בעוד ארה"ב ואיראן מנהלות מגעים חשאיים על הסכם גרעין זמני וחדש, יצא המנהיג העליון של איראן עלי ח'מינאי בהצהרה חריגה כי אינו מתנגד להסכם עם המערב וכי הוא אפשרי אך הדגיש כי יש לכבד את התעשייה הגרעינית שפיתחה איראן.
"אין שום דבר בעייתי בהסכם, אבל אסור לגעת בתשתיות של תעשיית הגרעין שלנו", אמר ח'ימנאי ב-11 ביוני לפי הדיווחים בטלוויזיה הממלכתית באיראן.
ח'מינאי חזר בדבריו על הטענה השקרית שאותה הוא משמיע שנים רבות כי מתקני הגרעין של איראן נועדו לצרכים אזרחיים בלבד.
לדבריו, איראן איננה מעוניינת בנשק גרעיני "מסיבות דתיות" וכי מדובר ב"שקר" שהמערב מפיץ נגד איראן.
"אם היינו מעוניינים להשיג נשק שכזה, הם לא היו יכולים לעצור את זה" התרברב ח'מינאי.
ח'מינאי התייחס גם לשיתוף הפעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ואמר כי על הממשלה בטהרן להמשיך לעבוד יחד עם הסוכנות הזו.
היחס החיובי שהמנהיג העליון ח'מינאי הפגין כלפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מחשיד מאוד, להערכת גורמים מדיניים בכירים בירושלים הוא מעיד על מה שקורה מאחורי הקלעים, דהיינו התקרבות במגעים החשאיים בין ארה"ב לאיראן על הסכם גרעיני חדש.
בחודש שעבר סגרה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית את אחת משלוש החקירות הפתוחות שלה בנוגע לשרידי אורניום מעושר ברמה גבוהה שנתגלו באתרי גרעין לא מוכרים באיראן.
ישראל האשימה את הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי היא נכנעה למשטר האיראני.
הכניעה הזו נועדה ככל הנראה כצעד מכין לקראת הסכם גרעין חדש בין המעצמות לאיראן.
הזעם הישראלי הוא רב, וראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר בשבוע שעבר כי ישראל לא תהייה מחוייבת להסכם שכזה ואף רמז כי ישראל נערכת לאפשרות תקיפת מתקני הגרעין באיראן.
גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי המגעים החשאיים בין ארה"ב ואיראן עוסקים גם בעסקה חדשה להחלפת שבויים וכי עומאן וקטאר מתווכות בין שני הצדדים.
סולטאן עומאן היית'ם בן טארק ביקר באחרונה באיראן ועל פי מקורות במפרץ הוא הביא עמו הצעות אמריקניות ואירופיות להנהגה האיראנית.
ארה"ב הסכימה בשבוע שעבר שעיראק תשלם לאיראן סכום עתק של 2.76 מיליארד דולר כדי לפרוע חוב שלה על גז וחשמל שקיבלה מטהרן – אף שהתשלום הזה מנוגד לסנקציות .
גורם בכיר בבגדאד אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי את האישור לעקוף את הסנקציות קיבל שר החוץ העיראקי פואד חוסיין ממזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן.
הטקטיקה של המנהיג העליון עלי ח'מינאי היא ליצור אווירה חיובית בדבריו כדי שהמשא ומתן החשאי עם ארה"ב יימשך ובאותה העת איראן תמשיך לדהור לעבר הפצצה הגרעינית ללא שום הפרעה.
איראן הינה כבר כעת מדינת סף גרעינית, היא ממשיכה להעשיר אורניום, בידיה יש כמות של אורניום מעושר ברמה של 60 אחוזים שמספיק לייצור כמה פצצות, המעבר של הכמות הזו לרמה צבאית של 90 אחוזים לוקח כמה ימים בלבד.
דבריו של עלי ח'מינאי באים מתוך עמדת כוח, איראן הצליחה במשך השנים להוליך שולל את המערב ולעקוף את כל המכשולים שהוא הציב כדי למנוע ממנה להשיג את הפצצה הגרעינית, כעת איראן נמצאת במרחק של שנה עד שנתיים מייצור הפצצה הגרעינית הראשונה.
ח'מינאי רוצה להרוויח זמן, הוא חושש מתקיפה צבאית על מתקני הגרעין של איראן לפני שאיראן תספיק לקבור אותם עמוק באדמה כדי להגן עליהם מפני תקיפה אווירית.
הוא חוזר על שקרים שאמר כבר בעבר כי איראן איננה רוצה בפצצה גרעינית "מסיבות דתיות", בעבר טענו האיראנים כי המנהיג העליון פירסם גם פסק הלכה (פתווא) בנושא, אולם עד היום לא פורסם פסק הלכה שכזה באופן רשמי על ידי האיראניים.
ח'מינאי מנסה לזרות חול בעיני המערב, ישראל סיפקה לגופי המודיעין בארה"ב ובאירופה הוכחות מודיעיניות חותכות כי לאיראן יש מסלול צבאי חשאי לייצור פצצה גרעינית וכי זוהי המטרה הסופית של תוכנית הגרעין שלה.
ההצהרה של עלי ח'מינאי נועדה להשיג את המטרות הבאות.
א. המשך המשא ומתן החשאי בין איראן למעצמות בניסיון לסחוט מהן ויתורים נוספים.
ב.שמירה על האופציה לחזור להסכם גרעין עם המעצמות כדי להקל בסנקציות המוטלות על איראן, חזרה להסכם הגרעין משנת 2015 תזרים כטריליון דולר לקופה האיראנית.
ג.הערמת קשיים על ישראל ושיבוש תוכניותיה לתקוף את מתקני הגרעין באיראן.
ד.הסרת חלק מהסנקציות מעל איראן, דבר שיאפשר לאיראן לחזק את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה ולתמוך צבאית בשלוחותיה במזרח התיכון.
איראן הצליחה ליצור מצב מסוכן מאוד שבו היא מנהלת משא ומתן חשאי עם המעצמות אחרי שהפכה כבר למדינת סף גרעינית הנמצאת במרחק קצר מפצצת הגרעין.
ההתנהגות האיראנית והתגובה הרופסת של מדינות מערב לשקריה של איראן יוצרים את תחילתו של מרוץ חימוש גרעיני באזור.
סעודיה כבר דורשת מארה"ב מתקן להעשרת אורניום כאחד התנאים לנורמליזציה עם ישראל, גם היא רוצה להפוך למדינת סף גרעינית כמו איראן.
גם טורקיה ומצרים רוצות פצצה גרעינית כדי לשמור על איזון צבאי מול איראן.
אסור לעבור לסדר היום של שקריו של עלי ח'מינאי, ישראל חייבת להוקיע את דבריו ולפרסם את ההוכחות המודיעיניות שיש בידיה על התוכניות הצבאית של הגרעין האיראני, למרות שהמעצמות עוצמות עיניים וטומנות את ראשן בחול כמו בת יענה.
גורם מדיני בכיר אומר כי הסכם גרעין חדש עם איראן ישרת היטב את קמפיין הבחירות של הנשיא ביידן שרוצה לנפנף בהישגים מדיניים במזרח התיכון ולדחות את הביקורת הקשה על מדיניותו, נראה שזה בעיקר מה שמעניין אותו כרגע.