2022 היא  שנת הצמיחה של קבוצות הטרור בגדה

בשנת 2022 צמחו בצפון הגדה קבוצות טרור חמושות שעושות פיגועים נגד צה"ל והמתנחלים, הן פועלות מתוך שטחי A שהן בשליטה בלעדית של הרש"פ. יו"ר הרש"פ אבו מאזן מתחמק מעימות ישיר עם קבוצות הטרור ואינו מפרקן בניגוד להסכמי אוסלו. ממשלת נתניהו חייבת לשנות את אופן הטיפול הביטחוני בתופעה.

גל הטרור נמשך בשטחי הגדה למרות המאמצים של השב"כ וצה"ל לבלום אותו, מבצע המעצרים הגדול של צה"ל ("שובר גלים") הנמשך כבר תשעה חודשים איננו יעיל מספיק כדי לעצור אותו למרות שהוא מסכל פיגועים רבים.


את גל הטרור מובילות קבוצות טרור חמושות שחלקן החל לפעול בשטח באופן עצמאי אך הן נתמכות כיום על ידי ארגוני הג'יהאד האסלאמי וחמאס וגם על ידי איראן.


במהלך שנת 2022 איבדה הרש"פ את שליטתה הביטחונית באזורי שכם וג'נין בצפון הגדה, הרש"פ חוששת להתעמת חזיתית וצבאית עם הקבוצות החמושות כל עוד הן אינן מהוות איום ישיר על הנהגת הרש"פ ברמאללה.


יו"ר הרש"פ אבו מאזן אומר למקורביו שהוא חושש שעימות כזה יביא למלחמת אזרחים בגדה, בפני גורמים זרים הוא טוען שהסיבה לצמיחת קבוצות הטרור נעוצה בכך שצה"ל נכנס באופן יומי למרכזי הערים הפלסטיניות ולשטחי A בניגוד להסכמי אוסלו והקבוצות האלה מגינות על האזרחים הפלסטינים.


אבו מאזן הורה למגנגנוני הביטחון של הרש"פ לנסות ולהביא לפירוק הקבוצות ב"דרכי שלום", דהיינו באמצעות פיתויים בכסף ובמשרות, גורמים פלסטינים אומרים כי הרש"פ מוכנה לשלם סכום של 25 אלף דולר עבור כל כלי נשק שיימסר לידיה באזור שכם.


בצפון הגדה פועלות 6 קבוצות טרור חמושות.
באזור ג'נין- "גדוד ג'נין", "קבוצות ג'בע", "קבוצות קבאטיה" וקבוצות ברקין".
באזור שכם- "גוב האריות" ו" גדוד בלאטה".


פעילי הטרור בקבוצות האלה הינם צעירים בגיל העשרים שלא חוו את האינתיפאדה השנייה, הם חסרו ניסיון צבאי אבל הצליחו להשתלב במהירות וביעילות בגל הטרור, על פי גורמי הביטחון בישראל, גל הטרור הנוכחי הינו מסוכן בהרבה יותר מגל הטרור שהיה ב-2015.
במהלך 2022 נהרגו, על פי נתוני הפלסטינים, 230 פלסטינים, מהם 171 בני אדם בשטחי הגדה.


על פי ההערכות בצה"ל וגם ברש"פ, גל הטרור יימשך גם בשנת 2023 וייתכן שהוא יתגבר בגלל חוסר רצונה של הרש"פ להתעמת עם פעילות הטרור של הקבוצות האלה ובגלל חילופי השלטון בישראל.


קבוצות הטרור החדשות שצמחו בגדה ימשיכו לאתגר את כוחות צה"ל ולהחליש את הרש"פ.
ממשלת נתניהו-גלנט תצטרך לטפל ביד קשה יותר בקבוצות הטרור האלה שפועלות מתוך שטחי A שהם בריבונות מלאה של הרש"פ.


הרש"פ איננה נלחמת בטרור בצפון הגדה בניגוד להסכמי אוסלו והיא מציגה את עצמה כחלשה כדי להתחמק מעימות ישיר עם קבוצות הטרור.


גורמי ביטחון בישראל אומרים כי לרש"פ יש מספיק כוח צבאי כדי להתגבר על התופעה אך מדובר בהחלטה פוליטית של יו"ר הרש"פ.


ממשלות בנט ולפיד לא הפעילו מספיק לחץ על יו"ר הרש"פ כדי שיפעל נגד הקבוצות החמושות וקיבלו את הסבריו, בעיר שכם הפכו קבוצות הטרור לכוח שמסכן את כוחות צה"ל ומתנחלים שרוצים לבקר בקבר יוסף וגם בעת שהם נעים בצירים הראשיים באזור שכם.


ממשלת נתניהו חייבת להבהיר לרש"פ כי היא מחוייבת על פי הסכם אוסלו לפרק את קבוצות הטרור בצפון הגדה בכל האמצעים , כולל בשימוש בכוח, הרש"פ טוענת כי עצרה במהלך שנת 2022 כ-60 אנשי ביטחון שסייעו לקבוצות החמושות, הפעילות הזו איננה מספיקה והמסר של הממשל החדשה בישראל לרש"פ חייב להיות ברור ונחרץ.


אי פירוקן של קבוצות טרור החמושות יעודד הקמת קבוצות טרור חדשות שינסו גם לעשות פיגועים בתוך שטח ישראל.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי