אורח חשוב ביקר בלבנון בימים האחרונים, שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבד אללהאיאן אשר הגיע לביירות ונפגש עם מזכ"ל חזבאללה חסן נצראללה ועם בכירים בשלטון הלבנוני.
הפגישות שלו עם בכירי השלטון בלבנון עסקו בהשלכות ההסכם בין סעודיה לאיראן על המצב בלבנון ובחירת נשיא חדש ללבנון.
ביקורו של עבד אללהיאן בביירות מתפרש כמסר איראני ללבנונים כי בעקבות החתימה של איראן על הסכם עם סעודיה, לאיראן אין שום כוונה לוותר על השפעתה על לבנון.
הוא גם ביקר ביחד עם נציגים של חזבאללה בדרום לבנון, צפה על הגבול עם ישראל והביע את תמיכתו ב"התנגדות הלבנונית".
שר החוץ האיראני קיים כמה פגישות בשגרירות איראן בביירות עם יותר מ-20 חברים בפרלמנט הלבנוני והדגיש את הצורך כי הלבנונים יגיעו להסכמה בינם לבין עצמם לגבי הנשיא החדש ללבנון.
במילים אחרות, הוא רמז באופן ברור כי איראן ממליצה להתיישר עם הקו של חזבאללה שמקדם את מועמדותו של השר לשעבר סולימאן פרנג'יה לנשיאות.
השר לשעבר סולימאן פרנג'יה הוא המועמד של חסן נצראללה לנשיאות והוא מריץ רשמית את שמו בנאומיו ותומך בו באופן גלוי.
סולימאן פרנג'יה עצמו מביע אופטימיות כי המצב בלבנון ישתפר נוכח השינויים באזור ובראשם ההסכם בין איראן לסעודיה וההתקרבות של סעודיה לסוריה, הוא מעודד מכך שצרפת תומכת במועמדותו לנשיאות ומההתעקשות של חזבאללה להמשיך לתמוך בו כנשיא הבא של לבנון.
חזבאללה משדר מסר ברור ללבנונים כי סולימאן פרנג'יה הוא המועמד היחיד לתפקיד הנשיא וכי אי תמיכה בו פירושה וואקום פוליטי לתקופה ארוכה מאוד.
חזבאללה מחפש נשיא שיהיה מריונטה שלו, בדיוק כפי שהיה הנשיא הקודם, הגנרל מישל עון, צרפת כאמור תומכת במועמדותו של סולימאן פרנג'יה לנשיאות אולם יש התנגדות חזקה בזירה הפנים לבנונית לבחירתו לנשיא, שני הגושים הנוצרים מתנגדים למועמדותו לנשיאות, "הזרם הלאומי החופשי" ו"מפלגת הכוחות הלבנוניים".
הם פועלים לסכל את בחירתו לנשיא ונעזרים בחוקה הלבנונית שקובעת כי נשיא חייב להיבחר בפרלמנט ברוב של שני שלישים.
סולימאן פרנג'יה נחשב בעיני יריביו לפוליטיקאי מושחת, חלק מהמנגנון הממשלתי ששדד את כספיה של לבנון בשנים האחרונות, ולעושה דברה של סוריה, מבחינתם, בחירתו לנשיא לבנון פירושה מסירת לבנון לידיה של איראן אשר תחזק את ההגמוניה שלה בלבנון.
פרנג'יה מצידו החל במסע חיזור וחנופה אחר כל המפלגות בלבנון וגם אחר סעודיה, לפני כמה ימים הוא אמר כי אין לו שום עויינות כלפי סעודיה והוא "רוצה רק טוב לערבים ולסעודיה".
חזבאללה מביע אופטימיות בקשר לסיכוי שסולימאן פרנג'יה ייבחר לנשיא לבנון, השיח' נעים קאסם, סגן מזכ"ל חזבאללה אמר ב-28 באפריל כי "מיום ליום מתגברים הסימנים החיוביים בדרך לבחירת נשיא לרפובליקה וכי חזבאללה תומך בסולימאן פרנג'יה מכיוון שיש לו את התכונות הראויות להיות הנשיא".
הוא הוסיף כי מדינות העולם משוכנעות כי אינן יכולות לכפות על הלבנונים את הדמות שתהייה הנשיא הבא של לבנון.
השלכות ההסכם בין איראן לסעודיה על בחירת נשיא ללבנון
לסעודיה הייתה במשך כל השנים השפעה גדולה על הפוליטיקה הלבנונית, לבנון איננה יכולה להשתקם כלכלית ללא עזרת סעודיה ומדינות המפרץ דבר מעניק לסעודיה השפעה גדולה על בחירת הנשיא הבא בלבנון.
חזבאללה משוכנע שההסכם של סעודיה עם איראן ישפיע באופן חיובי על פתרון כמה מחלוקות וסכסוכים במזרח התיכון, כמו למשל השגת הפסקת אש ופתרון פוליטי למלחמה בתימן, שבה מעורבת סעודיה, וגם בנושא בחירת הנשיא בלבנון.
חזבאללה ממתין שאיראן תשכנע את סעודיה לתמוך במועמדותו של סולימאן פרנג'יה לנשיא לבנון.
סעודיה מושכת זמן כדי לראות בינתיים האם איראן תספק את הסחורה בכל הנוגע להפסקת המלחמה בתימן.
נראה כי איראן אכן מעוניינת להראות לעולם שההסכם שלה עם סעודיה איננו בגדר הונאה וכי בעקבותיו המזרח התיכון נע לכיוון חיובי יותר, אחד הנושאים הבולטים הוא השגת הסכמה בנושא הבחירות לנשיאות בלבנון.
חזבאללה הציב את סולימאן פרנג'יה בקדמת הבמה הפוליטית בלבנון והעביר מסר ברור ללבנונים האומר כי זהו מבחינתו הנשיא הבא והם חייבים לקבל אותו מכיוון שאין מועמד ראוי אחר לתפקיד.
סולימאן פרנג'יה מנסה להתנער פומבית מהתווית שהודבקה לו כי הוא תומך בסוריה וכי הוא משתייך לציר ההתנגדות בראשות איראן, הוא טוען בראיונות לאמצעי התקשורת בלבנון כי הוא לא יהיה "נשיא צללים" וכי אינו מקבל פקודות משום גורם אלא פועל מתוך עמדות עצמאיות.
הציבור הלבנוני לא קונה את הסחורה החדשה שסולימאן פרנג'יה מנסה למכור לו, כפי שהדברים נראים כעת הרבה תלוי בשאלה מה תהייה עמדתה הסופית של סעודיה בנושא הנשיא הבא של לבנון והאם איראן תצליח לרכך אותה.
בחירתו של סולימאן פרנג'יה תחזק את ההגמוניה של איראן בלבנון ובאיזור וכמובן שמהלך הזה אינו טוב לישראל ולארה"ב.
לבנון תשיג אמנם יציבות פוליטית אך היא תהפוך עוד יותר לפרוקסי של איראן אשר תהייה לה השפעה גדולה על מערכת קבלת ההחלטות בלבנון.