יציבות הרש"פ היא אינטרס ישראלי

משבר הקורונה בשטחי הגדה עלול להביא לקריסתה של הרש"פ ולהטלת האחריות לטיפול בו על ישראל.
במערכת הביטחון חוששים כי התפשטות הקורונה בתחומי הרש"פ עלולה להביא לחדירה של פלסטינים לתחומי ישראל ולהתנחלויות.
מערכת הביטחון עוקבת מקרוב אחרי הנעשה בתחומי הרש"פ בעקבות משבר הקורונה,גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי החרפת המצב הכלכלי והבריאותי בשטחי הגדה מסכנת את שלטונו של מחמוד עבאס, דבר שעלול לערער את מצב הביטחון בשטח ולהשפיע גם על ישראל.
על פי דבריו של אחמד מג'דלאני, השר לפיתוח חברתי ברש"פ, מאז פרוץ משבר הקורונה מספר המשפחות הפלסטיניות בתחומי הגדה שחצו את קו העוני הוא יותר מ-50 אלף והמגמה נמשכת, הצפי הוא שאם המצב ימשך יהיו בשטחי הגדה  מאות אלפי מובטלים, צום חודש הרמאדן שבסופו "עיד אלפיטר"  מתקרב והתושבים בגדה מודאגים מאוד כיצד יעברו בשלום את השבועות הקרובים.
הדרג המדיני-ביטחוני בישראל ניסה להקדים תרופה למכה, כבר לפני שבועיים חתם שר האוצר משה כחלון על צו לצורך העברת 120 מיליון שקלים מכספי המיסים שישראל גובה עבור הרש"פ שיועברו לרש"פ כסיוע חירום מחשש להסלמת המצב הבריאותי והכלכלי בגדה, ההחלטה התגבלה בהתאם להמלצת מערכת הביטחון.
הכסף שהועבר הוא "עודפי גביה" של מיסים מהפלסטינים אשר הוחזקו בידי ישראל ושר האוצר כחלום סיכם עם שר האוצר הפלסטיני שוכרי בשארה כי ישראל תעביר את הכסף במסגרת  מדיניות "ניקוי השולחן" של כל הקיזוזים הכספיים בין הצדדים.
אחת הבעיות העיקריות הוא התעקשותה של הרש"פ להמשיך לשלם מדי חודש קצבאות למחבלים ולבני משפחותיהם, מדובר בסכום שנתי של כ-230 מיליון דולר שהם 7 אחוזים מהתקציב  השנתי של הרש"פ, דבר שמאלץ את ישראל ליישם את "חוק הקיזוז" שאושר בכנסת ועל פיו ישראל מקצצת מכספי המסים שהיא מעבירה לרש"פ מדי חודש את הסכום שהיא שילמה למחבלים ולבני משפחותיהם.
ברש"פ מתרצים את הדבר בכך שמדובר ב" עניין לאומי" וכי הפסקת תשלום המשכורות למחבלים ולבני משפחותיהם תפגע קשות בלגיטימציה של הרש"פ ותעורר תסיסה בקרב האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל ובשטחי הגדה, דבר שאיננו גם לטובתה של ישראל.
הדילמה הישראלית היא גדולה כיצד לסייע לרש"פ מבלי להפר את "חוק הקיזוז".
גורמים בכירים ברש"פ טוענים כי הכנסות הרש"פ ירדו מאז החל משבר הקורונה ב-50 אחוזים והיא תיאלץ לעבור לתקציב חירום, המשימה העיקרית שלה כרגע היא לשמור על המגזר הרפואי שלה שלא יתמוטט כדי להילחם בנגיף הקורונה.
המנהל האזרחי ביהודה ושומרון נמצא בקשר הדוק על משרד הבריאות  הפלסטיני והוא קיים כבר הדרכה מקצועית לצוותי רפואה פלסטינים, כמו כן ישראל העבירה לרש"פ משלוח של מסכות וערכות בדיקה של נגיף הקורונה.
ישראל מתעלמת מדבריו של ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה שהאשים בשבוע שעבר את חיילי צה"ל כי הם מדביקים את הפלסטינים בנגיף הקורונה באמצעות יריקות על ידיות מכוניותיהם, למעגל ההסתה הצטרף גם נביל שעת', יועצו של יו"ר הרש"פ אשר האשים את ישראל ב-4 באפריל כי "היא פתחה במלחמה ביולוגית נגד פלסטין" וכי הרש"פ תתעמת עמה בזירה הבינלאומית על הנושא.
ישראל מבליגה מכיוון שהאינטרס העליון שלה הוא לשמור כעת על אי קריסתה של הרש"פ ומניעת זליגת משבר הקורונה הפלסטיני לתוך שטח ישראל, ישראל איננה רוצה להיות זו שאחראית על הטיפול בנגיף קורונה בשטחי הרש"פ אם היא תקרוס.
הרש"פ מוציאה כ-200 מיליון דולר מדי חודש עבור משכורות ל-130 אלף פקידים, פנסניונרים ואלפי אסירים ביטחוניים, ככל שמשבר הקורונה ימשך היא תיאלץ לקצץ את המשכורות האלה בעשרות אחוזים, היא צפויה להיכנס לבעיית נזילות קשה, הירידה הגדולה הצפויה בהכנסות  תגדיל את האבטלה ואת העוני בגדה.
כבר עתה קוראים כלכלנים פלסטינים לרש"פ למצוא דרכים להניע את המגזר הפרטי ולגבש תוכנית יציאה הדרגתית מהמשבר הכלכלי, ההערכה ברש"פ היא כי תזדקק לסיוע כספי גדול מהמדינות התורמות, מהבנק העולמי וממדינות ערב כדי לשקם את הכלכלה.
אחד התרחישים המדאיגים את מערכת הביטחון הישראלית הוא הפסקת תשלום משכורות לאנשי הביטחון הפלסטינים בשטחי הרש"פ או קיצוץ משמעותי בשכרם, מדובר בעמוד השדרה הביטחוני של הרש"פ השומר על קיומה ועל מניעת טרור נגד ישראל.
מערכת הביטחון הישראלית חוששת כי התגברות המשבר הרפואי והכלכלי בתחומי הרש"פ תביא להגברת ניסיונות החדירה לישראל משטחי הרש"פ של מאות או אלפי פלסטינים כדי לקבל סיוע כלכלי או להסתערות על ההתנחלויות בשטחים, זו הסיבה שצה"ל שומר על נוכחות צבאית מוגברת בשטחי הגדה.
לכן, האינטרס הישראלי העליון מחייב למנוע אסון הומניטארי גדול, לשמור את המשך ההפרדה המוחלטת בין ישראל לשטחי הרש"פ והשארתה של הרש"פ בהנהגת מחמוד עבאס "עם הראש מעל פני המים" כדי שהיא תוכל לטפל בבעיות התושבים הפלסטינים שבתחומיה, ישראל חייבת להגיש לה את כל הסיוע הדרוש בתחום הבריאותי והכלכלי כדי שהבעייה הזו לא תתגלגל לפתחנו.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי