פרק חדש ביחסי חמאס עם סוריה

משלחת בכירה של חמאס ביקרה השבוע בדמשק והתפייסה עם הנשיא הסורי בשאר אסד לאחר נתק של יותר מעשר שנים. הפיוס אמור להביא לפתיחה מחדש של משרדי חמאס בדמשק ולחידוש פעילות הזרוע הצבאית שלה בסוריה, זוהי התפתחות רעה עבור ישראל.

תנועת חמאס ציינה השבוע את סיום הנתק שלה ביחסיה עם משטרו של בשאר אסד שהחל לפני 10 שנים בעקבות החלטתו של יו"ר הלשכה המדינית דאז ח'אלד משעל לנתק את היחסים עם המשטר הסורי ולהעביר את מפקדת חמאס מדמשק לדוחא בקטאר במחאה על מעשי הטבח של הנשיא הסורי בבני עמו הסונים במהלך "האביב הערבי".


הנשיא בשאר אסד השפיל את הנהגת חמאס במשך שנים רבות כנקמה על הבגידה בו, הוא דחה את כל ההפצרות להתפייס עמה לאחר שאסמעיל הניה החליף בתפקיד את ח'אלד משעל.


איראן וחזבאללה הפעילו לחץ כבד על הנשיא אסד עד שנכנע והסכים לתת לחמאס הזדמנות נוספת.


משלחת של חמאס בראשות ח'ליל אלחיה האחראי על הקשרים עם העולם הערבי והאסלאמי יצאה לדמשק ביחד עם כמה משלחות של פלגים פלסטינים והתארחה בארמונו של הנשיא בשאר אסד.


בתחילת המשבר תמכה תנועת חמאס בהפלת שלטונו של בשאר אסד, אחר כך עברה לנקוט עמדה נייטרלית ובסופו של דבר חזרה לתמוך במשטר הסורי באופן מלא וגינתה את ההתקפות הישראליות בסוריה.


תנועת "האחים המוסלמים" שאליה משתייכת חמאס התנגדה לפיוס וניסתה לשכנע את אסמעיל הניה להימנע מכך אך הוא לא קיבל את עמדתה.


ח'ליל אלחיה, ראש המשלחת של חמאס לסוריה אמר כי מדובר ב"ביקור היסטורי" ושיבח את התמיכה של סוריה בבעיה הפלסטינית.


האווירה בפגישה הייתה טובה ושני הצדדים הסכימו, לדברי מקורות בחמאס, להניח את המחלוקות מאחוריהם.
אמצעי התקשורת הסורים דיווחו באופן יבש על פגישת הנשיא אסד עם משלחות הפלגים הפלסטינים מבלי לדווח על הפיוס שהושג.


גורמים בחמאס אומרים כי בעקבות הפגישה החשובה עם הנשיא אסד יהיו בימים הקרובים התפתחויות נוספות, לדבריהם סוריה תתמוך בהתנגדות הפלסטינית ובתוכניותיה, בימים הקרובים יהיו צעדי התקרבות נוספים עד לפתיחה מחדש של הנציגות של חמאס בדמשק.


בניית האמון מחדש בין שני הצדדים היא המשימה העיקרית כעת, ח'ליל חיה דן עם הנשיא בשאר אסד ובכירים סורים נוספים בדרכים לתמוך ב"התנגדות" הפלסטינית.


בכירים בזרוע הצבאית של חמאס אינם מסתפקים בפתיחתם מחדש של משרדי השלוחה של התנועה בדמשק, הם רוצים בחופש פעולה צבאי וב"אור ירוק" להקים בסוריה תשתית צבאית שתוכל לתקוף את ישראל ברקטות בעת הצורך.


המפגש המתוקשר של הנשיא בשאר אסד עם המשלחות של הפלגים הפלסטינים נועד להעביר לעולם הערבי מסר של אחדות והתייצבותה של סוריה לצד הבעיה הפלסטינית באמצעות תמיכה באופוזיציה הפלסטינית למדיניות יו"ר הרש"פ אבו מאזן.


המפגש הזה מחזק את מעמדה של תנועת חמאס ומחליש עוד יותר את מעמדה של הרש"פ ברחוב הפלסטיני.
תנועת חמאס מתואמת כעת עם כל הגורמים המרכיבים את "ציר ההתנגדות" לישראל:
איראן, סוריה, חזבאללה והג'יהאד האסלאמי.


תנועת חמאס הביעה בפני המשטר הסורי תמיכה באחדות האדמה הסורית ונגד ההתקפות הישראליות על סוריה.


היא הודיעה כי יש קונצנזוס בהנהגת התנועה על חידוש הקשרים עם סוריה וכי היא פותחת דף חדש ומביטה קדימה.


חמאס עדכנה את טורקיה וקטאר על חידוש הקשרים עם סוריה ולטענתה היא לא שמעה מהן התנגדות למהלך.
הפיוס בין תנועת חמאס למשטר הסורי איננו טוב לישראל, הוא מחזק את "ציר הרשע" שבראשו עומדת איראן ואת ההתנגדות לכל הסדר מדיני עם ישראל, הציר הזה מתנגד להסכמי אוסלו ותומך במאבק המזויין עד להשמדתה של ישראל והקמת מדינה פלסטינית במקומה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי