הר הבית והסיפוח

מאז נפתח מתחם הר הבית מחדש הצליחה המשטרה להחליש את כוחו של הווקף המוסלמי ולצמצם את פעילות ההסתה במקום.
לקראת הסיפוח המתקרב של שטחים בגדה מתכננות ירדן והרש"פ להתסיס את האווירה בהר הבית ובמזרח ירושלים ולשווק מחדש את סיסמת השקר כי "מסגד אלאקצא בסכנה".
אחת מהערכות היסוד של מערכת הביטחון הישראלית היא שהירדנים והפלסטינים ינסו להשתמש בסיסמת השקר של "מסגד אלאקצא בסכנה" במסגרת פעולות ההתנגדות שלהם לתוכנית הסיפוח הישראלית בגדה והניסיון לסכל את תוכנית "עסקת המאה" של טראמפ.
מתחם הר הבית הינו אחד המקומות הרגישים ביותר במזה"ת שעיני כל העולם הערבי והמוסלמי נשואות אליו,כל אירוע קטן במתחם מנופח מייד על ידי מערכת התעמולה הפלסטינית של הרש"פ ושל חמאס והירדנים מוסיפים שמן למדורה.
לכן, על פי הערכות מודיעיניות, כבר בימים הקרובים, לאחר שהנשיא טראמפ יתן "אור ירוק" לסיפוח, יתחילו ירדן, הרש"פ וחמאס לנסות ולחמם את האווירה במתחם הר הבית.
התנגשויות של מתפללים מוסלמים עם כוחות המשטרה בהר הבית או עם האזרחים הישראלים המבקרים במקום, עלולות להפוך לניצוץ או לנפץ שיצית את חבית חומר הנפץ.
התלקחות בהר הבית עלולה להביא לחידוש מיידי של פיגועי הבודדים בירושלים, באמצעות פיגועי דקירה או פיגועי דריסה ולגל של הפרות סדר בשכונות הערביות במזרח ירושלים.
לכן,משטרת מחוז ירושלים בפיקודו של ניצב דורון ידיד פעלה נכון מאז נפתח מתחם הר הבית מחדש לאחר שהיה סגור במשך תקופה ארוכה, בתיאום בין ממשלת ישראל לממשלת ירדן,בגלל מגיפת הקורונה.
מבדיקה שערכתי עולה כי משטרת ירושלים הוציאה 52  צווי הרחקה ממתחם הר הבית לתקופות זמן הנעות בין שבוע ימים ל-4 חודשים.
הצווים האלה נמסרו לפעילים פלסטינים שחשודים בהסתה וליבוי היצרים בהר הבית במטרה להביא למהומות דמים, בין אלה שקיבלו את צווי ההרחקה מהמתחם: השיח' עכרמה צברי, ראש המועצה המוסלמית העליונה שהורחק ל-4 חודשים, פקידים ושומרים של הווקף המוסלמי, פעילות של ארגון "אלמוראבטאת" שהוצא מחוץ לחוק ופעילים של תנועת פת"ח.
היחלשות כוחו של הווקף
ההוכחה הטובה לכך שמשטרת ירושלים פעלה נכון להרגעת הרוחות בהר הבית,באה דווקא מכיוונו של השיח' עכרמה צברי , ראש המועצה המוסלמית העליונה.
בראיון שהוא העניק ב-21 ביוני לאתר "ערבי 21" של תנועת האחים המוסלמים, התלונן השיח' עכרמה צברי כי בגלל פעילות המשטרה, הווקף המוסלמי איבד מכוחו ונחלש בהר הבית, במיוחד בכל מה שקשור למתחם שער הרחמים שם פועלת המשטרה בתקיפות נגד הווקף.
מתחם הר הבית נפתח מחדש ב-31 במאי לאחר שהיה סגור במשך 69 ימים, גורמים בווקף המוסלמי מציינים כי המשטרה החלה להנהיג כללים חדשים במתחם.
א.המשטרה מפנה מראש את השבילים הפנימיים במתחם שבהם אמורים לצעוד המבקרים הישראלים ורק אח"כ מכניסה אותם למתחם ובכך מונעת חיכוך עם המתפללים המוסלמים.
ב. המשטרה מונעת משומרי הווקף המוסלמי ומהמתפללים המוסלמים לצלם ולתעד את פעילות המבקרים הישראלים במתחם, מי שמפר את הדבר נעצר ומורחק מהר הבית.
ג.מניעה ממתפללים מוסלמים להתפלל באזור שער הרחמים.
גורמים בווקף המוסלמי טוענים כי המדיניות החדשה של המשטרה איננה קשורה רק לעניין השמירה על ההסדר הציבורי אלא היא חלק ממדיניות כוללת יותר של השתלטות ישראלית על מתחם הר הבית כחלק ממגמת ישראל ליישם את "עסקת המאה" ולספח שטחים במזרח ירושלים ובגדה המערבית.
גורמים ביטחוניים בכירים דוחים על הסף את הטענה הזו של הווקף ואומרים כי המשטרה איננה מעורבת בפוליטיקה ובקביעת המדיניות, היא רק מבצעת את הנחיות הדרג המדיני ונוקטת צעדים למנוע הסתה ואלימות בתוך מתחם הר הבית.
משבר הקורונה חשף את חולשת הירדנים והפלסטינים בהר הבית:
א.ישראל קיבלה מחדש הכרה כריבון במתחם והירדנים נאלצו לתאם עמה את סגירת המתחם בגלל מגיפת הקורונה ואת פתיחתו מחדש, בכך קיבלה ישראל מעמד בניהולו של המתחם.
ב.ישראל סגרה לראשונה מאז 1967 את 6 שערי מתחם הר הבית בפני פקידי הווקף,בגלל מגיפת הקורונה, וניתקה אותם מהמתחם במשך 69 ימים.
ג. ברגע שנפתח המתחם מחדש חודש עיקרון השוויון כי המתחם פתוח למתפללים מוסלמים ולכניסת מבקרים ישראלים כאחד.
לאן פני הדברים?
השיח' עכרמה צברי טוען כי הוא נותר לבדו במערכה נגד ישראל ובשמירה על מסגד אלאקצא, הפלסטינים מנסים לחדש את קמפיין "תפילת השחר הגדול" בהר הבית אך נתקלים בקשיים רבים בגלל פעילות המשטרה האינטנסיבית במתחם.
עם זאת, ההודעה הצפויה בקרוב על "אור ירוק" אמריקני לישראל לבצע את הסיפוח של חלקים מהגדה מזרימה דלק נוסף על המצב הנפיץ ממילא.
גל ההסתה הירדני והפלסטיני נגד הסיפוח לא ידלג על הר הבית, למרות שהסיפוח בגדה איננו קשור להר הבית הרי שהם מנסים לקשור אותו למעמדו של מסגד אלאקצא בכל מחיר כדי להשתמש במוטיב "אלאקצא בסכנה" לצורך ההסתה נגד ישראל.
במזרח ירושלים פועל "גרעין קשה" פלשתיני שמסית נגד ישראל,מתסיס את השטח ומנסה לפגוע בריבונות ישראל בהר-הבית ובמזרח העיר. ה"גרעין הקשה" הפלשתיני מורכב מהאישים הבאים:
אנשי דת מוסלמים: השיח’ עכרמה צברי ראש המועצה המוסלמית העליונה ודרשן מסגד אל-אקצא.
השיח’ עבד אלעט’ים סלהב, ראש מועצת הווקף וסגנו השיח’ נאג’ח בכיראת.
עדנאן ע’ית’ מושל מחוז ירושלים.
פאדי אלהדמי השר לענייני ירושלים.
פעילי פתח בכירים: בילאל א-נטשה ראש הוועידה העממית של פתח, שאדי מטור מזכ"ל פתח, נאצר קוס ראש מועדון האסיר הפלשתיני, אחמד אלעבאסי מזכ"ל פתח בסילואן.
לקראת הסיפוח הצפוי של שטחים בגדה ונוכח החרפת היחסים עם הרש"פ שמתבטאת כרגע בהפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל ונוכח ההסלמה ההצהרתית של ירדן , ישראל חייבת להקשיח את מדיניותה כלפי "הגרעין הקשה" הפלשתיני במזרח ירושלים שהוא היוזם, המסית והמערער את היציבות הביטחונית במזרח ירושלים ופוגע גם במרקם חיי היום יום של התושבים הפלשתינים עצמם שרוצים שקט ופרנסה בישראל.

הגיע הזמן שהדרג המדיני יטפל ביד קשה בקומץ של פעילים בכירים של פת"ח במזרח העיר שפועלים לערער את היציבות הביטחונית והריבונות הישראלית.
בסך-הכל מדובר ב-5 או 6 פעילים בכירים של פתח שגירושם מירושלים לרמאללה לתקופה ממושכת יביא לרגיעה ביטחונית משמעותית במזרח העיר ויחזק את ההרתעה הישראלית.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי