בשבוע שעבר כינס יו"ר הרש"פ אבו מאזן את ראשי מנגנוני הביטחון של הרש"פ ונזף בהם קשות על כך שהרש"פ איבדה את השליטה הביטחונית שלה בצפון הגדה.
בישראל וברש"פ מודאגים מההמשך צמיחת קבוצות טרור חדשות בצפון הגדה, השבוע קמה קבוצה חדשה בעיירה יעבד באזור ג'נין המכנה את עצמה בשם "גדוד דיאא'" על שם המחבל המחבל דיאא' חמארשה שעשה את פיגוע הירי בבני ברק ב-29 במרץ 2022.
לפני שבועיים קמה קבוצת טרור חמושה חדשה בכפר ג'בע באזור ג'נין הנקראת "קבוצות ג'בע".
בצפון הגדה יש כבר יותר מאלף מחבלים חמושים וכמויות גדולות של נשק ותחמושת, מנגנוני הביטחון של הרש"פ אינם עושים דבר והדרג הביטחוני החדש בישראל לומד את הנושא, יש שר ביטחון חדש ורמטכ"ל חדש שצריכים להחליט כיצד להתמודד עם בעיית הטרור המתחזק בצפון הגדה, בינתיים צה"ל ממשיך במבצע המעצרים הגדול בשטחי יהודה ושומרון של מחבלים מבוקשים הנקרא "שובר גלים".
חולשת הרש"פ
.יו"ר הרש"פ אבו מאזן איננו מראה נחישות מעשית להילחם בטרור מחשש שהדבר יביא למלחמת אזרחים בגדה שתערער את יציבות שלטונו וגם מחשש למרד פנימי במנגנוני הביטחון של הרש"פ שרואים בטרור נגד צה"ל והמתנחלים "פעולה לגיטימית" של הפלסטינים.
על פי גורמי ביטחון ישראלים, הרש"פ ביקשה מישראל לתת לה לנסות ולהשתלט בעצמה על האנרכיה הביטחונית בערים ג'נין ושכם, השליטה כולה בערים האלה עברה לידי ארגוני הטרור.
"הגיע העת שהכיבוש דה לוקס יהפוך לכיבוש מדמם שיעלה ביוקר לישראל מבחינה חומרית ומורלית ומבחינת האבידות לכוחות צה"ל" אומר בכיר בתנועת פת"ח.
כישלון ההסכם עם המבוקשים
גורמי הביטחון בישראל נתנו כאמור לרש"פ את ההזדמנות לשאת ולתת עם הקבוצות החמושות כדי לפרק אותן מנשקן ולהביא לרגיעה ביטחונית.
השב"כ ביקש לנסות וליישם את ההסכם שהושג בעבר עם מבוקשים של תנועת פת"ח, ביולי 2007 הושג הסכם בין השב"כ הישראלי, באישור הדרג המדיני, לבין הרש"פ על הקפאת פעילות הסיכול של ישראל כנגד כ-170 מבוקשים של ארגון פת"ח בגדה.
התנאי היה שהם ינטשו את דרך הטרור, ימסרו את כלי הנשק לרש"פ ויהיו בתקופת מבחן של 3 חודשים, חלק מהם הצטרף למנגנוני הביטחון של הרש"פ.
כל מבוקש שהסכים בזמנו להסדר החדש ועבר בהצלחה את תקופת המבחן קיבל חסינות מהשב"כ מפני מעצר או חיסול.
בהמשך הזמן הורחב ההסכם וכלל עוד 200 מבוקשים נוספים, ההסכם נחשב עד היום כמוצלח וכדבר שגרם להוצאת הצעירים הפלסטינים ממעגל הטרור נגד ישראל ללא שפיכות דמים.
על פי המודל הזה, הרש"פ פתחה בחודשים האחרונים במגעים עם קבוצות הטרור בג'נין ובשכם והציעה לחברי הקבוצות הסדרים שונים בנימוק שהדבר ישמור על חייהם מפני חיסול על ידי צה"ל והשב"כ.
"אבו מוג'אהד", מראשי קבוצת "גוב האריות", בשכם סיפר לערוץ אל-ג'זירה ב-7 בינואר כי הרש"פ ביקשה ממנו לפרק את הקבוצה ולמסור את נשקו בתמורה לקבלת משרה במנגנוני הביטחון של הרש"פ,רכב ודירה אך הוא סירב.
כ-15 פעילים של קבוצת "גוב האריות" בשכם הסגירו את עצמם לרש"פ בעקבות חיסולו של אחד ממנהיגי הקבוצה, תאמר אלכילאני, בקסבה של שכם, באמצעות אופנוע ממולכד במבצע מיוחד של צה"ל והשב"כ, אך בג'נין נכשלו כל מאמצי הרש"פ להגיע להסדר עם המבוקשים.
בשבועות האחרונים התעוררה קבוצת "גוב האריות" בשכם מחדש, היא חזרה לבצע פיגועים ועשרות צעירים חדשים הצטרפו לשורותיה.
ישראל והרש"פ נכשלו בניסיון להגיע להסדר עם המבוקשים כדי לפרקם מנשקם וזהו סימן רע לגבי הצפוי בהמשך.
גם ישראל וגם הרש"פ איבדו את כוח ההרתעה שלהן ונראה שנדרש שינוי של האסטרטגיה לטיפול בטרור בגדה אשר הגיע למימדים חדשים של תעוזה והתגרות בכוחות הביטחון של הרש"פ ושל צה"ל.
גורם ביטחוני בכיר מעריך כי המצב הביטחוני עומד להסלים, הטרור החל להתפשט לדרום הגדה ומרכזה, יש חשש גדול שהוא יגיע גם לערים המרכזיות בתוך ישראל וישראל תצטרך כנראה לעשות מבצע צבאי גדול בצפון הגדה לפירוק הקבוצות החמושות מנשקן.