ישראל מתלבטת לגבי מבצע צבאי נרחב בשומרון 

הדרג המדיני מתלבט אם לצאת למבצע צבאי נרחב בצפון השומרון מחשש לתגובה אמריקנית חריפה ומהתלקחות סבב לחימה חדש בגבול רצועת עזה. גורם ביטחוני בכיר מזהיר מפני זליגת הטרור לעבר הערים הראשיות בישראל והתפשטות הטרור לחלקים נרחבים ביהודה ושומרון.

 

 

מפלצת הטרור הפלסטינית שקמה ביהודה ושומרון מיד לאחר מבצע "שומר החומות" במאי 2021 על ידי ארגון הג'יהאד האסלאמי בתמיכתה של איראן, ממשיכה לצמוח ולהתחזק, גורמי ביטחון בכירים מאשרים שראשי הממשלה בנט ולפיד טעו כשלא פעלו בעוצמה רבה יותר נגד קבוצות הטרור החדשות שקמו בצפון השומרון. 

בשטח עצמו פועלות כבר כ-20 קבוצות טרור חמושות והטרור החל להתפשט גם לאזורים במרכז הגדה ובדרומה. 

קבוצות הטרור האלה תוקפות באופן יומיומי בירי מחסומים של צה"ל וגם סיורים של צה"ל ומתיישבים ישראלים הנעים בצירים המרכזיים בשומרון. 

הקבוצות החמושות גם מתעמתות בירי עם חיילי צה"ל שנכנסים למרכזי הערים הפלסטיניות לצורך מעצר מחבלים מבוקשים, באחרונה התגבר השימוש במטעני חבלה נגד חיילי צה"ל ובשטח קמו מעבדות לייצור המטענים האלה. 

בצה"ל ובשב"כ מאשרים כי מבצע המעצרים הליליים שעושה צה"ל אינם מספיקים לסיכול פעולות הטרור של הקבוצות החמושות, מה שנדרש לדברי גורמים צבאיים הוא מבצע צבאי נרחב בסדר גודל של אוגדה שתשתלט על הערים ג'נין, שכם וטול כרם ועל מחנות הפליטים הסמוכים להן ותטהר אותן מקיני הטרור בפעילות יסודית מבית לבית, מבצע כזה יכול להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות. 

גורם ביטחוני בכיר מדגיש את הצורך בצריבת התודעה של הדור הצעיר הפלסטיני שמתגייס לקבוצות החמושות החדשות, מדובר בדור שלא חווה את האינתיפאדה השנייה ואינו מכיר את כוחו האמיתי של צה"ל, לדבריו, צה"ל חייב לכבוש מחדש את הערים הראשיות של הפלסטינים בצפון השומרון לתקופה מוגבלת ולבנות את ההרתעה מחדש. 

בערים האלה יש אלפי כלי נשק בלתי חוקיים, כמויות אדירות של תחמושת ומעבדות לייצור מטעני חבלה. 

הגורם הביטחוני הבכיר מזהיר כי אם הדרג המדיני לא יקבל החלטה בקרוב על מבצע צבאי נרחב של צה"ל בשומרון, הדבר יתפרש אצל ארגוני הטרור כחולשה והטרור יתחיל לזלוג לתוך הערים הראשיות בישראל עצמה. 

הוא ציין כי קבוצות הטרור החדשות מנסות גם להקים בשומרון תשתיות לייצור רקטות שבאמצעותן הן מתכננות לתקוף את ערי ישראל. 

קבוצות הטרור החדשות מאתגרות גם את שלטונו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ומתכנות להפילו, הן אמורות גם להשתתף בקרב הירושה לאחר ירידתו של מחמוד עבאס מהבמה הפוליטית. 

גורמים מדיניים בירושלים טוענים כי המבצע הצבאי הנרחב של צה"ל בצפון השומרון מתעכב משתי סיבות עיקריות. 

א. התנגדות של הממשל האמריקני-שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין הבהיר לשר הביטחון יואב גלנט שעמו נועד בבריסל בסוף השבוע שעבר כי מבצע צבאי שכזה יחליש עוד יותר את הרש"פ וכי ישראל חייבת להדק את שיתוף הפעולה הביטחוני עם הרש"פ כדי לחזקה. בפועל הרש"פ איבדה את כל השליטה הביטחונית שלה בצפון השומרון ויו"ר הרש"פ מסרב להתעמת צבאית עם הקבוצות החמושות. 

 

ב.חשש ישראלי שפעולה צבאית נרחבת בצפון השומרון תביא לסבב לחימה חדש בגבול רצועת עזה. 

חמאס העביר אזהרה לישראל בעניין הזה בשבוע שעבר באמצעות המודיעין המצרי. 

איראן ממשיכה לחזק את הקבוצות החמושות ביהודה ושומרון באמצעות ארגון הג'יהאד האסלאמי שמעביר להן כסף ואמצעי לחימה שמוברחים דרך ירדן לצפון השומרון. 

זיאד אלנח'אלה, מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי ביקר בראש משלחת בסוף השבוע שעבר באיראן ונפגש  בין היתר עם בכירים ב"משמרות המהפכה", הוא שישגר ב-17 ביוני מסר האומר כי "ההתנגדות הפלסטינית, בסיוע איראן, תביא להרס של מדינת ישראל". 

מרבית הרחוב הפלסטיני תומכת בהמשך ההתנגדות המזויינת לישראל, המפגשים הביטחוניים בין ישראל לרש"פ שהתקיימו בעקבה ובשארם א-שיח' במגמה לחזק את הרש"פ הופסקו. 

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ממשיך לאבד את תמיכת הרחוב הפלסטיני, מסקר דעת קהל פלסטיני שערך באחרונה המרכז הפלסטיני למחקרים מדיניים ברמאללה עולה כי 71 אחוזים מהפלסטינים תומכים בהקמת קבוצות חמושות דוגמת קבוצת "גוב האריות" וקבוצת "גדוד ג'נין", 86 אחוזים סבורים כי אסור לעצור את חברי הקבוצות האלה. 

51 אחוזים מהנשאלים מעריכים כי ההסלמה הביטחונית תגבר לקראת אינתיפאדה שלישית. 

טוב יעשה הדרג המדיני אם יחליט לצאת למבצע צבאי נרחב נגד קבוצות הטרור החמושות בצפון השומרון באופן מפתיע עוד לפני חג הקורבן ( עיד אלאדחא) המתקרב ובא, ישראל מצליחה במלחמה בטרור רק כשהיא נוטלת את היוזמה לידיה ומנחיתה מכת מנע מקדימה על האויב, בדיוק כפי שעשתה במבצע "מגן וחץ" נגד הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה. 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי