ישראל בדרך להסכם שלום עם סודאן

ישראל השיגה התקדמות ניכרת ביחסיה עם סודאן לקראת חתימת הסכם שלום בין שתי המדינות. מדובר בהישג חשוב שיעודד מדינות ערביות ומוסלמיות נוספות להצטרף לתהליך הנורמליזציה עם ישראל ולגיבוש חזית מדינית וצבאית נגד הסכנה האיראנית.

אמצעי התקשורת בעולם הערבי עוסקים בהרחבה בדיווחים מישראל ומסודאן על התקדמות ניכרת במגעים הדיפלומטיים ביניהן לחתימה על הסכם שלום בין שתי המדינות.


שר החוץ אלי כהן ערך בשבוע שעבר ביקור רשמי בסודאן וסיכם עם השליט הסודאני עבד אלפתאח אלבורהאן את נוסח ההסכם.


טקס החתימה על ההסכם יהיה לאחר העברת השלטון בסודאן לממשלה האזרחית שתוקם במדינה, כרגע שולטת בסודאן ממשלת מעבר.


עד כה אין תאריך להעברת השלטון בסודאן לידי ממשלה אזרחית, המשבר הפוליטי הוא בעיצומו וישנן הפגנות נגד השלטון, כולל הפגנות נגד הנורמליזציה עם ישראל.


מפלגות פוליטיות בסודאן הביעו התנגדות לנורמליזציה עם ישראל, מפלגת "הועידה העממית" והגוש האסלאמי, הכולל 10 מפלגות אסלאמיות, שונות פירסמו הודעות בעקבות ביקורו של שר החוץ אלי כהן בחרטום כי לשליט הצבאי עבד אלפתאח אלבורהאן אין שום מנדט להתנהל באופן שהוא מתנהל בו בנושאים גורליים ללא מנדט עממי וציבורי נרחב.


ביקורו של שר החוץ אלי כהן בסודאן הוא מכה לכל מתנגדי הנורמליזציה בעולם הערבי, ובמיוחד לרש"פ, אשר פועלת ללא הרף מול מדינות ערביות ומוסלמיות כדי שלא יחתמו על הסכמי נורמליזציה עם ישראל.


שר החוץ כהן אמר בסוף השבוע שעבר: "במקרה שתוקם ממשלה, הם יעבירו את המושכות לניהול אזרחי. זה אינטרס מובהק של סודאן שתיפתח לה דלת למדינות מערביות, גם לארצות הברית וגם לישראל".
הוא הוסיף כי "סוגיית הסכם השלום יכולה להוות כלי חשוב שדיברנו עליו גם בעבר בנוגע לחזרה של סודאנים מישראל לארצם"


ממשל ביידן סייע לישראל במגעים עם שליט סודאן להשגת ההתקדמות המדינית בין שתי המדינות והבטיח לסייע בהשלמת התהליך עד לחתימת הסכם השלום.


גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי ההתקדמות במגעים המדיניים עם סודאן חשובה מאוד, נוכח החשיבות האסטרטגית של סודאן, חתימת הסכם שלום עמה תפתח פתח לכינון יחסים עם מדינות נוספות ביבשת אפריקה וחיזוק הקשרים הקיימים עם מדינות היבשת.


יש גם חשיבות היסטורית לביקורו של שר החוץ אלי כהן בחרטום בירת סודאן שבה החליטו בעבר מדינות ערב על 3 הלאווים בכל הנוגע לישראל:
לא לשלום עם ישראל, לא למשא ומתן עמה ולא להכרה בישראל.


סודאן הצטרפה כבר לפני שנתיים להסכמי אברהם לאחר איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו, אולם היחסים עמה עדיין לא נורמלו בגלל חוסר היציבות הפוליטית במדינה.


ראש הממשלה נתניהו משקיע כעת מאמץ מדיני אדיר מאחורי הקלעים כדי לכונן הסכם נורמליזציה עם סעודיה, מנהיגת העולם המוסלמי הסוני, בשבוע שעבר ביקר בישראל נשיא צ'אד מהמט דבי וחנך עם נתניהו את שגרירות צ'אד בישראל.


תהליך הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב נמצא בפני אתגרים גדולים והוא תלוי גם ביחסי ארה"ב עם מדינות ערב.


הפלסטינים טוענים כי איחוד האמירויות האט את תהליך הנורמליזציה עם ישראל, ביקורו המתוכנן של ראש הממשלה נתניהו באבו דאבי נדחה על להודעה חדשה ואיחוד האמירויות התייצב לצד הפלסטינים בדיונים באו"ם, לעומת זאת אסור לשכוח כי איחוד האמירות הכריז באחרונה על הכנסת נושא השואה לתוכניות הלימודים שלו.


קטאר, שאין להם הסכם נורמליזציה עם ישראל, מובילה את נושא ההתנגדות למדיניות ההתנחלויות של ממשלת נתניהו ומנסה להשפיע על איחוד האמירויות, ישראל צריכה לקחת בחשבון את ההתנהגות הקטארית הזו.


גם ביחסים בין איחוד האמירויות לממשל ביידן יש מתיחות רבה, נשיא איחוד האמירויות השיח' מוחמד בן זאיד עדיין לא נענה להזמנה של הנשיא ביידן לבקר בבית הלבן על רקע ההתקרבות של איחוד האמירויות לרוסיה ועמדת איחוד האמירויות ביחס לסין.


לכן, ההתקרבות בין ישראל לסודאן היא חשובה מאוד, היא מקרינה באופן חיובי על האווירה הכללית ביחסי ישראל עם מדינות ערב.


גורמים ביטחוניים בישראל מציינים את החשיבות הביטחונית שיכולה לצמוח מהסכם השלום בין ישראל לסודאן בכל הקשור לקואליציה נגד איראן שבאה לידי ביטוי בהקמת "פורום הנגב".


סודאן יכולה לשמש כקו הקדמי של ישראל מול איראן, היא שוכנת לאורך ים סוף והסכם השלום עמה יקנה לישראל דריסת רגל בחוף המזרחי שלה, ישראל תהייה קרובה יותר לבאב אלמנדב ולתימן שממנה פועלים המורדים החות'ים הנאמנים לאיראן.


לסודאן יש גם גבול עם מצרים, לוב, צ'אד, אתיופיה ואריתריאה דבר שיכול לסייע לישראל בפעילות איסוף המודיעין שלה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי