השחיתות במנגנוני הרש"פ שוב עולה לסדר היום הבינלאומי לאור מצבה הכספי הקשה של הרש"פ. שרת החוץ של שבדיה, אנא לינדה, שביקרה לפני כשבוע באזור והייתה גם ברמאללה לפגישה עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס וראש הממשלה מוחמד א-שתייה, הטילה "פצצה" תקשורתית-מדינית כאשר הצהירה בתום הביקור:
" רמת השחיתות שאליה הגיעה פלסטין מונעת מאיתנו להעניק סיוע לרש"פ".
ברש"פ ניסו לטשטש את הדברים,השר לפיתוח כלכלי אחמד מג'דלאני טען כי הדברים לא נאמרו על ידה אלא פורסמו על ידי אתר של תנועת חמאס," מדובר בידידה גדולה של הפלסטינים" הוא הוסיף.
אולם, הדברים פורסמו באתר הרשמי של רדיו שבדיה בשפה הערבית ועיתונאים פלסטינים שבדקו את הציטוט עם לשכת שרת החוץ השבדית קיבלו אישור לדברים.
השחיתות במנגנוני הרש"פ הינה אחת הסיבות למצוקה הכספית של הרש"פ.
ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה ייצא היום לסיור בכמה ממדינות אירופה במהלכו ינסה להשיג סיוע כספי ותרומות לרש"פ.
הרש"פ נתונה במשבר כספי גדול, בעת ביקורו האחרון של השליח האמריקני האדי עמרו ברמאללה ביקש ממנו יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס שממשל ביידן יפעיל לחצים על מדינות ערב כדי שיחדשו את הסיוע הכספי השנתי לרש"פ.
מדינות ערב ובראשן סעודיה הפסיקו כמעט כליל את הסיוע הכספי לרש"פ עוד בתקופת ממשלו של הנשיא טראמפ, לדברי בכירים ברש"פ הדבר היה חלק ממסע הלחצים על הנהגת הרש"פ לקבל את תוכנית "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ.
ממשל טראמפ התחלף בממשל ביידן ועכשיו מקווים ברש"פ שהוא יוכל לפתוח מחדש את הפקק שחוסם את הסיוע הכספי של מדינות ערב לרש"פ.
האיחוד האירופי, התומך הגדול של הרש"פ מאז הקמתה, נמנע לראשונה לשלם השנה את הסיוע הכספי שלו לרש"פ בהיקף של יותר מ-150 מיליון דולר.
גורמים באיחוד האירופי טוענים כי הדבר נובע "מסיבות טכניות" אך ברור שזה רק תירוץ.
נראה כי כמה גורמים עיקריים עומדים בבסיס ההחלטה: השחיתות הכספית במנגנוני הרש"פ, העובדה שיו"ר הרש"פ מתקשה לקיים בחירות כלליות ורפורמות מקיפות במבנה הרש"פ והפרות של זכויות האדם מצד הרש"פ, ראה רצח הפעיל הפלסטיני ניזאר בנאת בידי אנשי הביטחון של הרש"פ.
האיחוד האירופי דרש ממחמוד עבאס חקירה יסודית בפרשה והעמדת הרוצחים לדין.
גורמים ברש"פ טוענים כי האיחוד האירופי הסכים להעביר השנה סכום של 26 מיליון אירו לרש"פ בתנאי שהיא תתחייב לעשות רפורמות מקיפות במנגנוניה.
ללא קשר לרש"פ, האיחוד האירופי ממשיך לתמוך בסוכנות הסעד והתעסוקה של הפליטים אונר"א והקציב לה סיוע שנתי בסך 55 מיליון דולר.
כדי להתגבר על בעיית הנזילות הכספית שלה ולשלם משכורות לפקידיה, נאלצה הרש"פ לקחת הלוואות מבנקים מקומיים בריבית גבוהה.
הרש"פ לא מתמודדת ברצינות עם תופעות השחיתות במנגנוניה והתוצאה היא שהציבור הפלסטיני בשטחי הגדה מפסיד את הסיוע החיצוני ממדינות העולם בגלל השחיתות הזו.
הפרלמנט הפלסטיני משותק בגלל הפיצול בין הגדה לרצועה והמחלוקת העמוקה בין פת"ח לחמאס, ואין פיקוח על הפעילות הכספית של הרש"פ, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס שולט במערכת המשפט ובמנגנוני הביטחון, דבר שמאפר לבכירים ברש"פ להמשיך במעשי השחיתות הכספית מבלי חשש שיענשו.
גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי בכירים ברש"פ מקימים חברות פיקטיביות כדי להקל על גניבת הכספים, לטענתם, מחמוד עבאס מודע למצב אך מעלים עין, מדובר במקורביו והוא זקוק לתמיכתם.
הגוף היחיד שמבקר את הפעילות הכספית של הרש"פ הינו לשכת הביקורת של הרש"פ.
דו"ח פנימי של הביקורת שכלל 110 מגזרים ומוסדות שונים של הרש"פ השנה חשף חריגות כספיות ושחיתות כספית במנגנוני הרש"פ, לא ברור כיצד יטופל הדו"ח הזה והאם יתוקנו הליקויים שהתגלו, אבל ברור שזהו רק קצה הקרחון, ברחוב הפלסטיני אומרים כי פירסום הדו"ח נועד להציג לדעת הקהל שקיפות כביכול מצד הרש"פ בכל הקשור לפעילות הכספית שלה אך השחיתות במנגנוני הרש"פ היא עמוקה מאוד והיא מחלחלת מצמרת הרש"פ ומגיעה עד לאחרון הפקידים.