המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין העביר את הטיוטה הסופית של ההסכם הימי בין ישראל ללבנון לשתי המדינות והאמריקנים טוענים שהפערים בין שני הצדדים הצטמצמו באופן משמעותי והחתימה על ההסכם אפשרית.
הנשיא ביידן לא מוותר על החתימה וממשיך בלחץ על ממשלת לפיד לחתום על ההסכם.
החתימה הרשמית לא תהייה כנראה לפני הבחירות לכנסת.
על פי גורמים בלבנון, מנהיג חזבאללה חסן נצראללה משוכנע שהוא כבר ניצח במערכה על ההסכם הימי בין ישראל ללבנון, למרות שישראל דחתה את הדרישות החדשות של לבנון.
נצראללה מעריך שהלחץ האמריקני על ממשלת ישראל יגבר והיא לא תוכל לסרב לדרישת ממשל ביידן לחתום על ההסכם, הנשיא האמריקני רוצה מאוד חתימה ישראלית על ההסכם כדי לספק גז לאירופה ממקורות שאינם רוסיים.
מזכ"ל חזבאללה משוכנע שישראל מורתעת מארגונו בגלל הכמות האדירה של הרקטות והטילים המדוייקים שברשותו והיכולת שלו לפגוע בכל אסדות הגז של ישראל בים התיכון ובמתקנים אסטרטגיים בתוך ישראל עצמה, חסן נצראללה סבור שישראל מבינה רק את שפת הכוח וכי הצמרת המדינית והצבאית שלה חוששת ממלחמה.
לכן, הוא הרשה לעצמו לשגר ארבעה כטב"מים לעבר אסדת הגז "כריש" כדי להעביר לישראל את המסר שלו.
ממשלת לבנון, בגיבוי של חזבאללה, איננה מתכוונת לסגת בה מדרישותיה החדשות, חזבאללה הוא שקובע את המדיניות וממשלת המעבר לא תסכים לשום פשרה ללא "אור ירוק" מחזבאללה.
ההערכה בלבנון היא שראש הממשלה יאיר לפיד יעשה את הכל לדחות את העימות הצבאי האפשרי עם חזבאללה עד לאחר הבחירות לכנסת בתחילת החודש הבא.
לחץ אמריקני מסיבי
ממשל ביידן מפעיל לחץ מסיבי על ישראל ולבנון להתפשר על המחלוקות ולחתום על ההסכם, גם צרפת מעורבת במגעים.
הממשל האמריקני רואה בהסכם הצפוי תמיכה במאמצים האמריקנים להרתיע את איראן ולבודד את רוסיה ולתמוך בביטחון האנרגיה האירופי.
חסן נצראללה מתלבט לאור המצב הכלכלי הקסטרופאלי שבו נמצאת לבנון, הוא לא יכול להתנגד להסכם מכיוון שהדבר יפגע בתדמיתו בלבנון אבל הוא רוצה להוכיח שכל ההישגים של לבנון במשא ומתן להסכם הם בזכותו ונובעים מכוחו הצבאי והאיומים ששיגר לעבר ישראל.
נצראללה רוצה לשמר את המחלוקת בין ישראל לבין לבנון על הגבול הימי ביניהן, לכן, לבנון איננה מוכנה להכיר ב"קו המצופים" הישראלי כגבול הבינלאומי.
מדובר בקו באורך 3 ק"מ שעובר מראש הנקרה לעבר הים התיכון ונקבע בשנת 2000 באורח חד צדדי על ידי ישראל לאחר הנסיגה מדרום לבנון.
האתגרים של חזבאללה
מזכ"ל חזבאללה עומד כרגע בפני שלושה אתגרים מיידים חשובים:
השלמת המשא ומתן על הסכם הגבול הימי בין לבנון לישראל וחתימה על ההסכם, הקמת ממשלה חדשה בלבנון ובחירת נשיא חדש במקום הנשיא מישל עון שמסיים בסוף החודש את תפקידו ושהיה מריונטה של חזבאללה.
חסן נצראללה מעריך שההסכם בין לבנון לישראל הוא בגדר עובדה מוגמרת ושישראל לא תוכל להתחמק ממנו והוא מהווה ניצחון של לבנון וחזבאללה אשר הצליח לשמור על האינטרסים הלבנוניים באמצעות טרור ואיומים על ישראל.
על פי גורמים בלבנון, חסן נצראללה מעוניין כי סולימאן פרנג'יה יהיה הנשיא הבא של לבנון וכי מדובר בדמות שלא תעיז לצאת נגד חזבאללה.
נצראללה גם האיץ את מגעיו עם יו"ר הפרלמנט נביה ברי ועם ג'ובראן באסיל, יו"ר "הזרם הלאומי החופשי" במגמה להגיע במהירות להבנות על הקמת הממשלה החדשה כדי למנוע משבר עמוק שיערער עוד יותר את יציבותה של לבנון.
הממשלה החדשה בישראל שאמורה לקום אחרי הבחירות, ולא משנה מי יעמוד בראשה, חייבת לשנות את הפרדיגמה, אי אפשר להמשיך באסטרטגיה הנוכחית מול חזבאללה.
ישראל חייבת לעבור להתקפות גם בלבנון, אסור לתת לחזבאללה חסינות ולהסתפק רק בהתקפות על יעדים איראניים בסוריה.
ישראל חייבת להרתיע את חזבאללה ולמנוע ממנו להתעצם עוד יותר בלבנון גם אם הדבר יביא להסלמה, צריך להשמיד בהדרגה את כל מערך הרקטות והטילים העצום שהוא בנה מאז תום מלחמת לבנון השנייה.