דם רע מאוד זורם בימים האחרונים בין וושינגטון לירושלים, ממשל ביידן הסיר את הכפפות וממשלת בנט-לפיד-גנץ איבדה את החסינות הזמנית שנתן לה הממשל, בדרג המדיני בירושלים היו בטוחים שהחסינות הזו תחזיק מעמד עד לאחר העברת התקציב בכנסת אבל האמריקנים איבדו את סבלנותם.
מבחינת ממשל ביידן, ההחלטה הישראלית לבנות עוד אלפי יחידות דיור בהתנחלויות הרבה יותר חמורה מההחלטה להכריז על 6 הארגונים הפלסטינים כארגוני טרור.
הלחץ של האגף הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית על הנשיא ביידן גובר והולך להפסיק לעשות הנחות לממשלת ישראל, הנשיא האמריקני חושש שהמשך הבנייה בהתנחלויות יביא להתנדפות רעיון פתרון שתי המדינות, הפלסטינים מוכרים לעולם מידע מטעה כי הבנייה בתוך השטח המוניציפאלי של ההתנחלויות אף היא מסוכנת לתהליך השלום.
הממשל לא מצמץ ולא היסס נוכח הצעדים המפתיעים של ממשלת בנט, הוא פירסם הודעת גינוי רשמית ושר החוץ האמריקני טוני בלינקן התקשר לשר הביטחון בני גנץ לנזוף בו על "ההפתעה" הישראלית והפרת הבטחותיו לממשל.
בני גנץ לקח קשה את הביקורת האמריקנית, בניסיון לשכך את הזעם עליו מצד ממשל ביידן הוא אישר חבילת מחוות נוספת לפלסטינים. מדובר בפעימה שניה של החבילה הקודמת שאותה הוא הציג בפני מחמוד עבאס והיא כוללת אישור תוכניות בנייה חדשות בשטחי C וגם פעימה נוספת של הסדרת מעמדם של פלסטינים נוספים במרשם הפלסטינים בנוסף ל-4000 שאושרו קודם.
העימות המדיני בין ממשל ביידן לממשלת בנט היא כרגע מצומצם ואפשר להכיל אותו, אולם מוקש פתיחת הקונסוליה האמריקנית בירושלים עדיין לא פורק והוא עלול להביא למשבר נוסף אם לא יטופל בזמן.
הממשל הבטיח זאת לרש"פ והוא נחוש לעמוד בהבטחתו, מבחינת ישראל זה מהלך מסוכן ששוחק את ההכרה של ממשל טראמפ בירושלים כבירת ישראל, הפלסטינים רואים במהלך הזה, אם הוא יקרה, הצלחה מדינית גדולה והכרה של ממשל ביידן בחלוקת ירושלים ובמזרח ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית.
לכן, ישראל צריכה להבהיר באופן נחרץ לממשל כי היא מתנגדת להעברת הקונסוליה בחזרה למזרח ירושלים ולהציע רשמית שתי חלופות: העברת הקונסוליה לאבו דיס בתחומי הרש"פ או דחיית קבלת ההחלטה בנושא למועד אחר.
מצב היחסים בין ממשלת בנט לבין ממשל ביידן עלול להשתנות לאחר העברת התקציב בכנסת, למרות שהנשיא ביידן איננו רוצה בחזרת בנימין נתניהו לכיסא ראש הממשלה, הוא איננו מתכוון לעשות הנחות לראש הממשלה בנט, מדיניות האיפוק האמריקנית הסתיימה, אחרי העברת התקציב יווצר מצב חדש ביחסים בין וושינגטון לירושלים.
יו"ר הרש"פ מאבד את סבלנותו
בסוף השבוע שעבר אמר יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס כי "המצב מסוכן מאוד, אנו מושיטים יד לישראלים כדי לבנות אמון ולמען פתרון 2 המדינות, יש לנו אופציות אחרות אך לא ננקוט באלימות לחלוטין מכיוון שאין זו המדיניות שלנו".
על פי גורמים בכירים בפת"ח,יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתחיל לאבד את סבלנותו מהיחס שהוא מקבל מממשל ביידן ומממשלת בנט-לפיד- גנץ, למרות הפגישה שהייתה לו עם שר הביטחון בני גנץ שבה סוכם על שורה של הקלות כלכליות שתעשה ישראל לרש"פ.
עד כה ,הנשיא ביידן לא הזמין את יו"ר הרש"פ לפגישה בבית הלבן ואף דחה את בקשתו להיפגש עמו בניו יורק בשולי דיוני פתיחת העצרת הכללית של האו"ם, השניים שוחחו בטלפון רק פעם אחת לאחר מבצע "שומר החומות",שר החוץ האמריקני טוני בלינקן ביקר אף הוא פעם אחת בלבד ברמאללה ומאז המגעים של הממשל עם הרש"פ מתנהלים באמצעות השליח האדי עמרו, אחראי התיק הישראלי-פלסטיני במחלקת המדינה.
התסכול הפלסטיני הוא גדול, העיתון "אלערבי אלג'דיד" דיווח ב-23 באקטובר מפי גורמים פלסטינים בכירים כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס והשר לעניינים אזרחיים חוסיין א-שיח' כינו בישיבת הועד הפועל של אש"פ בשבוע שעבר את בכירי ממשל ביידן במילה "שקרנים" והוסיפו "הם צוחקים עלינו", זאת בגלל הסחבת שממשל ביידן נוקט ביישום ההבטחות שנתן לרש"פ.
ממשל ביידן עסוק רובו ככולו באתגר הסיני ובמצב הפנימי בארה"ב, הוא רוצה להמשיך לנהל את הסכסוך הישראלי פלסטיני ללא זעזועים מיוחדים ומבלי שהרש"פ תקרוס, מדובר בתחזוקה של המצב הקיים, אבל למחמוד עבאס אצה הדרך והוא רוצה לראות תוצאות מיידיות לגבי ההבטחות שניתנו לרש"פ.
במהלך ישיבת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה ב-24 באוקטובר, קרא יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לממשל ביידן לפתוח מחדש את הקונסוליה האמריקנית בירושלים ואת משרדי אש"פ בוושינגטון שנסגרו בתקופת ממשל טראמפ.
כמו כן הוא קרא לממשל האמריקני להסיר מעל הרש"פ את המצור הכלכלי שהוטל עליה בזמנו כדי שתסכים לקבל את תוכנית "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ.
במהלך הישיבה הוא גינה את החלטות ישראל לבנות אלפי יחידות דיור חדשות ביהודה ושומרון ואת ההכרזה של שר הביטחון בני גנץ על 6 ארגונים פלסטינים כארגוני טרור.
מחמוד עבאס הורה לשגר מכתבים לכל מנהיגי העולם ולמוסדות הבינלאומיים במחאה על פעולות ישראל: למועצת הביטחון של האו"ם, לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ולמועצת זכויות האדם של האו"ם בניסיון לעצור את הפעילות הישראלית.
יו"ר הרש"פ יודע כי כל הצעדים האלה לא יובילו אותו לשום מקום,הוא מבין שמאזן הכוחות המדיני איננו לטובתו, גם הזמן פועל כנגדו, החול בשעון החול הפלסטיני הולך ואוזל, בנאומו לעצרת הכללית של האו"ם הציב מחמוד עבאס אולטימטום לישראל, עליה לסגת בתוך שנה לקוי 67 בגדה ובמזרח ירושלים אחרת הוא יבטל את הסכמי אוסלו באופן חד צדדי ויפנה בתלונה לבית הדין הבינלאומי בהאג.
אולם, ישראל מתעלמת לחלוטין מהאולטימטום של מחמוד עבאס, ייתכן שהיא רוצה לדחוק אותו לצעדים חד צדדים, הוא מאיים לבטל את הסכמי אוסלו ואת ההכרה הפלסטינית בישראל אבל מבין היטב את ההשלכות של המהלכים האלה,למרות זאת הוא ממשיך להשמיע את איומיו.
הרחוב הפלסטיני הפסיק להתייחס ברצינות לאיומיו של מחמוד עבאס, הוא עסוק בהישרדות כלכלית ואיננו מעוניין בשום אינתיפאדה נגד ישראל שתנציח את שלטונו של מחמוד עבאס.
ממשלת ישראל חלוקה לשני מחנות בכל הקשור לתהליך המדיני ורעיון פתרון 2 המדינות, למעשה היא משותקת מבחינה מדינית, המקסימום שהיא יכולה לעשות הינו לסייע לרש"פ מבחינה כלכלית.
שום דבר חדש ומפתיע לא צפוי לקרות בינתיים ברש"פ ,מחמוד עבאס מייחל מאוד שלאחר העברת התקציב בכנסת יחזיר הממשל את הקונסוליה האמריקנית בירושלים למקומה הקודם ויעניק הישג מדיני לפלסטינים, אולם גם זה איננו בטוח.
התנגשות מדינית בין הממשל האמריקני לבין ממשלת בנט לא תסייע לממשל לקדם את המדיניות שלו במזרח התיכון, המצב הביטחוני ברצועת עזה רוחש וגועש מתחת לפני השטח והפיצוץ הוא רק שאלה של זמן, השקט הנוכחי הוא רק שקט מדומה.
התפרצות ביטחונית בגבול הרצועה תזעזע את היציבות האזורית והנשיא ביידן חושש מכך מאוד, הוא רוצה שקט תעשייתי כדי לטפל בבעיות הבוערות הפנימיות בארה"ב ובמשבר עם סין.
ישראל וארה"ב עדיין לא עלו על מסלול התנגשות, אפשר עוד לתקן, אבל הרומן שהחל לפני שלושה וחצי חודשים מתחיל להתפוגג.