היחלשות משטרו של הנשיא אסד

סימנים ראשונים להיחלשותו של הנשיא בשאר אסד על רקע המצב הכלכלי הקשה והתחדשות ההפגנות נגד המשטר בדרום המדינה.
הממשל האמריקני מגלה נחישות בישום הסנקציות הכלכליות על המשטר הסורי, דבר שיעכב גם את שיקומה של המדינה מנזקי מלחמת האזרחים.
על פי דיווחים המגיעים מסוריה, ישנם סימנים ראשונים להיחלשותו של משטרו של הנשיא בשאר אסד, למרות ניצחונו הצבאי במלחמת האזרחים בסיוען של איראן, רוסיה וחזבאללה.
אחד הסימנים להיחלשות המשטר הסורי הינו התחדשות ההפגנות נגד המשטר באזור דרעא וסווידאא' בדרום המדינה, זהו האזור שממנו פרצה לראשונה ב-2011 האינתיפאדה נגד משטרו של בשאר אסד שהפכה למלחמת אזרחים עקובה מדם.
על פי גורמים סורים, הנשיא בשאר אסד מאבד גם תמיכה בקרב בני העדה העלווית שאליה הוא משתייך והמהווה רק כ-11 אחוזים מתושבי סוריה, זוהי העדה השלטת והיא ממורמרת מאוד מאופן התנהלותם של בשאר אסד ורעייתו אסמא ומהסכסוך שלהם עם המיליארדר ראמי מח'לוף.
המצב הכלכלי הקשה בסוריה משפיע על העדה העלווית שמהווה את בסיס התמיכה של משפחת אסד, לראמי מח'לוף יש יותר פופולאריות בקרב בני העדה מאשר לבשאר אסד והוא הקפיד במשך השנים לחלק סיוע כספי לעניים ולנפגעי המלחמה מבני העדה באמצעות אגודת הצדקה שהקים הנקראת "אלבוסתאן".
רעיית הנשיא, אסמא אלאסד, המשתייכת למשפחת אלאח'ראס שהינה ממוצא סוני ולא עלווי, הצליחה לדחוק את רגליו של ראמי מח'לוף מאגודת הצדקה "אלבוסתאן" ולהשתלט עליה אך הדבר לא פגע במעמדו העדתי והחברתי של ראמי מח'לוף.
הזעם בין בני העדה כלפי משפחת אסד גובר, הנשיא הסורי עסוק בקרבות עם ראמי מח'לוף על מיליארדי דולרים המוסתרים בחשבונות סודיים בחו"ל בעוד מצבה של העדה העלאווית קשה בגלל המצב הכלכלי, האבטלה והעוני.
כניסתו לתוקף של "חוק קיסר" האמריקני בשבוע שעבר הביאה לגל ראשון של סנקציות על 39 אישים וגופים סורים ובראשם הנשיא בשאר ורעייתו והגבירה את החששות מפני העתיד.
המשטר הסורי נכנס לשלב חדש לאור הסנקציות האמריקניות החדשות, ממשל טראמפ מוכיח כי איננו חושש מלהתעמת עם "ציר הרשע", בשאר אסד ניצח מבחינה צבאית במלחמת האזרחים אך הוא עלול להפסיד בעימות הכלכלי מול ארה"ב, הוא יצטרך לחשב מסלול מחדש.
כל מדינה ערבית או זרה שתרצה לסייע כלכלית למשטרו של בשאר אסד מסתכנת בכך שיוטלו עליה סנקציות אמריקניות.
בשנה הבאה אמורות להתקיים בסוריה הבחירות לנשיאות, בשאר אסד מתכוון להתמודד אך לא ברור מה יהיה מצבה הכלכלי של סוריה בעוד שנה, נוכח כניסתו לתוקף של "חוק קיסר", והאם הבחירות יתקיימו במועדן.
התקוממות הדרוזים בסווידאא'
לבני העדה הדרוזית באזור סוודאא' בדרום סוריה הייתה עמדה נייטרלית כלפי המשטר הסורי במשך שנות מלחמת האזרחים אולם המצב השתנה והם מתקוממים כעת נגד המשטר.
השינוי נובע מכך שהמשטר הפקיר אותם לפני כשנתיים כאשר פעילים של דאע"ש חטפו נשים דרוזיות כבנות ערובה, המשטר הסורי דחה את דרישות החוטפים דבר שהביא למותה של אחת הנשים הדרוזיות.
כמו כן נרצח השיח' ווחיד אלבלעוס ע"י תומכי המשטר הסורי והעדה הדרוזית קיבלה החלטה שלא לאפשר לצעירי העדה להתגייס לשורות הצבא הסורי.
סיבה נוספת למתיחות ביחסים בין הדרוזים למשטרו של בשאר אסד הינה פעילות של ארגוני צדקה איראניים באזור סווידאא' המנסים להפיץ את דת השיעה בקרב הדרוזים.
התדרדרות היחסים בין המשטר לדרוזים באזור סווידאא' הביאה לכך המשטר הפסיק לספק את מוצרי המזון הבסיסיים לעיר סווידאא' והתנה זאת בהסגרת הצעירים שהתחמקו משירות צבאי.
המצב הכלכלי התדרדר באזור, מחירי המזון והדלק עלו, שער הלירה הסורית נשחק ומחיר הדולר עלה, הדבר הביא להתחדשות ההפגנות הקוראות להפלת משטרו של בשאר אסד.
בתגובה, חידש המשטר הסורי את פעילות "השביחה", המליציות האזרחיות המשתייכות למפלגת הבעת' הסורית, שהחלה לדכא באכזריות את ההפגנות ולבצע מעצרים.
על פי גורמים סורים,המשטר הסורי מאשים את הדרוזים באזור סווידאא' בקשר עם הדרוזים בישראל ובריגול לטובת ישראל.
אתר האינטרנט "אלאומה" דיווח ב-19 ביוני כי ההפגנות האחרונות בסווידאא' נגד המשטר קשורות גם לדרישה לשחרר  2172 עצורים מבני המחוז ממתקני המעצר של המשטר, על פי דיווח של ארגון סורי לזכויות האדם, 37 מהעצורים מתו מעינויים.
המשטר הסורי מייחס חשיבות רבה לדיכוי הפגנות נגדו באזור סווידאא' מחשש שהן יתפשטו למקומות נוספים במדינה נוכח ההחרפה במצב הכלכלי.
נחישות אמריקנית
השלב הראשון של הסנקציות האמריקניות על משטרו של בשאר אסד כבר יצא לדרך אבל זו רק המנה הראשונה ממה שמתכנן ממשל טראמפ.
הממשל מנסה באמצעות סנקציות מדיניות וכלכליות לאלץ את ממשלת סוריה להפסיק את התקפותיה על האזרחים הסורים לכבד את זכויות האדם.
האמריקנים רוצים לאלץ את בשאר אסד ליישם את ההחלטות הבינלאומיות בעניין סוריה ובמיוחד את החלטה 2254  של האו"ם הקוראת להקמת ממשלת מעבר ושינוי המשטר הסורי בדרכי שלום, כמו כן דורש הממשל את הוצאת הכוחות האיראניים מסוריה.
ישום "חוק קיסר" יעכב את שיקומה של סוריה, רוסיה ובשאר אסד תכננו לאפשר למדינות וחברות מסחריות להשקיע סכום של כ-400 מיליארד דולר כדי לשקם את המדינה מנזקי מלחמת האזרחים וכל תהליך השיקום אמור עתה להידחות למועד בלתי ידוע.
ארה"ב כועסת על ההתקרבות בין איחוד האמירויות לבין סוריה, איחוד האמריויות פתח מחדש את השגרירות שלו בדמשק ומשלחת רשמית שלו ביקרה באחרונה בדמשק.
גורמים אמריקנים אומרים כי ארה"ב לא תהסס להטיל סנקציות על איחוד האמירויות אם ימשיך בתמיכה ובקשרים עם משטרו של בשאר אסד.
לדבריהם, מדובר במדיניות ארוכת טווח, אם הנשיא טראמפ יזכה בחודש נובמבר בתקופת כהונה נוספת, סביר להניח שמצבו של הנשיא בשאר אסד רק יחמיר.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי