ירדן חוששת למעמדה בהר הבית

ירדן חוששת שארה"ב וישראל פועלות כדי לאפשר לסעודיה דריסת רגל בהר הבית וכי הפירסומים בישראל בנושא מעידים על כך שהנושא עדיין על הפרק.
אם ירדן תבטל את הסכם השלום עם ישראל בעקבות הסיפוח הצפוי היא תפגע גם במעמדה בהר הבית.
ככל שמתקדמת תוכנית "עסקת המאה" הירדנית גובר החשש של ירדן כי מעמדה כאפוטרופוס של המקומות הקדושים בירושלים ובראשם מסגד אלאקצא עלול להיפגע.
מסגד אלאקצא בהר הבית חשוב מאוד למשפחה ההאשמית הרואה עצמה כצאצא ישיר של הנביא מוחמד וכמי שצריכה לשמור על המקום השלישי בחשיבותו בדת האיסלאם, בנוסף לכך המלך עבדאללה, הסבא רבא של מלך ירדן הנוכחי, נרצח ב-20 ביולי 1951 בעת שביקר במסגד אלאקצא ע"י פלסטיני בשם מוצטפא עישו, שהיה מקורב למופתי הפלסטיני חאג' אמין אלחוסייני.
על פי גורמים מדיניים בירושלים, למרות האיומים הפומביים של המלך עבדאללה ושר החוץ של איימן צפדי על ישראל בנושא סיפוח שטחים מהגדה, קיימת רגיעה מאחורי הקלעים בכל הקשור למתרחש בהר הבית.
ארמון המלוכה הירדני תיאם עם המל"ל הישראלי את סגירתו של מתחם הר הבית מייד לאחר פרוץ מגיפת הקורונה וגם את פתיחתו מחדש בשבוע שעבר, הפתיחה עברה בצורה חלקה ללא הפרות סדר והמשטרה שומרת על הסטטוס קוו במתחם, היא מאפשרת תפילה חופשית של המוסלמים ובמקביל נמשכים ביקורי הישראלים במתחם.
ישראל מצידה הקפיאה את הטיפול במתחם שער הרחמים (באב-א-רחמה) והמשטרה, על פי הנחיית הדרג המדיני, איננה אוכפת את צו בית המשפט הישראלי לפנות את הפלסטינים שפלשו למתחם ולסגור אותו מחדש, המל"ל ממשיך במגעים עם ארמון המלוכה הירדני כדי למצוא נוסחה של פשרה אך ישראל לא תסכים שבמקום יפתח מסגד חדש.
לירדן מעמד מיוחד בהר הבית בהתאם להסכם השלום שהיא חתמה עם ישראל ב-1994 המכונה "הסכם ואדי ערבה" שבה מוגדר מעמדה כאפוטרופוס של המקומות הקדושים לאיסלאם ולנצרות בירושלים.
ב-2013 חתמו ירדן והרש"פ על הסכם שמחזק את מעמדה של ירדן כאפוטרופוס של המקומות הקדושים בירושלים גם על דעת הפלסטינים.
המעורבות הסעודית
על פי גורמים בכירים ברש"פ, סעודיה לוטשת את עיניה מזה זמן רב לעבר הר הבית והיא רוצה להיות גם האפוטרופוס של מסגד אלאקצא שהינו המקום ה-3 בחשיבותו בדת האסלאם, אחרי הערים הקדושות מכה ומדינה שעליהן אחראית סעודיה, או לפחות שתהייה לה דריסת רגל והשפעה על המתרחש במתחם הר הבית.
זו הייתה אחת הסיבות שיורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן פעל מאחורי הקלעים עם ממשל טראמפ כדי לקדם אצל הפלסטינים את תוכנית "עסקת המאה" כדי לקבל בסופו של התהליך דריסת רגל בהר הבית.
בן סלמאן ניסה לשכנע את יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס להסכים כי הבירה הפלסטינית העתידית תהייה באבו דיס אך נדחה על הסף.
סעודיה מזרימה כספים לאונר"א וגם תומכת חודשית בתקציב הרש"פ, ב-1980 הודיע סעודיה לאונסק"ו כי היא מוכנה להקצות סכום של 50 מיליון דולרים לשיקום מסגד אלאקצא ובתים בעיר העתיקה.
 יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס נזהר מאוד ונוהג כבוד בסעודיה, שהינה מנהיגת העולם הסוני, למרות יחסים ההדוקים עם ממשל טראמפ ויחסיה המיוחדים עם ישראל מאחורי הקלעים, הוא לא רוצה לאבד את תמיכתה במיוחד לאור העובדה שהיא מסוכסכת עם תנועת חמאס.
