זעם רב שורר בשטחי הגדה בעקבות התקרית בסוף השבוע שעבר במהלכה ירה למוות קצין מג"ב בצעיר פלסטיני בשם עמאר מופלח מהכפר אוצרין בשומרון לאחר שהוא דקר אותו בסכין וניסה לחטוף את נשקו בכפר חווארה באזור שכם.
הזעם העממי מופנה גם כלפי הרש"פ ולא רק כלפי ישראל וזאת בגלל התיאום הביטחוני בין שני הצדדים.
יו"ר הרש"פ אבו מאזן רותח מזעם והוא פירסם גינוי להריגתו של הצעיר הפלסטיני, בהודעה אמר אבו מאזן כי "מדובר בהוצאה להורג ובפשע חמור שמחייב מתן הגנה בינלאומית לפלסטינים" מפני ישראל.
על פי גורמים בכירים ברש"פ, יו"ר הרש"פ אבו מאזן מתלבט באילו צעדים לנקוט בעקבות חזרת נתניהו לשלטון, עד עכשיו הוא נמנע מלהתקשר אליו ולברכו על ניצחונו בבחירות, למרות שמנהיגים ערבים אחרים עשו זאת, לדוגמא עבדאללה מלך ירדן.
אבו מאזן מתלבט האם ליישם את ההחלטות של המועצה המרכזית של אש"פ שהתקבלו כבר מזמן, להקפיא את הסכמי אוסלו ולהשעות את התיאום הביטחוני עם ישראל.
לפני שבועיים כינס אבו מאזן את הועד הפועל של אש"פ כדי לדון בתרחישים האפשריים של חזרת הימין לשלטון בישראל ופעילות צה"ל והמתנחלים בשטחי הגדה.
אבו מאזן מתנגד לאינתיפאדה מזויינת נוספת נגד ישראל והוא סבור שהיא תמיט אסון על הפלסטינים אך הוא תומך בהתנגדות עממית כמו הפגנות, מחסומים, ידויי אבנים ובקבוקי תבערה.
אבו מאזן אמר לחברי הוועד הפועל של אש"פ כי הוא איננו סומך על הממשל האמריקני ועל התיווך שלו, לכן הוא מגביר את הדיאלוג עם הקהילה הבינלאומית כדי להוקיע את ישראל, הוא פועל לבידודה של ישראל בזירה הבינלאומית ולהפיכתה למדינה מצורעת מבחינה מדינית.
ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, שבקרוב ישיק את ממשלתו השישית, מודאג מאוד מהתגובות הבינלאומיות לממשלתו החדשה בה מככבים שני נציגים הנחשבים לפוליטיקאים קיצוניים כמו איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'.
לכן, הוא העניק ראיון לפודקסט אמריקני ידוע שבו הבהיר כי הוא זה שיקבע את מדיניות ממשלתו בנושאים המדיניים והביטחוניים הרגישים.
נתניהו נמצא מול שתי סוגיות עיקריות בזירה הפלסטינית שבהן הוא נדרש להכריע: המשך גל הטרור בגדה ותהליך היחלשותה הנמשך של הרש"פ, השאלה הנשאלת היא האם הוא ינקוט ביד קשה יותר מול הטרור הפלסטיני המתגבר בהשוואה לקודמיו והאם הוא יפעל כדי לחזק את הרש"פ שהחלה בהתדרדרות מדינית וביטחונית?
ניתן להעריך שנתניהו לא ישבור את הכלים עם הממשל האמריקני שעמו יש לישראל ברית אסטרטגית ארוכת טווח, למרות חילוקי הדעות שצצים מדי פעם בנושאים שונים,ישראל זקוקה במיוחד בתקופה זו לסיוע ביטחוני חיוני מול סכנת הגרעין האיראני ולרכישת אמצעי לחימה מתקדמים מארה"ב כדי שתהייה לה אופציה צבאית לפעול נגד איראן.
הממשל האמריקני כבר שלח איתות בשבוע שעבר לנתניהו, האדי עמרו, הממונה על התיק הפלסטיני במחלקת המדינה אמר לעיתונאים כי ארה"ב דבקה בהבטחתה לפלסטינים לפתוח מחדש את הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים שנסגרה בתקופת הנשיא טראמפ, הממשל מתכנן להשתמש בנושא הזה כשוט כדי לרסן את ממשלת נתניהו.
הנשיא ביידן איננו מעוניין בעימות עם ממשלת נתניהו אך במפלגה הדמוקרטית גוברים הקולות לנקוט ביד קשה נגד ממשלת הימין החדשה בישראל.
הקולות האלה קוראים לרסן את ההתנהגות של שני השרים החדשים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ ואת הצעדים החד צדדים שישראל נוקטת בכל הקשור להתנחלויות, הפקעת הקרקעות, היחס של כוחות הביטחון הישראלים לפלסטינים בגדה והניסיונות לשנות את הסטטוס קוו בהר הבית.
ממשל ביידן רוצה לשמר את הרש"פ ואת אופציית פיתרון שתי המדינות, אך ישנם קולות במפלגה הדמוקרטית הקוראים לו להחרים את איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' במידה שהם ינקטו במדיניות גזענית, הממשל יפקח מקרוב על הנעשה ולהערכת גורמים אמריקנים העימות בינו לבין ממשלת נתניהו הוא רק שאלה של זמן.
ראש הממשלה נתניהו ייצטרך לגבש את מדיניותו החדשה כלפי הרש"פ ודרך הפעולה של ממשלתו נגד הטרור מבלי להיכנס לעימות עם ממשל ביידן ומבלי שהדבר יביא לפירוק הקואליציה החדשה שהקים, האם יצליח? ימים יגידו.