הנשיא בשאר אסד חושש מפעילות המוסד הישראלי בסוריה

חזבאללה טוען כי המודיעין הלבנוני לכד רופא סורי שריגל בסוריה עבור המוסד הישראלי. איראן, סוריה וחזבאללה מודאגים מאוד מהתקיפות של חיל האוויר הישראלי על יעדים בסוריה בעקבות מידע איכותי של המוסד הישראלי.

ההתקפות היעילות והמדוייקות של חיל האוויר הישראלי באחרונה על שדות התעופה בדמשק ובחלב שבסוריה כדי למנוע נחיתת מטוסים איראניים שמביאים אמל"ח מתקדם עבור חזבאללה והפגיעות המדוייקות ביעדים איראניים של "משמרות המהפכה" וחזבאללה בסוריה מעוררים חשש רב במשטרו של הנשיא בשאר אסד מחדירה מודיעינית עמוקה של המוסד הישראלי לתוך הממסד האזרחי והצבאי הסורי.


גורמים סורים אומרים כי המוסד הישראלי הצליח לגייס פקידים ואנשי צבא סורים כדי לאסוף מידע על פעילות הצבא הסורי ו"משמרות המהפכה" האיראניים וארגון חזבאללה בכמה אזורים בסוריה.


לדבריהם, מעבר לגיוס סוכנים בדרום סוריה באזור הגולן או בדרום לבנון, המוסד הישראלי מנצל את המצב הכלכלי הקשה בסוריה כדי לגייס פליטים סורים באירופה ובמדינות ערב ובאמצעותם הוא מפעיל את קרובי משפחתם בתוך סוריה, בתמורה לסכומי כסף גדולים, כדי לאסוף מידע מודיעיני.


מרכז המעקב הסורי לזכויות האדם היושב בלונדון דיווח ב-10 בספטמבר כי משטרו של בשאר אסד עצר באחרונה עשרות חשודים בשיתוף פעולה עם ישראל.


בדיווח נמסר כי בין העצורים קצינים ביחידות ההגנה האווירית ובקרב יחידות הצבא הסורי הממוקמות סמוך לשדות התעופה בחלב ובדמשק, כמו כן סמוך למסיאף וטרטוס.


בשנתיים האחרונות עצר המודיעין הסורי מספר חשודים במסירת מידע חיוני לישראל , מדובר בפקידים ואנשי צבא בסוריה, המבצע נעשה בשיתוף פעולה עם המודיעין הלבנוני.


בסוף השנה שעברה נחשפה רשת ריגול גדולה של המודיעין הישראלי שפעלה באמצעות הרשתות החברתיות בלבנון, המודיעין הישראלי התרכז בגיוס סוכנים בקרב בני העדה העלווית בחוף הסורי, שהיא העדה שממנה יצא הנשיא בשאר אסד, מתוך הנחת עבודה שיש לעדה הזו נגישות טובה יותר למידע על המשטר ועל הממסד הצבאי.

בתחילת אוקטובר 2021 מסר ראש הממשלה דאז נפתלי בנט הודעה דרמטית בכנסת על מבצע סודי מיוחד של המוסד הישראלי בניסיון לאתר מידע מודיעיני על גורלו של הנווט הישראלי הנעדר רון ארד.


בעקבות כך הופצו ידיעות בישראל כי המוסד הישראלי חטף גנרל איראני בדמשק והעביר אותו למדינה אפריקנית כדי לחקור אותו על הפרשה, בתום חקירתו הוא שוחרר.


לדברי גורמים ביטחוניים, הפירסום הזה היה מיותר וגרם נזק רב לישראל שכן הוא עורר את המודיעין הסורי להגביר את פעילות יחידות הריגול הנגדי שלו בתוך המדינה כדי לאתר סוכנים של המוסד הישראלי.

הרופא המרגל

העיתון הלבנוני "אל-אח'באר", הנחשב לאחד השופרות של ארגון חזבאללה, חשף ב-10 בספטמבר כי המוסד הישראלי גייס לשורותיו רופא סורי המתגורר בשבדיה, הוא גוייס באמצעות חברה פיקטיבית באמתלה שהיא רוצה לתת שירותים של טיהור מערכת המים והשפכים בסוריה בחינם, הוא התבקש להעביר לחברה מפות של רשת המים בסוריה ומידע אחר בעל אופי ביטחוני.


על פי הדיווח, הוא שימש גם כמתווך וסייע למוסד הישראלי לגייס לשורותיו את אביו ואת שני אחיו שהינם קצינים בצבא הסורי והם העבירו למוסד מידע ביטחוני תמורת סכומי כסף של אלפי יורו.


על פי הדיווח, הוא נעצר על ידי המודיעין הלבנוני בעת שהגיע בטיסה לנמל התעופה ביירות.
שמו של הרופא הוא מועין יוסף,יליד 1969 מהעיר לאד'קיה בחוף הסורי, מדובר ברופא למחלות פנימיות וכליות שעבד כראש מחלקה באחד מבתי החולים בסטוקהולם.


בחקירתו אצל גורמי הביטחון הלבנוניים סיפר הרופא כי כבר ב-2018 נוצר עמו קשר באמצעות דואר אלקטרוני על ידי אדם שהציג את עצמו כנציג החברה, הוא נפגש עמו בסטוקהולם והציע לו את שירותיהם של אביו ושני אחיו שהינם קצינים בצבא הסורי.


במשך הזמן הוא הבין שגוייס על ידי המוסד הישראלי ונפגש עם סוכניו בפראג, שוויץ ואיטליה.


בחודש אוגוסט 2020 החל המוסד, על פי עדותו, להפעיל אותו באמצעות אפליקציה מוצפנת ברשת החברתית "ווטסאפ", הוא הסביר לאביו ואחיו כי הוא רק מתווך ביניהם לבין המוסד הישראלי ובהתייעצות ביניהם הם החליטו להמשיך את הקשר עם המוסד תמורת סכומים של אלפי יורו.


חשיפת הפרשה בעיתון "אל-אח'באר" היא ניסיון של סוריה ושל ארגון חזבאללה להרגיע את הציבור הסורי והלבנוני ולהראות להם כי מבחינה ביטחונית סוריה ולבנון הן בשליטה מלאה ומצליחות ללכוד את סוכני המוסד הישראלי.


בסוריה ובלבנון לא קונים את הגירסא הזו, הציבור עוקב בעניין רב באמצעי התקשורת הערביים וברשתות החברתיות אחרי התקיפות האוויריות המדוייקות של חיל האוויר הישראלי על שדות התעופה בסוריה והיעדים של איראן וחזבאללה ומבין שהפגיעות המדוייקות נובעות ממודיעין איכותי שיש בידי המודיעין הישראלי.


מדובר בעוד מהלך של לוחמה פסיכולוגית של סוריה וחזבאללה, אבל מדובר במהלך שקוף, עם זאת גורמי המודיעין בישראל, ובמיוחד המוסד, נוקטים באמצעי זהירות בשימוש במודיעין האיכותי שברשותם כדי שלא "לשרוף" את המקורות שלהם ועושים בו שימוש מושכל כדי שהסוכנים לא ייחשפו.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי