעצור בכלא המצרי.
ענאן נעצר ונשפט לתקופת מאסר של 10 שנים באשמת הפרת חוקי הצבא לאחר שהודיע, בעודו לובש מדים, על כוונתו להתמודד בבחירות לנשיאות מול הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי.
תנועת חמאס בלחץ
גורמים ברצועת עזה מסרו כי אמצעי התקשורת של חמאס ציטטו דיווחים מאמצעי התקשורת בישראל ומאמצעי התקשורת של קטאר, האויבת של מצרים, על היקף ההפגנות נגד הנשיא א-סיסי, דבר שעורר את חמתה של מצרים על חמאס, שהינה תנועת בת של "האחים המוסלמים" במצרים.
לכן הורה מנהיג חמאס אסמעיל הניה ב-20 ספטמבר לכל בכירי התנועה שלא להתבטא בשום אופן על המתרחש במצרים.
הנהגת חמאס חוששת שמצרים תאשים אותה בחבירה לתנועת "האחים המוסלמים" שמנסה לשלהב את הרחוב המצרי נגד הנשיא א-סיסי.
בעבר סייעה חמאס לתנועת "האחים המוסלמים" בפעולות נגד משטרו של הנשיא מובארכ והשתתפה בפעילות טרור נגד השלטון המצרי ביחד עם שלוחת דאע"ש בצפון סיני.
רק בשנתיים וחצי האחרונות חל שיפור ביחסי מצרים עם חמאס לאחר שהתנועה ניתקה את קשריה עם שלוחת דאע"ש בצפון סיני, בעקבות כך פתחה מצרים את מעבר רפיח והחלה בפעילות תיווך להשגת רגיעה בין חמאס לישראל ופיוס לאומי בינה לבין תנועת פת"ח.
אפשרות סגירת מעבר רפיח ע"י מצרים היא החשש הגדול ביותר של הנהגת חמאס מכיוון שבכך יסגר הקשר היחידי של הרצועה לעולם החיצוני ולכן מיהר אסמעיל הניה לנתק את תנועתו מכל קשר להפגנות במצרים נגד הנשיא א-סיסי.
לסיכום:
הנשיא א-סיסי נמצא בפני אתגר גדול כיצד למנוע את הפיכת ההפגנות לכדור שלג שיאיים על שלטונו, ברחוב המצרי יש זעם רב על תופעות השחיתות ומדיניות "יד הברזל" של א-סיסי נגד האופוזיציה,בחוגי השלטון מסבירים כי המדיניות הזו הכרחית כדי להילחם בטרור ולמנוע את הפגיעה בענף התיירות החשוב לכלכלה המצרית.
רוב תושבי מצרים  חוששים  מהאפשרות שהמדינה תיגרר למלחמת אזרחים ומצבה יהיה דומה למצבה של סוריה.
ההערכות בעולם הערבי הן שהנשיא המצרי יהיה חייב להאזין לצלצול האזהרה שהיה בסוף השבוע ולהקל את מדיניות "יד הברזל"  כדי לשחרר את הקיטור ברחוב, צעד כמו מתן חנינה לאסירים פוליטיים או הקלות בעונשים החמורים שנגזרו על ראשי "האחים המוסלמים" עשויים להיות צעדים בכיוון הנכון.
ימים יגידו.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי