גוברת המעורבות של טורקיה וקטאר בעניין הפלסטיני

 

מצרים זועמת על הרש"פ וחמאס על כך שהרחיקו אותה מהתיווך ביניהן על פיוס והעבירו את שיחות המשא ומתן מקהיר לטורקיה.

הרש"פ וחמאס דנות בעריכת בחירות בשטחים ללא הסכמת ישראל,למרות ההתקרבות לציר של טורקיה וקטאר הרש"פ וחמאס אינן יכולות לוותר על הקשר עם מצרים.

 

 

משהו לא טוב קורה ביחסים של הרש"פ וחמאס עם מצרים, אחרי שחמאס הרחיקה את המודיעין המצרי לפני כחודש מהתיווך בינה לבין ישראל על הבנות הרגיעה החדשות והעניקה את התפקיד לשגריר הקטארי מוחמד אלעמאדי, היא החליטה הפעם, בתיאום עם הרש"פ, לקיים את שיחות הפיוס בין פת"ח לחמאס באיסטנבול שבטורקיה תחת חסותו של הנשיא ארדואן, במקום בקהיר שאירחה באופן מסורתי מאז 2007 את השיחות האלה.

המצרים זועמים, סימן ראשון לכך ניתן בתחילת השבוע כשאמצעי התקשורת המצרים הרשמיים חידשו, לאחר הפסקה של  3 שנים, את ההתקפה התקשורתית על חמאס והאשימו אותה בטרור, שחיתות, צביעות והתנגדות לכל פיתרון ראוי לבעיה הפלסטינית.

ההתנהגות של מחמוד עבאס ביחס למצרים איננה ברורה, הוא איננו יכול להרשות לעצמו לריב עם הנשיא א-סיסי, האם הוא עושה זאת בגלל שיריבו הפוליטי המר מוחמד דחלאן, יועצו של יורש העצר של אבו דאבי השיח' מוחמד בן זאיד, הוא חביבו של הנשיא א-סיסי?

 תהליך הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב, שהניב עד כה שני הסכמים עם בחריין ואיחוד האמירויות, הביא להתרחקות של חמאס והרש"פ ממצרים והתקרבותן לציר טורקיה-קטאר, המזוהה עם תנועת "האחים המוסלמים", הפועל לחזק את השפעתו באזור.

הרש"פ זנחה את הקשר שלה עם הציר הערבי המתון הכולל את מצרים, סעודיה ואיחוד האמירויות והיא מפלרטטת עם ציר "האחים המוסלמים: הכולל את טורקיה וקטאר, חמאס ממשיכה בקשר שלה עם איראן אך מטפחת גם את הקשר עם טורקיה וקטאר, היא רוצה להרוויח מכל הכיוונים.

 

 

השלכות הסכמי הנורמליזציה

 

 

תהליך הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערביות ומוסלמיות נמצא בתנופה והביא לשתי התפתחויות מיידיות:

התקרבות בין פת"ח לחמאס והגברת המעורבות של טורקיה וקטאר בבעייה הפלסטינית.

 לראשונה, מאז 2007 לאחר שתנועת חמאס השתלטה על רצועת עזה, מארחת טורקיה בשטחה מפגש פיוס גדול בין תנועת פת"ח לתנועת חמאס, עד כה אירחה מצרים באופן מסורתי בקהיר במשך 14 שנים רצופות את שיחות הפיוס האלה והיא הייתה נותנת החסות הראשית שלהן.

 בראש המשלחת פת"ח לשיחות הפיוס באיסטנבול עומדים ג'בריל רג'וב ורוחי אלפתוח ובראש משלחת חמאס אסמעיל הנייה וסגנו צאלח אלעארורי.

השיחות עוסקות בניסיון נוסף להביא לפיוס לאומי, בצל תהליך הנורמליזציה ו"עסקת המאה" של הנשיא טראמפ, וליישם את ההמלצות של ועידת ביירות מלפני כשבועיים.

לקראת השיחות באיסטנבול שוחח יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בטלפון עם נשיא טורקיה ארדואן וביקש את עזרתו לסייע לשתי המשלחות להגיע להסכם שיאפשר עריכת בחירות בשטחים.

האם חמאס והרש"פ איבדו את אמונן במצרים אחרי שהנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי בירך על הסכמי הנורמליזציה בין ישראל לבחריין ולאיחוד האמירויות?

קשה להאמין, הרש"פ וחמאס קשורות באינטרסים שונים למצרים ויקשה עליהן מאוד להתנתק ממנה, הן רוצות להרוויח מכל הכיוונים.

חמאס ופת"ח כבר הגיעו להסכמה על פתיחה ב"התנגדות עממית" נגד ישראל בשטחי הגדה המערבית והסכימו על הקמתה של "הנהגה מאוחדת" של כל הפלגים הפלסטינים שתכווין אותה, בשיחות באיסטנבול הן ינסו להגיע להסכמה על מתווה הבחירות וצירוף חמאס והג'יהאד האסלאמי לאש"פ ולמוסדותיו.

 

האם פת"ח וחמאס יגיעו לפיוס?

 

למרות ההתנגדות המשותפת של פת"ח וחמאס לתהליך הנורמליזציה ו"עסקת המאה" של טראמפ וההתקרבות ביניהן, קשה עדיין לראות אותן מגיעות להסכמה מלאה על פיוס לאומי.

קיימת חשדנות הדדית וחוסר אמון גדול בין שני הצדדים, בחמאס חוששים כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס משתמש בשיחות הפיוס כדי להשיג לגיטימציה למעמדו, אך בפועל הוא לא יהיה מוכן להתחלק עם חמאס בעוגה השלטונית.

 מאידך גיסא בפת"ח חוששים כי חמאס חותרת לדריסת רגל בשטחי הגדה כדי שתוכל הפיל את שלטון הרש"פ כפי שעשתה ברצועת עזה ב-2007 וכי היא תזייף את תוצאות הבחירות ברצועת עזה מכיוון שהיא שולטת בה בכוח הנשק.

גורמים בחמאס אומרים כי חמאס דורשת שליש מהמושבים במל"פ, יצוג בועד הפועל ובמועצה המרכזית של אש"פ ויצוג בשגרירויות בחו"ל.

על פי דיווח של עיתון "אלאח'באר" הלבנוני ב-22 בספטמבר, תנועת חמאס דורשת בחירות כלליות בו זמניות לנשיאות, לפרלמנט ולמל"פ ואילו תנועת פת"ח דורשת בחירות בשלבים: תחילה בחירות לפרלמנט, אח"כ לנשיאות ורק בסוף התהליך בחירות למל"פ.

מחמוד עבאס רוצה לוודא שאם חמאס תזייף את הבחירות ברצועת עזה הוא יוכל לעצור את התהליך באיבו.

תנועת פת"ח גם דורשת שהבחירות יתקיימו בשיטת הייצוג היחסי וכי תוקם ממשלת אחדות לאחר הבחירות.

צריך לזכור כי תנועת "האחים המוסלמים" רואה בהקמת הישות החמאסית העצמאית ברצועת עזה הישג היסטורי שאין לוותר עליו ובסיס להשתלטות עתידית ממנה על מצרים ושטחי הגדה המערבית, האם היא תסכים לפיוס שמשמעותו חזרת הרש"פ לרצועת עזה? האם הזרוע הצבאית של חמאס תסכים להתפרק מנשקה ולמסור אותו לרש"פ?

 

מחמוד עבאס משחק באש

 

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הנמצא בעמדת חולשה, שחש שמדינות ערב בגדו בו והלכו לנורמליזציה עם ישראל, בניגוד להחלטות הליגה הערבית ויוזמת השלום הערבית, מנסה כעת לקבל גיבוי ועזרה מטורקיה ומקטאר ולאותת לליגה הערבית שבגדה בו כי יש לו אופציות אחרות.

 הציפייה שלו היא שקטאר תסייע לו להתגבר על המצוקה הכספית של הרש"פ  ותעניק לו הלוואה של 500 מיליון דולר כדי שיוכל לשלם משכורות לעשרות אלפי פקידי הרש"פ.

טורקיה וקטאר מחפשות הישג בדמות הסכם פיוס לאומי בין פת"ח לחמאס כדי לנפנף בו מול מדינות ערב המתונות כמשקל נגד להסכמי הנורמליזציה שבחריין ואיחוד האמירויות חתמו עם ישראל.

מחמוד עבאס משחק באש, ארגוני חמאס והגי'האד האסלאמי מוגדרים כארגוני טרור, החבירה שלו אליהם היא הפרה של הסכמי אוסלו, על פי ההסכמים האלה אסור לארגוני טרור להשתתף בבחירות, ישראל חרגה פעם אחת מההסכמים האלה והתירה ב-2006 לחמאס להשתתף בבחירות לפרלמנט, תחת לחץ של הנשיא בוש, והתוצאה הייתה עגומה, חמאס ניצחה בבחירות וניצלה זאת שנה לאחר מכן להשתלט בכוח על רצועת עזה.

ספק רב אם ישראל תאשר קיום בחירות בשטחים ובמזרח ירושלים כדי שייבחרו נציגים המתנגדים לתהליך הנורמליזציה, לתוכנית "עסקת המאה" ושחלקם מתנגדים אף לקיומה של מדינת ישראל, זו איננה יכולה להיות כתובת למשא ומתן מבחינת ישראל וארה"ב.

דובר פת"ח אוסאמה קוואסמה אמר אמש בטלוויזיה הפלסטינית הרשמית כי פת"ח וחמאס דנות בדרכים לעקוף את ישראל ולקיים את הבחירות גם ללא הסכמה ישראלית, נראה כי מחמוד עבאס מתכונן לאפשרות של עימות עם ישראל בנושא הבחירות בשטחים והעמדתה בפני עובדה מוגמרת, בכיר אש"פ צאיב עריקאת אמר כי אם יוסכם בין פת"ח לחמאס על בחירות יפרסם מחמוד עבאס צו נשיאותי הקובע את מועדן.

 

גורמי ביטחון בכירים בישראל מעריכים בסבירות גבוהה כי למרות ההתקרבות של הרש"פ וחמאס לטורקיה הן לא יעזו להתנתק ממצרים אשר מצידה איננה מתכוונת לאפשר שום פעילות טורקית ברצועת עזה.

טורקיה נחשבת לאוייב בעיני השלטון המצרי, רצועת עזה היא "החצר האחורית" של מצרים ויש לה חשיבות רבה מבחינת הביטחון הלאומי המצרי.

 

 

 









 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי