ראש השב"כ רונן בר ביקר בסוף השבוע שעבר בוושינגטון ונפגש עם בכירים בממשל בעקבות דאגה גוברת בממשל האמריקני עקב המצב הביטחוני ביהודה ושומרון והתדרדרות חדה במעמדה של הרש"פ.
רונן בר נועד עם בכירים בבית הלבן, במשרד החוץ וב–CIA אשר הביעו דאגה מהאפשרות כי התמשכות המצב הנוכחי עלולה להביא להתמוטטות מהירה של הרש"פ עוד לפני ירידתו של מחמוד עבאס מהבמה הפוליטית.
ראש השב"כ הסביר את השלכות המצב הביטחוני ביהודה ושומרון על יציבותה של הרש"פ, הקמתן של כ-20 מליציות טרור חמושות במקומות שונים ביהודה ושומרון מחלישה עוד יותר את שלטונו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ואת השפעת הרש"פ על הרחוב הפלסטיני.
רונן בר הסביר כי כוחות צה"ל והשב"כ נאלצים להיכנס לשטחי A כדי לעצור מחבלים שהינם בגדר "פצצה מתקתקת" שמתכננים פיגועים בתוך ישראל מכיוון שהרש"פ איננה נלחמת בטרור ואינה עוצרת אותם.
ישראל מנסה לחזק את מעמדה של הרש"פ באמצעות מעצרים וחיסולים של גורמי הטרור שמסכנים גם את הרש"פ, אבל יו"ר הרש"פ מתקשה לעזור לעצמו.
גורם בכיר בתנועת פת"ח אומר כי הרש"פ נמצאת בתהליך הדומה לתהליך שבו עומד חולה למות ומיטב הרופאים שיודעים כי סופו קרב עושים מאמצים לשמור אותו בחיים בכל דרך אפשרית, כולל באמצעות הנשמה מלאכותית.
ישראל, ארה"ב, האיחוד האירופי, מצרים, ירדן ומדינות המפרץ אינן מעוניינות בקריסתה של הרש"פ, הן מבינות שיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס איבד את השליטה הביטחונית על חלקים נרחבים מהגדה וגם את מעמדו ברחוב הפלסטיני בעוד קבוצות טרור חמושות השתלטו על השטח ועל דעת הקהל.
בכירים בתנועת פת"ח שהיא עמוד השדרה של הרש"פ ובכירים בתנועת חמאס ממתינים למעשה לירידתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מהבמה הפוליטית, באופן טבעי או באמצעות כניסה למצב של נבצרות רפואית, בינתיים הם מתארגנים לקרב הירושה כולל הכנות למאבקים בשטח באמצעות מליציות שהקימו בכירי הפת"ח, גם קבוצות הטרור החדשות שקמו בשטחי הגדה לאחר מבצע "שומר החומות" במאי 2021 אמורות לקחת חלק בקרב הירושה.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתעקש להשאיר את סוגיית הירושה בעמימות למרות שקרב הירושה הצפוי לאחר ירידתו מהבמה הפוליטית עלול להביא לכאוס ביטחוני בשטח ומלחמות מליציות זו בזו.
מחמוד עבאס לא יצר שום מנגנון חוקי מוסכם להעברה מסודרת של השלטון במקרה שהוא יכנס למצב של נבצרות, הוא מתחמק מעריכת בחירות לנשיאות ולפרלמנט מחשש להפסד.
מחמוד עבאס החליש את מוסדות אש"פ מאז שנבחר לתפקידו ב-2005 כדי לחזק את שלטונו, הוא הפך לדיקטטור וברחוב הפלסטיני טוענים שהוא מושחת.
למרות גילו המופלג (88) הוא אינו מוכן לשמוע על אפשרות של פרישה מתפקידו והוא מתכוון להישאר בתפקיד עד הרגע האחרון, בכיר בתנועת פת"ח אומר כי הוא יעזוב את המוקאטעה ברמאללה "רק על אלונקה".
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מסרב לסמן יורש מתוך צמרת פת"ח או למנות לעצמו סגן שהוא יוכל להעביר לו בהדרגה סמכויות שלטוניות.
על פי סקר דעת הקהל האחרון של המכון למחקרים מדיניים ברמאללה, 63 אחוזים מהציבור הפלסטיני סבורים שהרש"פ הפכה לנטל על כתפם של הפלסטינים ו-57 אחוזים טוענים כי הישארות הרש"פ הוא לטובתה של ישראל.
52 אחוזים סבורים כי האינטרס הפלסטיני הוא לפרק את הרש"פ או שהיא תתמוטט.
בעקבות תוצאות הבחירות ועליית ממשלת הימין בישראל החלו באחרונה דיונים בזירה הפוליטית הפלסטינית על גורלה של הרש"פ ועל עתידה לאור כישלון התוכנית המדינית של הרש"פ ואסטרטגיית המשא ומתן שלה עם ישראל.
בכירי הרש"פ עוקבים בדאגה אחרי ההצהרות של כמה שרים בממשלת ישראל בדבר הצורך בפירוקה של הרש"פ והפיכתה לשלטון מנהלי מפוצל לכמה אזורים ביו"ש .
גם הממשל האמריקני מודאג וכועס על ההצהרות של השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר בכל הקשור לעתידה של הרש"פ.
ג'ק סאליבאן, היועץ לביטחון לאומי אמר בסוף השבוע שעבר כי יש לנקוט צעדים נוספים חשובים לשיפור חייהם של הפלסטינים כדי להגשים רגיעה ושגשוג באזור שקט יותר, אבל נכון לשעה זו לא נקבע מועד למפגש ביטחוני נוסף בשארם א-שיח' שידון בחיזוקה של הרש"פ בהמשך לשני מפגשים שהיו בעבר בעקבה ובשארם א-שיח' לקראת חודש רמאדאן.
המשך פיגוע הטרור ביהודה ושומרון והקמת קבוצות טרור חדשות יביאו בסופו של דבר למבצע גדול של צה"ל נגד תשתיות הטרור, הממשל מבין את הסכנה הביטחונית לישראל אך מתנגד למבצע שכזה שלהערכתו יחליש עוד יותר את הרש"פ, אולם המציאות חזקה יותר ואם חס וחלילה יקרה פיגוע רב נפגעים ביהודה ושומרון ממשלת ישראל תהיה חייבת לצאת למבצע כזה.