גורמים פלסטינים מסרו כי המעורבות הסעודית בנושא הר הבית החלה ב-2016 במקביל לכך שהיא החלה להדק את קשריה החשאיים עם ישראל.
עפ"י גורמים בפת"ח, סעודיה ניסתה לארגן ב-2018 משלחת של אישים פלסטינים ממזרח ירושלים שתגיע לביקור בריאד ותביע תמיכה במלך סלמאן בן עבד אלעזיז, אולם, ירדן הצליחה למנוע את נסיעת המשלחת.
הפלסטינים מאשימים את סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין בסיוע לעמותות ישראליות לרכוש בתים בעיר העתיקה בירושלים ובכפר סילוואן הסמוך.
מבחינת הפלסטינים, איחוד האמירויות ובחריין שייכות לציר בראשותה של סעודיה ואין הבדל ביניהן, ירדן הצליחה ליצור ספקות בקרב תושבי מזרח ירושלים לגבי טוהר כוונותיה של סעודיה במזרח ירושלים, האנטגוניזם כלפי סעודיה גבר כאשר היא עצרה לפני כ-10 חודשים עשרות פעילים של חמאס בסעודיה והעמידה אותם לדין באשמת הברחת כספים לזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה.
סעודיה נכשלה גם במאמציה לרכוש נדל"ן דתי-היסטורי במזרח ירושלים לצורך הקמת נציגויות תרבות כדי להכין את דריסת הרגל שלה במזרח ירושלים.
הירדנים הזהירו אישים פלסטינים במזרח ירושלים שלא לשתף פעולה עם סעודיה בכל הקשור למתחם הר הבית והעיר העתיקה, כל מי שיתעלם מהאזהרה הירדנית תיאסר כניסתו לשטח ירדן.
ירדן פחות מודאגת מהמעורבות הטורקית במזרח ירושלים ובהר הבית, טורקיה מזוהה עם תנועת "האחים המוסלמים" וחמאס וקשורה גם לפלג הצפוני של התנועה האסלאמית בישראל בראשותו של השיח' ראיד סלאח שהוצא מחוץ לחוק.
הירדנים סומכים על ישראל שתעשה הכל כדי למנוע כל מעורבות של טורקיה בהר הבית, מה שמדאיג אותם הוא סעודיה שיש לה קשרים הדוקים עם ישראל ועם ממשל טראמפ.
המעמד המיוחד של ירדן כאפוטרופוס של המקומות הקדושים בירושלים ע"י הסכם השלום עם ישראל מ-1904 ועל פי ההסכם עם הרש"פ ב-2013 מסייע לה עד כה למנוע דריסת רגל סעודית בהר הבית, הווקף המוסלמי השייך למשרד ההקדשים הירדני הכחיש בתוקף את הידיעות כי יוכנסו נציגים סעודיים למועצת הווקף האסלאמי.
אולם, הפרסומים האחרונים בישראל על משא ומתן חשאי בין ממשל טראמפ לסעודיה כדי לכפות מעורבות סעודית בהר הבית במסגרת "עסקת המאה" הכניסו ללחץ את הירדנים למרות שהם טוענים כי מדובר ב"ספין פוליטי" שמטרתו להפעיל עליהם לחץ שלא להתעמת עם ישראל בנושא הר הבית.
תוכנית "עסקת המאה" שפורסמה לא הזכירה שום שינוי במעמד ירדן בהר הבית אך כזכור ירדן לא קיבלה את התוכנית ומתנגדת לה בתוקף.
גורמים בווקף המוסלמי אומרים כי "אין עשן בלי אש" וכי ירדן צריכה לפקוח עינים ולעמוד על המשמר בכל הקשור ל"עסקת המאה" והניסיונות לתת לסעודיה תפקיד כלשהו בירושלים.
הירדנים צריכים לדעת כי ההסכמה הישראלית לתת להם מעמד מיוחד כאפוטרופוס של המקומות הקדושים בירושלים יכולה להפוך לבומרנג, אם הם יבטלו את הסכם השלום עם ישראל בתגובה לסיפוח הם יפגעו במעמד המיוחד שיש להם בהר הבית בהתאם להסכם, ישראל יכולה לסגת מההכרה שלה במעמדם המיוחד בירושלים והדבר יפגע בהם קשות ויחזק את מעמדה של סעודיה, לכן, הירדנים נזהרים מאוד באיומיהם על ישראל, הם שומרים על עמימות ונמנעים מלהזכיר במפורש את אפשרות ביטול הסכם השלום עם ישראל במקרה של סיפוח שטחים בגדה, הם מעדיפים להשתמש בביטויים מעורפלים כמו "התנגשות גדולה" , אליבא דהמלך עבדאללה, או "השלכות הרות אסון" כפי שאמר שר החוץ הירדני איימן צפדי.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי