סוריה האשימה רשמית את ישראל בתקיפת הנמל הימי הגדול בעיר לאד'קיה שבצפון מערב המדינה.
הטלוויזיה הממלכתית הסורית דיווחה ב-7 בדצמבר כי ישראל תקפה מהאוויר באמצעות טילים את מתחם המכולות של הנמל, הסורים טענו כי מערכות ההגנה האווירית שלהם הופעלו ויירטו את מרבית הטילים.
סוכנות הידיעות "סאנא" דיווחה כי התקיפה גרמה לשריפה בכמה מכולות בנמל אך לא היו נפגעים.
זו הפעם הראשונה שסוריה מאשימה את ישראל בתקיפת הנמל הימי בלאד'קיה, פרשנים לבנונים מעריכים כי מדובר בתקיפת אמצעי לחימה מתקדמים שהגיעו לסוריה מאיראן עבור ארגון חזבאללה, עד כה האשימו הסורים כמה פעמים את ישראל בתקיפת שדות תעופה במדינה.
לפני שבועיים האשימה סוריה את ישראל בתקיפת מטרות בעיר חומס שבמרכז- מערב המדינה, בהתקפה נהרגו 2 אזרחים ו-6 חיילים סורים נפצעו.
גורמים זרים יודעי דבר אישרו את דבר התקיפה, לדבריהם, הותקפו אמצעי לחימה רגישים שהעבירה איראן לסוריה, דרך הים, עבור חזבאללה ללא ידיעתו של הנשיא בשאר אסד, זוהי התקיפה ה-10 במספר בחודש וחצי האחרון שנועדה גם להעביר מסר לנשיא הסורי, הרוסים עודכנו בתקיפה זמן קצר לפני שהיא בוצעה מכיוון שבאזור יש בסיסים של צבא רוסיה.
מדובר בתקיפה חריגה של ציר ההברחות הימי שב משתמשת איראן, העיר לאד'קיה הינה עיר הבירה של העדה העלווית שאליה משתייך הנשיא בשאר אסד.
על רקע התקיפות בסוריה ושיחות הגרעין בווינה יגיע לישראל ביום ראשון הבא שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לשיחות עם בכירים ישראלים.
התקיפה בנמל הימי בלאד'קיה, המיוחסת לישראל, מעידה על כך שלמרות שיחות הגרעין בווינה ישראל ממשיכה במלמתה נגד ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה והיא מנצלת את ההפסקה בשיחות הגרעין כדי לחדש את התקיפות על יעדים איראניים בסוריה.
ראש אמ"ן היוצא, האלוף תמיר היימן, אמר כי ישראל הצליחה "למנוע את ניסיון האיראנים להכות שורשים בסוריה".
בריאיון ב-2 בדצמבר לכתב העת לענייני מודיעין וביטחון במרכז למורשת המודיעין, הסביר הימן: "ביצענו הרבה מאוד סיכולים ושיבושים של צירי העברת כסף ואמצעי לחימה. גולת הכותרת של המאמצים האלה היא מניעת הניסיון של האיראנים להכות שורשים בסוריה"
אולם,תקיפת הנמל הימי בלאד'קיה מעידה על כך שנותרה עדיין מלאכה רבה במניעת ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה, האיראנים אינם מפסיקים את העברת האמל"ח עבור חזבאללה לא רק בדרך היבשה והאוויר אלא גם דרך הים.
את ההפוגה אחרי סבב השיחות ה-7 בווינה מנצלת גם ישראל למלחמה המדינית נגד ההתגרענות האיראנית, ראש המוסד דוד ברנע יצא לוושינגטון ועימו "הוכחות" מודיעיניות לכוונות של איראן לעבור להעשרה ברמה צבאית של האורניום לקראת ייצור פצצה ראשונה, הוא ימסור אותן לראש ה-CIA וויליאם ברנס ולבכירי הממשל, ביום חמישי יצטרף אליו גם שר הביטחון בני גנץ שאף הוא יערוך סדרה של פגישות עם בכירי הממשל.
עפ"י מקורות זרים, המוסד הישראלי מתמקד כעת בהשגת מידע על הפעילות האיראנית ב"קבוצת הנשק" שהיא השלב הסופי של תוכית הגרעין האיראנית שאותה מקדמים האיראנים בחשאי.
זוהי משימה מודיענית קשה שכן האיראנים הפיקו לקחים מפרשת גניבת ארכיון הגרעין האיראני על ידי המוסד מלב טהרן והם נוקטים אמצעי מידור והסתרה קפדניים ביותר.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים מסרו תקיפת הנמל הימי בלאד'קיה מעידה על כך שנותרה עדיין מלאכה רבה במניעת ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה, האיראנים אינם מפסיקים את העברת האמל"ח עבור חזבאללה לא רק בדרך היבשה והאוויר אלא גם דרך הים הזמן בינתיים חולף, איראן גוררת רגלים בשיחות ווינה אך במתקני הגרעין שלה היא מאיצה את העשרת האורניום בדרך להפיכתה הקרובה ל"מדינת סף" גרעינית.
הפיכת איראן ל"מדינת סף" גרעין תפגע במאזן הכוחות האזורי ועלולה להאיץ את מרוץ החימוש, מדינות כמו טורקיה, מצרים וסעודיה ישאפו גם הן להפוך ל"מדינות סף" גרעיניות, היכולות בתוך זמן קצר גם כן לייצר פצצת גרעין.
נראה כי איראן נקטה אסטרטגיה מוצלחת והיא מצליחה לכפות את עצמה על העולם כ"מדינת סף" גרעינית, ההצלחה במשימה שהציבה לעצמה פוגעת במצבה האסטרטגי של ישראל.
הפכיתה של איראן ל"מדינת סף" גרעינית תחזק את מעמדה האזורי והיא תיצור תחושה במזרח התיכון כי היא יצרה "איזון אסטרטגי" עם ישראל, לכן, בירושלים מודאגים מאוד מהחיזור של איחוד האמירויות אחרי איראן והביקור של טחנון בן זאיד, היועץ לביטחון לאומי של איחוד האמירויות ופגישתו עם נשיא איראן החדש אברהים ראיסי.
לא רק הפיכתה של איראן "מדינת סף" מאיימת על ישראל, גם פרוייקט הטילים הבליסטיים והמל"טים המתקדמים שהיא מייצרת והעבירה לשלוחותיה בתימן, עיראק, סוריה, לבנון ורצועת עזה.
ממשל ביידן הקים צוות עבודה משותף עם ישראל בנושא סכנת המל"טים האיראנים, אולם ישראל חוששת שהסרת הסנקציות מעל איראן, אפילו בצורה חלקית, תזרים כסף רב לקופה של "משמרות המהפכה" שיופנה לפרויקט הטילים הבליסטיים ולחיזוק כוח "קודס" במזרח התיכון.
לא ברור עדיין אם המאמץ המדיני שעושה ישראל במאבק נגד הגרעין האיראני והדרישה "לגבות ממנה מחיר" נוכח הפרותיה את הסכם הגרעין אכן יישאו פרי, הנושא האיראני אינו עומד בראש סדק העדיפויות של ממשל ביידן יש לו דאגות אחרות ובראשן סין והמצב הפנימי בארה"ב, שר החוץ יאיר לפיד ניסה לשכנע את בריטניה וצרפת, הוא נועד בשבוע שעבר עם ראש הממשלה ג'ונסון ועם נשיא צרפת מקרון, גם גורל שיחות הגרעין בווינה אינו ברור נוכח המבוי הסתום.
המאמץ המדיני של ישראל יימשך בנושא האיראני אף חשוב שבאותה העת ישראל תמשיך במקביל לפעול בסוריה כדי לבלום את הניסיונות האיראניים להתבסס בסוריה ולהעביר דרכה אמל"ח מתקדם לחזבאללה.