מדינות רבות בעולם המוסלמי בירכו בסוף השבוע על ההסכם בין איראן לסעודיה על חידוש היחסים ביניהן, לאחר נתק של 7 שנים, שהושג בתיווכה של סין.
גם תנועות "האחים המוסלמים" וחמאס הסוניות בירכו על ההסכם עם איראן השיעית, מזכ"ל האו"ם הצטרף לברכות וארה"ב נאלצה אף היא לברך עליו באופן מאולץ כשהיא מביעה ספק אם איראן תעמוד בהתחייבויותיה, אבל אין ספק, ארה"ב היא המפסידה הראשית מההסכם הזה, ההסכם הוא מכה קשה ופגיעה במעמדה ויוקרתה של ארה"ב במזרח התיכון.
נשיא סין שי ג'ינפינג הצליח להשיג ניצחון דיפלומטי וכלכלי חשוב במזרח התיכון והפך את סין לשחקן חשוב במזרח התיכון ובעולם כולו.
סין הופכת לשחקן פעיל בדיפלומטיה המזרח תיכונית, הזירה המזרח תיכונית הייתה אזור השפעה חשוב של ארה"ב וכעת גם סין הופכת לשחקן מרכזי בו למורת רוחו של ממשל ביידן.
ההסכם בין איראן לסעודיה הוא רעידת אדמה מדינית ואסטרטגית המעידה על כך שסעודיה מבינה היטב את מאזן הכוחות במזרח התיכון והיא מעדיפה כעת להתקרב אל הציר הסיני-איראני-רוסי על פני ההתקרבות לציר האמריקני-ישראלי והיא איננה ממהרת להגיע להסכם נורמליזציה עם ישראל.
מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, הנחשב ל"איש החזק" בממלכה ולמלך הבא, רואה בראש ובראשונה את האינטרסים של ארצו, הוא קורא היטב את תמונת המצב האסטרטגית ואת התחזקות מעמדה הגלובאלי של סין.
ארה"ב עקבה אחרי המגעים מאחורי הקלעים בין איראן לסעודיה שהחלו כבר לפני כשנתיים אך הופתעה מההודעה על השגת ההסכם.
ההסכם בין איראן לסעודיה מסיים את הנתק בין 2 המדינות שנמשך מאז 2016, על פי הערכות של פרשנים ערביים, יש הבנה כי ההסכם ביניהן יביא לסיום המלחמה בתימן שהפכה לסיוט מתמשך עבוד סעודיה ואיראן תפעיל לחץ כבד על בני בריתה החות'ים בתימן להגיע להסכם על סיום המלחמה.
להערכתם, ההסכם גם עשוי להביא לחידוש הקשרים בין סעודיה לבין משטרו של הנשיא בשאר אסד.
סעודיה אמורה לנצל את ההישג שלה כדי להמשיך בהתקרבות לקטאר ולטורקיה.
האיראנים מרוצים אף הם, הם רואים בהסכם עם סעודיה אמצעי נוסף להקל על הלחץ הבינלאומי שמופעל עליהם.
השפעת ההסכם על ישראל
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי ההסכם בין איראן לסעודיה לא ישפיע על המאבק של ישראל נגד איראן כדי למנוע ממנה הגעה לנשק גרעיני, הסכנה האיראנית לא חלפה.
"ההנהגה האיראנית לא תשתנה מזאב לכבש שוחר שלום" אומר גורם מדיני בכיר, ולכן ישראל ממשיכה כרגיל בכל תוכניותיה לסכל את סכנת הגרעין האיראני.
ההסכם לא ישפיע על היחסים הקיימים הגלויים והחשאיים שקיימים כבר בין ישראל לבין בית המלוכה הסעודי.
ההערכה בישראל היא כי הסעודים ימתינו לראות אם איראן אכן רצינית בכוונותיה לעמוד בהסכם.
סעודיה זקוקה לעזרת ישראל בבית הלבן בכל הקשור לסכנה האיראנית ולחיזוק מעמדו של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן שרוצה להיות המלך הבא בסעודיה.
סעודיה חוששת שהנשיא ביידן ינסה לטרפד את בחירתו של מוחמד בן סלמאן למלך החדש של סעודיה לאחר שאביו יירד מהבמה הפוליטית.
על פי דיווח בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" לפני כמה ימים, סעודיה רוצה את עזרת ישראל כדי לקבל סיוע אמריקני בהעשרת אורניום כדי לבנות כורים גרעיניים לייצור חשמל.
ארה"ב וישראל חוששות שהמידע שיועבר לסעודיה יסייע לה לפתח נשק גרעיני.
האיבה בין סעודיה, מנהיגת העולם הסוני, לבין איראן, מנהיגת העולם השיעי, איננה עומדת להיעלם בעקבות החתימה על ההסכם.
מעמדו של ראש הממשלה נתניהו איננו חזק כעת בבית הלבן על רקע חילוקי דעות עם הנשיא ביידן על הנעשה בזירה הפלסטינית ועל רקע הכוונה לממש את הרפורמה המשפטית בישראל, לכן, ספק רב אם נתניהו יצליח לשכנע את הנשיא האמריקני לתת לסעודים את מבוקשם במיוחד לאור סטירת הלחי שקיבל הנשיא ביידן מיורש העצר הסעודי בעקבות התקרבותה של סעודיה לסין וחיזוק מעמדה במזרח התיכון על חשבון מעמדה של ארה"ב.
לכן, בהחלט יכולה להיות פגיעה במאמצים של ישראל להרחיב את הסכמי אברהם ולכלול בהם את סעודיה, נראה שהסעודים אינם מעריכים שישראל תתקוף בקרוב את מתקני הגרעין באיראן והם רוצים להבטיח את עצמם מפני הסכנה האיראנית.
הסעודים נוהגים כעת על פי האימרה: "אם אינך יכול לנצח את אוייביך הצטרף אליהם", ההישרדות הפוליטית וכס המלוכה הם האינטרסים העיקריים שמניעים את יורש העצר מוחמד בן סלמאן.