ממשלת נתניהו קיבלה את ההחלטה המדינית והמוסרית הנכונה לסייע לטורקיה בעקבות אסון רעידת האדמה שפקד אותה.
ישראל יכולה להתגאות במשלחות הצבאיות והאזרחיות שהיא שלחה לטורקיה , כך צריכה להתנהג מדינה ריבונית ודמוקרטית בעלת ערכי מוסר גבוהים, העולם הסתכל ובחן את ישראל.
טורקיה מעריכה מאוד את הסיוע הישראלי בעת צרה, על פי גורמים מדיניים בכירים בירושלים, הנשיא ארדואן אמר לשר החוץ אלי כהן בפגישתם ב-15 בפברואר באנקרה כי "טורקיה לא תשכח לעולם את הסיוע שקיבלה מישראל ואת העובדה שהיא הצילה 19 טורקים מתחת להריסות".
ארדואן שיבח את העבודה המקצועית של הצוות הישראלי והביע הערכה עמוקה לישראל.
זוהי בהחלט התפתחות מדינית חשובה נוספת בתהליך ההתקרבות מחדש של טורקיה לישראל שהתחיל לפני כשנה אחרי עשור של משבר עמוק ביחסים בין שתי המדינות.
הנשיא ארדואן משבח את ישראל משתי סיבות עיקריות: האחת, הוא באמת מעריך את הסיוע ההומניטארי הישראל לטורקיה בעת משבר, והשניה, רצון להתקרב לממשל ביידן.
הנשיא הטורקי יודע היטב כי הדרך לבית הלבן בוושינגטון עוברת דרך ירושלים והוא זקוק מאוד לדלת פתוחה בוושינגטון.
גם שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו שיבח את ישראל ואמר כי " העמדה של ישראל תשדרג לרמה גבוהה את יחסי טורקיה עם ישראל".
בפגישה של שר החוץ הישראלי עם הנשיא הטורקי ניסה אלי כהן לקדם את שחרור ארבעת הישראלים המוחזקים בשבי חמאס, לנשיא ארדואן יש יחסים מצויינים עם הנהגת חמאס והוא מארח בטורקיה את מנהיג התנועה אסמעיל הניה.
ארדואן הביע דאגה מצעדי ישראל בהר הבית והדגיש את הצורך בשמירה על הסטטוס קוו באתר הקדוש במיוחד לקראת חודש רמאדאן, שר החוץ הישראלי הבהיר כי אין לישראל כוונה לשנות את הסטטוס קוו במקום וכי היא מחוייבת לשמירה על חופש הפולחן בכל המקומות הקדושים.
הנרמול מחדש של היחסים בין ישראל לטורקיה מתקדם יפה לפי שעה אך עדיין ישנה עננה כבדה המעיבה על היחסים בין שתי המדינות והיא המשך הפעילות של שלוחת הזרוע הצבאית של חמאס מאיסטנבול.
ממשרדיה מכווינים מחבלים פלסטינים ששוחררו ב"עסקת שליט" ב-2011 את פעילות הטרור בשטחי יהודה ושומרון ובתוך ישראל עצמה.
טורקיה מסרבת לדרישת ישראל לסגור את המשרדים האלה וטוענת כי הפעילות בהם היא פוליטית בלבד.
ישראל סיפקה הוכחות מודיעיניות לטורקיה על פעילות הטרור של חמאס באיסטנבול, אך הטורקים מתעקשים שלא לסגור את המשרדים, הם ביקשו מחמאס להנמיך פרופיל ולא להוציא פיגועים שמוכוונים משטח טורקיה, הם גם חוששים מתגובת ממשל ביידן.
דאגה פלסטינית
הסיוע הישראלי לטורקיה בכל הקשור לרעידת האדמה יחזק, ללא ספק את הקשר האסטרטגי בין שתי המדינות, אבל הדבר מדאיג מאוד את הרש"פ ואת תנועת חמאס במיוחד לאור העובדה שישראל זוכה לשבחים מהנשיא ארדואן בעוד ממשלת נתניהו מקבלת החלטות על הרחבת ההתנחלויות ביהודה ושומרון.
גורמים ברש"פ הביעו פליאה על כך שהנשיא ארדואן שיבח במיוחד את ישראל, למרות שהיו עשרות מדינות שהגישו סיוע הומניטארי לטורקיה.
ברש"פ חוששים שישראל תנצל את הסיוע ההומניטארי לטורקיה כדי לשפר את תדמיתה בעולם ולהציג את עצמה כמדינה שמסייעת באופן הומניטארי לכל מדינה שנקלעת לאסון.
גורם בכיר ברש"פ מעריך כי המהלך הישראלי היה מחושב מאוד כדי לדחוק הצידה את הבעיה הפלסטינית שהפלסטינים מנסים להחזיר לראש סדר היום הבינלאומי באמצעות פעולות "התנגדות", הוא הוסיף כי ראש הממשלה נתניהו קיבל את ההחלטה לסייע לטורקיה כדי לקדם את תהליך הנורמליזציה עם מדינות ערביות ומוסלמיות נוספות כדי להראות להן כי לישראל יש הרבה מה לתרום להן אם יחתמו עמה על הסכמי נורמליזציה.
למרות ההתקרבות המחודשת בין ישראל לטורקיה ישראל צריכה לגלות זהירות בכל הקשור לטורקיה הנשיא ארדואן ידוע כמי שמתהפך במהירות ומשנה את דעותיו כלפי ישראל, במיוחד בכל מה שקשור לפלסטינים, חודש רמאדאן מתקרב וההערכה היא כי צפויה הסלמה ביטחונית גדולה במזרח ירושלים וביהודה ושומרון, זה יהיה אחד המבחנים החשובים של טורקיה בכל הקשור ליחסיה עם ישראל.