ישראל מנסה לתווך במלחמה בסודאן

ישראל הציעה לגנרלים בסודאן שנלחמים זה בזה להגיע לארץ ולנהל בה שיחות על הפסקת אש שתביא לקץ המלחמה בסודאן ותאפשר הקמת ממשלה אזרחית במדינה. המשך המלחמה בסודאן מסכן את תהליך הנורמליזציה בין ישראל לסודאן ופוגע באינטרסים המדיניים והביטחוניים של ישראל.

ישראל מודאגת מאוד מהמלחמה שפרצה בסודאן אשר מסכנת את האינטרסים המדיניים והביטחוניים שלה.

 

ישראל וארה"ב הופתעו מפרוץ המלחמה בסודאן, הנחת העבודה הייתה כי בקרוב תושג בסודאן הסכמה על הקמת ממשלה אזרחית אך המשא ומתן על הקמתה נכשל בגלל מאבקי כוח בין הגנרל אלבורהאן מפקד הצבא הסודאני לבין הגנרל חמידתי, מפקד "כוחות ההתערבות המהירה" שהפכו עד מהרה למלחמה בין שני הצדדים.

 

גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי המלחמה כעת בסודאן מסכנת את האפשרות של ישראל להגיע להסכם שלום היסטורי עם מדינה ערבית ומוסלמית בעלת חשיבות אסטרטגית, הסכם כזה יפתח פתח לכינון יחסים בין ישראל לבין מדינות נוספות ביבשת אפריקה. 

לכן, בתיאום עם ארה"ב ועם איחוד האמירויות  נקטה ישראל בצעד חסר תקדים והיא מנסה לתווך בין שני גנרלים שהם השליטים כעת בסודאן וטוענים לייצוג העם הסודאני אחרי שהדיחו את השליט הקודם עומר אלבשיר בהפיכה צבאית. 

שר החוץ אלי כהן שיגר הזמנה לגנרל עבד אלפתאח אלבורהאן, מפקד צבא סודאן ולמוחמד חמדאן דקלו המכונה "חמידתי" לבוא לישראל ולנהל בתיווכה מגעים על הפסקת אש בסודאן. 

לישראל יש היכרות עמוקה עם שני הצדדים הנלחמים זה נגד זה ויכולת השפעה גדולה על שניהם. 

גורמים ביטחוניים מציינים כי למשרד החוץ הישראלי יש קשר טוב עם הגנרל עבד אלפתאח אלבורהאן שעמו הוא עובד על נושא הסכם הנורמליזציה ואילו למוסד הישראלי יש קשר טוב עם חמידתי בנושאי ביטחון ולוחמה בטרור. 

הוא גם מתאם פעולות  בנושא המצב הפנימי בסודאן עם  הגנרל עבד אלרחים דקלו, אחיו של חמידתי וסגנו במפקדת כוחות ההתערבות המהירה. 

אלבורהאן וחמידתי לא דחו על הסף את ההצעה הישראלית אך גם לא השיבו בחיוב, המגעים מולם נמשכים. 

ישראל חוששת מאוד מהאפשרות שסודאן תדרדר למלחמת אזרחים ארוכה שלא תאפשר את הקמת הממשלה האזרחית ותחסל כל סיכוי להגיע להסכם שלום בין ישראל לסודאן. 

 

מכה לתהליך הנורמליזציה 

 

התדרדרות סודאן למלחמת אזרחים ארוכה עלולה לפצל  ולחלק אותה למדינות קטנות, אם יתממש התרחיש הזה המשמעות היא כי לא ייחתם הסכם שלום בין סודאן לישראל, דבר שיהווה מכה קשה לתהליך הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב שציר ההתנגדות בראשות איראן מנסה להכשיל בכל הכוח. 

גורמים באיראן ובחמאס מפיצים באמצעי התקשורת שלהם את תיאוריית הקונספירציה כי יוזמת התיווך הישראלית נועדה להכפיף את סודאן  לשליטה ישראלית כחלק מהמאמץ הישראלי-אמריקני לפצל את סודאן ומדינות ערב וליצור הנהגה ישראלית שתוביל מדינות ערביות  מסוימות מבחינה מדינית, כלכלית וחברתית. 

יוסף עיזת, היועץ הפוליטי של הגנרל חמידתי העניק לפני כמה ימים ראיון לערוץ "כאן" הישראלי שבו טען כי הבירה ח'רטום  וכוחות "התמיכה המהירה" נתונים להתקפה של הצבא הסודאני בדיוק כפי שישראל נתונה להתקפות מצד ארגוני טרור כמו חמאס וארגונים נוספים. 

חמאס עושה עתה שימוש בדברים האלה כדי להדגיש שחמידתי מגלה עויינות כלפי הפלסטינים. 

בחמאס מאשימים את מדינות ערב כי הן עומדות מן הצד ואינן מתערבות בנעשה בסודאן, דבר שמאפר לגורמים זרים  ולישראל ולארה"ב להתערב בנעשה בסודאן בניסיון לייצר מציאות פוליטית נוחה בסודאן שתשרת את האינטרסים שלהן. 

מאזן הכוחות האיזורי משתנה כעת במזרח התיכון, ארה"ב נדחקת בהדרגה החוצה, ישראל נתפסת כחלשה בעיני הערבים והאיראנים  והציר שבו חברות סעודיה, איראן, סין ורוסיה מתחזק. 

לכן, יש חשיבות גדולה שישראל וארה"ב ימנעו תהליך של קריסת הסכמי נורמליזציה שכבר הושגו בין ישראל למדינות ערביות, סודאן היא אחת מהמדינות האלה וישראל וארה"ב מנסות כעת להציל את ההסכם שהושג עמה אחרי מאמצים רבים. 

 

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי