תנועת חמאס דורשת שותפות עם הרש"פ בשליטה על שדה הגז מול חופי עזה

מחלוקת חדשה בין הרש"פ לתנועת חמאס על השליטה בשדה הגז הטבעי מול חופי רצועת עזה. הרש"פ חתמה על הסכם עם מצרים על פיתוח שדה הגז הטבעי ותנועת חמאס רוצה להיות מעורבת בשליטה על המשאבים הטבעיים בטענה לחשדות של שחיתות במנגנוני הרש"פ.  

ביום 21 בפברואר הגיע שר האנרגיה המצרי טארק אלמלא למוקאטעה ברמאללה ובטקס רשמי בהשתתפות יו"ר הרש"פ נחתם הסכם פיתוח שדה הגז "עזה מארין" מול חופי עזה.

ההסכם הוא בין קרן ההשקעות של הרש"פ ואיחוד הקבלנים CCC לבין חברת הגז המצרית "איגאס", מהצד המצרי חתם עליו מג'די ג'לאל ראש החברה המצרית  ומן הצד הפלסטיני מוחמד מוצטפא, יועצו הכלכלי של יו"ר הרש"פ וראש מועצת המנהלים של קרן ההשקעות הפלסטינית.

על פי מחקר שעשה החוקר הפלסטיני אברהים מוסלם, מול חופי עזה יש בים עתודות גז גדולות  שהפקתם השנתית יכולה להגיע לרווח של 4.5 מיליארד דולר בשנה. מדובר באוצרות טבע חשובים ביותר שתנועת חמאס רוצה לשים את ידה עליהם, במיוחד לאור העובדה שהם נמצאים בים מול חופי הרצועה שבה היא שולטת באופן מלא, אולם הרש"פ הקדימה אותה והשתלטה עליהם. בכל מקרה, הפקת הגז הטבעי מלב ים מצריכה את אישורה של ישראל והתיאום עמה מכיוון שהיא זו ששולטת במרחב הימי.

בחמאס מאשימים את הרש"פ כי היא השתלטה על שדה הגז הטבעי מול חופי הרצועה  ולא מאפשרת לאף פלג פלסטיני להתערב בנושא, תנועת חמאס טוענת כי במנגנוני הרש"פ קיימת שחיתות ולכן היא רוצה להיות מעורבת בפיתוח שדה הגז מול חופי הרצועה.

לפיתוח שדה הגז מול חופי עזה תהיה השפעה גדולה על מגזר האנרגיה הפלסטיני ובפתרון משבר האנרגיה שרצועת עזה סובלת ממנו, כמו כן הגז הטבעי דרוש לתחנת הכוח ליצור חשמל בג'נין, הפקת הגז הטבעי תחזק את העצמאות הכלכלית של הרש"פ וההסתמכות על משאבים לאומיים במגזר האנרגיה.

הרש"פ ומצרים חתמו על מסמך הגברת שיתוף הפעולה הבילטראלי עם שאר המדינות החברות במועדון הגז הטבעי של הים התיכון,כולל ישראל, כדי לזרז את פיתוח שדה הגז  הטבעי.

 

העימות בין חמאס לרש"פ

בעקבות חתימת הסכם ההבנות בין הרש"פ למצרים בנושא פיתוח שדה הגז מול חופי הרצועה, צייץ בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק בחשבון הטוויטר שלו את הדברים הבאים:

"רצועת עזה  צריכה להיות מיוצגת בכל הסכם הבנות על שדות גז בחופיה,אם רצועת עזה  נאלצת לייבא גז מישראל עבור תחנת הכוח שלה היחידה ברצועת עזה, אסור לנו לעמוד בחיבוק ידיים כשאוצרות הטבע שלנו מתרחקים מאתנו, אנו צריכים לדעת את פרטי ההסכם שנחתם על ידי קרן ההשקעות של הרש"פ".

 בעקבות הציוץ, הגיב חוסיין א-שיח' בחשבון הטוויטר שלו את הדברים הבאים: "ההסכמים נחתמים בין מדינות ולא עם תנועות או ארגונים, "פלסטין" היא חברה במועדון הגז הטבעי של הים התיכון".

ואילו דובר פת"ח מוניר אלג'אע'וב הגיב גם הוא בציוץ משלו: "מי שאיבד את העושר האמיתי של רצועת עזה, שהוא הנוער של הרצועה, ודחף אותו למוות ולהתאבדות במשך שנים ארוכות אסור לו היום לדבר על צינור גז בדרך לפלסטין".

בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק לא הירפה והטיח בציוץ נוסף את האמת בפניהם של בכירי פת"ח: "ידיעת פרטי ההסכם פירושה שקיפות, והשקיפות נדרשת בכל מדינה ובמיוחד ברש"פ שאין עליה פיקוח, הפקנו את הלקחים מהקמת תחנת החשמל ברצועה ומהיקף השחיתות שהיה בחוזים להקמתה".

מאבקי הכוח בין הרש"פ לחמאס על השליטה ועל הרווחים שיופקו משדה הגז מול חופי עזה ימשכו, גם ארגון החזית העממית הצטרף לקריאת חמאס לחשוף את הסכם פיתוח שדה הגז לציבור הרחב, תנועת חמאס לא תוותר בעניין כה חשוב שיש לו השלכה ישירה על החיים ברצועה,לאור השחיתות במנגנוני הרש"פ, תנועת חמאס חוששת מהאפשרות של  שחיתות גם בעסקה הזו  ודורשת שקיפות כספית, ספק רב אם היא תקבל אותה ואנו רק בתחילת התהליך, בכל מקרה לחמאס יש אפשרות לטרפד את הפקת הגז הטבעי משדה הגז בים באמצעות טרור ופיגועים, המאבק בינה לבין הרש"פ על השליטה בשדה הגז רק החל.

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי