קרב קשה על הנהגת חמאס

עימותים קשים בצמרת חמאס בין הזרוע הצבאית ברצועת עזה לבין הנהגת התנועה בחו"ל.
גורמים בחמאס אומרים כי מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר שוקל ברצינות להתמודד בבחירות על ראשות התנועה כדי לשמור על מעמדה של הזרוע הצבאית ולמנוע את ניתוקה מהקשר עם איראן.
המידע הזורם מגורמי חמאס ברצועת עזה מבשר על קרב קשה הצפוי בבחירות הפנימיות הקרובות על צמרת התנועה.
גורמים בחמאס ברצועה אומרים כי יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה, שוקל ברצינות להתמודד בבחירות על תפקיד יו"ר הלשכה המדינית של התנועה מול היו"ר הנוכחי אסמעיל הניה ומול היו"ר הקודם ח'אלד משעל.
סינוואר מחזיק גם בתפקיד ראש הזרוע הצבאית של חמאס "עז –א-דין אלקסאם" ברצועה ונהנה מתמיכתם של בכיריה: מוחמד דף, מרוואן עיסא ורוחי מושתהא.
העובדה שיחיא סינוואר שוקל ברצינות את ההתמודדות על ראשות התנועה מעידה על עומק המחלוקות בצמרת הארגון, גורמים בחמאס אומרים כי ההערכה היא כי ח'אלד משעל הינו המועמד המוביל לתפקיד יו"ר הלשכה המדינית וכי סיכויו לשוב ולהיבחר לתפקיד טובים מאוד.
בכיר חמאס אחמד יוסף אמר ב-10 במרץ לאתר "אלח'ליג' און ליין" כי לח'אלד משעל יש יתרון קל על אסמעיל הניה, יש לו כריזמה, ראייה אסטרטגית וקשרים עם מדיניות ערביות, אסלאמיות וגם עם מדינות אירופאיות.
הזרוע הצבאית של חמאס מתנגדת למנהיגותו של ח'אלד משעל המסוכסך קשות עם איראן וסוריה והגורס כי תנועת חמאס צריכה להיות בקשר עם המדיניות הערביות הסוניות ולא עם איראן השיעית.
יחיא סינוואר וצמרת הזרוע הצבאית בחמאס חוששים כי אם ח'אלד משעל יבחר מחדש לתפקיד יו"ר הלשכה המדינית הוא ינתק את הזרוע הצבאית מאיראן ויעביר את מרכז ההחלטות של התנועה מרצועת עזה בחזרה לחו"ל.
הזרוע הצבאית של חמאס איננה מקבלת את מנהיגותו של ח'אלד משעל מאז מבצע "צוק איתן" והיא פעלה קשות כדי למנוע ממנו להיבחר מחדש בבחירות הפנימיות ב-2017, אולם, יחיא סינוואר הסתכסך במהלך השנה החולפת גם עם אסמעיל הניה, לכן, לא מן הנמנע שכדי לשמור על מעמדה וכוחה של הזרוע הצבאית,יקפוץ יחיא סינוואר אל המים הקרים של ההתמודדות על התפקיד הבכיר ביותר בתנועה.
הבחירות הפנימיות בחמאס מתקיימות בכל 4 שנים ועל פי התקנון הפנימי יש באפשרותו של יחיא סינוואר להתמודד על תפקיד יו"ר הלשכה המדינית, מי שקובע את איוש תפקידי ההנהגה הינה "מועצת השורא" (המועצה המייעצת).
יו"ר הלשכה המדינית הראשון של תנועת חמאס היה מוסא אבו מרזוק ששימש בתפקיד בשנים 1992-1995, החליף אותו ח'אלד משעל ב-1996 והוא שימש בתפקיד ברציפות עד 2017 ואחר כך הוחלף על ידי אסמעיל הניה המשמש בתפקיד עד היום.
יחיא סינוואר זוקף לזכותו את שיפור היחסים עם מצרים, פתיחת מעבר רפיח ואת הרגיעה עם ישראל בדרך לשיפור המצב הכלכלי וההומניטארי ברצועה.
הבחירות הפנימיות מתקיימות בצל תוכנית "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ והמשך הפיצול בין הגדה לרצועה, סינוואר מציג גישה פרגמטית לשמור על יחסים טובים עם איראן וכל מדינות ערב ולהתנהל מול ישראל באסטרטגיה של "הסדרה תחת אש" מבלי להביא למלחמה כוללת ברצועת עזה.
שאלת מיקום מפקדת תנועת חמאס היא שאלה חשובה מאוד, הזרוע הצבאית של חמאס איננה רוצה להיות רחוקה ממרכז קבלת ההחלטות, היא גורסת שהיא זו שעומדת בחזית מול ישראל והיא צריכה להיות המשפיעה העיקרית על ההחלטות, היא חוששת שאם ח'אלד משעל או אסמעיל הניה יבחרו לתפקיד יו"ר הלשכה המדינית הם יעבירו אאת מרכז ההחלטות מהרצועה לחו"ל.
אסמעיל הניה עזב את רצועת עזה ועבר לקטאר ולטורקיה, בקרוב יצטרפו אליו אשתו ו-2 בנותיו, הוא איננו מתכוון לשוב לרצועת עזה בשנה הקרובה ורק אחרי הבחירות יחליט מתי לשוב לעזה אם בכלל.
העיתון "א-שרק אלאווסט" דיווח ב-10 במרץ כי  תנועת חמאס הגבירה את פעילותה מטורקיה מכיוון שהיא מתקשה למצוא לעצמה מקום מושב קבוע להנהגה בחו"ל,טורקיה פתחה מחדש את שעריה לחמאס לאחר שקטאר ולבנון קיבלו רגליים קרות  מחשש שישראל  תחסל אישים בכירים בחמאס בשטחן.
אסמעיל הניה מבלה זמן רב יותר בטורקיה למרות שיש לו קשרים הדוקים עם שליט קטאר השיח' תמים בן חמד, גם בני משפחתו יתגוררו בטורקיה.
לצדו של הניה בטורקיה פועלים סגנו צאלח אלעארורי, המסוכסך עם יחיא סינוואר,ובכירי חמאס זאהר ג'בארין, מוסא אבו מרזוק וניזאר עוואדאללה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי