המריונטה של ח'מינאי ו"משמרות המהפכה" באיראן

נשיא איראן החדש אברהים ראיסי יהיה קבלן הביצוע של מדיניות המנהיג העליון עלי ח'מינאי ושל "משמרות המהפכה".אברהים ראיסי נמצא בפני שורה של אתגרים מדיניים כלכליים ובראשם הסרת הסנקציות, שיקומה הכלכלי של איראן וחיזוק פרוייקט הגרעין האיראני.

כל מי שהיו לו ציפיות באיראן, אם בכלל היה מישהו כזה, שבחירת נשיא חדש תביא לשינוי לטובה במדיניותה של איראן ולכניסה לעידן חדש, יכול להנמיך מייד את הציפיות האלה או להעלימן, המשטר האיראני איננו עומד להשתנות בעקבות בחירתו של אברהים ראיסי לנשיא החדש של הרפובליקה האסלאמית, הוא ישאר משטר דתי קיצוני דיקטטורי עם שאיפות ותוכניות התפשטות במזרח התיכון והפצת רעיונות המהפכה הח'ומייניסטית.


בחירתו של אברהים ראיסי לנשיא החדש של איראן לא תביא שום טוב לאזרחי איראן, הנשיא החדש, שהינו בובה של המנהיג העליון עלי ח'מינאי ועושה דברם של "משמרות המהפכה", צפוי להגביר את הדיכוי של אזרחי איראן , לא לחינם הוא זכה לתואר "התליין מטהרן" בגלל אחריותו להרג אלפי אזרחים אייראנים שהתנגדו למשטר ונעצרו לאחר מלחמת איראן –עיראק.

תוצאות הבחירות לנשיאות היו צפויות וידועות מראש,המנהיג העליון ח'מינאי חיפש מועמד שיהיה צייתן ושמרן, מישהו שיבלום את "המחנה הרפורמיסטי" ואת השאיפות של הדור הצעיר האיראני ויבצע את מדיניותו בקפדנות וללא עוררין.


אברהים ראיסי הוא חסר כריזמה ויהיה עבד נאמן של המנהיג העליון ח'מינאי ושל "משמרות המהפכה", הוא ידוע בנאמנותו למנהיג העליון, דבר שעשוי גם לסלול עבורו בהמשך את הדרך להיות יורשו.


גולת הכותרת של בחירתו של אברהים ראיסי לנשיא איראן היא כניסתה של איראן לשלב חדש, והשתלטות הזרם השמרני על הרשות המבצעת, בפעם הראשונה מאז מותו של ח'ומייני, מחולל המהפכה האסלאמית, יהיו שלוש הרשויות : המחוקקת, המבצעת והשיפוטית בידי "משמרות המהפכה" תחת פיקוח צמוד של המנהיג העליון עלי ח'מינאי.


אברהים ראיסי נמצא בפני כמה אתגרים בתחומים המדיניים, הצבאיים והכלכליים.

א.המשא ומתן על החזרה להסכם הגרעין- הדעות על כך חלוקות, פרשנים בעולם הערבי גורסים כי המשא ומתן בשיחות וינה יושלם עד ה-3 באוגוסט לפני כניסת הממשלה החדשה באיראן, אולם יש כמה פרשנים באיראן שמעריכים כי המנהיג העליון ח'מינאי לא יתן לנשיא היוצא חסן רוחאני את האפשרות לקבל קרדיט ולסכם את המשא ומתן עם המעצמות על חזרה להסכם הגרעין והסרת הסנקציות,כזכור, הנשיא האמריקני ג'ו ביידן לחוץ מאוד לסיים את המשא ומתן במהירות כדי להסיר את הסוגייה מעל השולחן ולשוב ולטפל בבעיות הפנימיות של ארה"ב.


ההערכה של כמה פרשנים איראניים היא שהנושא יעבור לטיפולו של הנשיא החדש אברהים ראיסי שיכנס לתפקידו ב-3 באוגוסט.


אתמול אמר הנשיא הנבחר ראיסי כי על ארה"ב לחזור להתחייבויותיה במסגרת הסכם הגרעין מכיוון שהיא זו שנטשה אותו מלכתחילה והיא חייבת להסיר את הסנקציות מעל איראן.


בכל מקרה, אברהים ראיסי מגלה חשדנות גדולה מאוד כלפי המערב ואם הוא זה שיצטרך להשלים את המשא ומתן בוינה על חזרה להסכם הגרעין, הוא יקים צוות חדש למשא ומתן שיאמץ גישה נוקשה יותר.


על פי הערכות המודיעין הישראלי, ראיסי יפעל לחיזוק פרוייקט הגרעין האיראני.

ב. ההתמודדות עם המצב הכלכלי הקשה-המצב הכלכלי באיראן הוא קשה מאוד ומחייב פתרונות מדיניים כדי להביא לשיפור כלכלי מהיר שאזרחי איראן ירגישו בו בחיי היום יום. אברהים ראיסי יצטרך להתמודד עם הנושאים הבאים:אינפלציה ונסיקת מחירים, הסרת הסנקציות הכלכליות שהטילה ארה"ב, מלחמה בשחיתות במנגנוני השלטון, נזילות כלכלית והתמודדות עם משבר הקורונה והאבטלה.

ג.מעמדה האזורי של איראן-אברהים ראיסי צפוי להמשיך את המדיניות של המנהיג העליון ח'מינאי ושל "משמרות המהפכה" בכל הקשור למגמות ההתפשטות של איראן במזרח התיכון וחיזוק השלוחות האיראניות בעיראק, סוריה, לבנון, תימן ורצועת עזה.
הסרת הסנקציות ושיפור הכלכלה יאפשרו הזרמת כסף רב לחיזוק השלוחות האלה.


ראיסי צפוי להמשיך את הדיאלוג האיראני עם סעודיה בתיווך עיראקי אבל מדינות המפרץ האחרות שחתמו על הסכמי נורמליזציה עם ישראל, כמו איחוד האמירויות ובחריין ירגישו את היחס הצונן של המשטר האיראני החדש אליהן.
אברהים ראיסי יתן גיבוי מלא לכל הפעולות של גיס "קודס" של "משמרות המהפכה" בראשות הגנרל אסמעיל קאאני, יורשו של קאסם סולימאני.


נראה כי איראן עומדת להתחזק באופן משמעותי במזרח התיכון כתוצאה מחילופי הממשל בארה"ב, החזרה להסכם הגרעין והסרת הסנקציות ובחירתו של אברהים ראיסי כנשיא החדש של איראן.


ההתעקשות האיראנית והעמידה במשטר הסנקציות השתלמה למשטר ההיאתולות ועתה הוא מתחיל לראות את האור בעיקר בגלל הרפיסות של מדינות המערב, זוהי בשורה רעה מאוד לישראל ולמדינות הסוניות המתונות, ישראל נמצאת בפני אתגר ביטחוני ענק שעלול להוות עבורה גם סכנה קיומית, אם איראן תצליח להשיג את הפצצה הגרעינית והיא תצטרך להתמודד עמו.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי