המאמצים של איראן וחזבאללה לפייס בין הנהגת חמאס למשטר הסורי הוקפאו בעקבות החלטת חמאס שלא לסייע לג'יהאד האסלאמי במהלך סבב הלחימה האחרון שלו נגד ישראל. סוריה מאשימה רשמית את חמאס ב"בגידה בתנועת ההתנגדות" והמתח בשטחי הרצועה בין חמאס לג'יהאד האסלאמי גבר.
בעקבות מבצע "שומר החומות" ברצועת עזה במאי 2021, חלה התקדמות חשובה במגעים לפיוס בין הנהגת ארגון חמאס לבין הנשיא הסורי בשאר אסד. נשיא סוריה בירך את חמאס על הישגיה במלחמה נגד ישראל, בחמאס הודו לו וראו בכך איתות לנכונות לפיוס אחרי נתק של עשר שנים.
בעקבות המלחמה ברצועת עזה, ארגון חמאס ניסה לחדש את היחסים בינו לבין המשטר הסורי שנותקו ב-2011, בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה, וגרמו להעברת הנהגת חמאס מדמשק לדוחא שבקטאר במרץ 2012.
הנשיא בשאר אסד מאשים באופן קבוע את תנועת החמאס כי היא בגדה במשטר הסורי ונלחמה נגדו בסוריה לצד המורדים, בסוריה עצורים כיום 1700 פלסטינים, חלקם פעילים של החמאס שנעצרו במהלך מלחמת האזרחים. כל הניסיונות של הנהגת חמאס בראשות אסמעיל הניה בשלוש השנים האחרונות להתפייס עם הנשיא הסורי נכשלו, צמרת המשטר האיראני, באמצעות קאסם סולימאני ובסיוע מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה, התערבה אישית בנושא מול הנשיא בשאר אסד אך הוא דחה את כל ניסיונות הפיוס על הסף, על-פי גורמים סורים, הוא ראה בהתנהלותו של ח'אלד משעל "מעשה בגידה" חמור בסוריה שגיבתה את ארגון חמאס לאורך כל הדרך וסייעה לו במשך שנים רבות.
גורמים בחמאס אומרים כי אסמעיל הניה היה מוכן להתנצל בפני הנשיא הסורי בשאר אסד על התנהלותה של הנהגת חמאס באותה התקופה ולגלגל את האשמה לפתחו של ח'אלד משעל, אולם, בשאר אסד הינו ערמומי מאוד והוא שמר את הקלפים צמוד לחזה.
במהלך מבצע "שומר החומות" ירו גורמים פלסטינים כמה רקטות משטח סוריה לעבר ישראל, באישור המשטר הסורי, לאות הזדהות עם חמאס.
גורמים בחמאס דיווחו כי גברה הדרישה בארגון לחדש את הקשרים עם המשטר הסורי, בעמדה הזו תומכים הזרוע הצבאית של התנועה ומרבית חברי הלשכה המדינית שלה, ח'אלד משעל, מנהיג חמאס בחו"ל מתנגד לכך בתוקף, בתקופת היותו ראש הלשכה המדינית של התנועה ב-2011 אירע הקרע בין המשטר הסורי לחמאס על רקע התנגדותו של משעל למעשי הטבח שעשה הנשיא בשאר אסד בבני עמו הסונים.
אלה בהנהגת חמאס התומכים בשיקום היחסים עם סוריה סבורים כי הארגון צריך לנצל את "ניצחונו" על ישראל כדי לשוב ולהתבסס בסוריה ולפתוח משם, בתיאום עם סוריה ואיראן, חזית נוספת נגד ישראל.
לגירסתם, הזרוע הצבאית של חמאס יכולה לנצל את שהייתה בסוריה לפיתוח יכולותיה הצבאיות במיוחד בתחום הרקטי והטילים המדוייקים.
ההנהגה של חמאס הכוללת את אסמעיל הניה, צאלח אלעארורי ויחיא סינוואר קיבלה לגיטימציה מחודשת מפעילי התנועה כאשר היא נבחרה בחודשים האחרונים, במסגרת הבחירות הפנימיות בחמאס, לתקופת כהונה נוספת של ארבע שנים, היא תומכת בקשר עם הנשיא בשאר אסד ורוצה לחדש אותו.
הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר
אודות יוני בן מנחם
יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'.